Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cégek kis és közepes árbevétellel: ígéretes szegmens sokszínű igényekkel

Dotkom

Cégek kis és közepes árbevétellel: ígéretes szegmens sokszínű igényekkel

Zömében gazdaságilag stabil, régóta és eredményesen működő üzleti kör – így jellemezhetőek a kis és közepes árbevételű cégek a BellResearch kutatása alapján. A vállalatok többsége visszaforgatja az üzletbe a nyereség egy részét, de a cégvezetők szerint hitelek nélkül nehéz fejlődni, és testre szabottabb finanszírozási ajánlatokra lenne szükségük.

A rendkívül heterogén kis- és középvállalati réteg a gazdaság fejlődésének motorjaként üzemelhet, a munkavállalók széles csoportjának biztosítva megélhetést. A kkv-k az állami és az uniós gazdaságpolitika mellett a szolgáltatási piacok kínálati szereplői körében is egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A szolgáltatók azonban a kis- és középvállalatokat számosságuk miatt igyekeznek tömegpiacként kezelni, miközben a vállalkozók egyedi elvárásaik teljesülését várják. Felmerülhet a kérdés: valóban érdemes-e ezzel a célcsoporttal foglalkozniuk, és a gazdasági adatok mennyiben tükrözik a vállalkozások valódi helyzetét?

A BellResearch 2005 szeptemberében a pénzügyi szféra szegmentációjához igazodóan a kis és közepes, 50 millió és 1 milliárd forint közötti nettó árbevételű vállalkozások körében végzett – fő vonulatában hitelpiaci – felmérést, mely során ezekre a kérdésekre is választ keresett. Magyarországon a KSH statisztikái szerint 53 ezer cég tartozik a vizsgált csoportba. Többségük 50-300 millió forint árbevételt termelt 2004-ben, jellemzően 20 fő alatti bejelentett dolgozói állománnyal. A vállalkozások közül minden második Budapesten vagy környékén folytatja tevékenységét; legnagyobb részben a kereskedelemi ágazatba tartoznak, de az ipari és a szolgáltató cégek aránya is magas, míg mezőgazdasággal csupán töredékük foglalkozik.

Gazdasági helyzet
A felmérés eredménye szerint a kis és közepes árbevételű vállalkozások 87 százaléka többségi magyar tulajdonban áll, és közel háromnegyedük legalább 10 éves. A megkérdezett pénzügyi döntéshozók 83 százaléka szerint vállalkozásuk – kisebb-nagyobb mértékben – jövedelmezően működik, mindössze 2 százalékuk érezte úgy, hogy bevételeik a költségeket sem fedezik. Ez a szubjektív megítélés jóval kedvezőbb képet fest a vállalkozásokról, mint mérleg szerinti eredményük. A jövőbeli gazdasági várakozások ennél viszont vegyesebbek voltak szeptemberben: a döntéshozók 43 százaléka fejlődést, további 45 százalékuk stagnálást vetített előre. A napi működést jelentősen hátráltatja a körbetartozás, a követelések behajtásának nehézsége.

Beruházási kedv
A vizsgált szegmensben felmért, többé-kevésbé kedvező jövedelmi helyzet és a hosszú távú gondolkodás a cégek beruházásaiban is tükröződik, hiszen a felmérés eredményei szerint minden negyedik az éves árbevétel legalább 9 százalékát visszaforgatja a vállalkozás továbbfejlesztése érdekében. A cégek a fejlesztések túlnyomó részét [91-100 százalékát] saját erőből finanszírozzák, hiszen beruházási hitellel csak minden ötödik rendelkezik – annak ellenére, hogy a megkérdezett vezetők háromnegyede úgy érzi, hogy hitel nélkül nem tudnak fejlődni a hazai kis- és középvállalkozások.


Az eredmények forrása
Az anyagban közölt eredmények a BellResearch „Kis- és középvállalkozások hitelfinanszírozása” című tanulmányából származnak. Az üzleti kutatás keretében összesen 913 pénzügyi döntéshozóval készült interjú a hazai 50-1000 millió forintos éves nettó árbevételű társas vállalkozások körében 2005 szeptemberében. A minta maximális hibája ±3,2% [95%-os megbízhatósági szinten], az eredmények reprezentatívnak tekinthetőek régió, ágazat és létszám-kategória szerint.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés