Connect with us

technokrata

Újabb Microsoft lépések a kalózkodás visszaszorítására

Dotkom

Újabb Microsoft lépések a kalózkodás visszaszorítására

Redmond a múlt héten jelentette be legújabb teszteszközét, kiszűrendő a hamis Windows-okat.

A mai napon kerül kiküldésre (véletlenszerűen kiválasztott) felhasználók millióihoz az az eszköz, amivel a szoftverfejlesztő még hangsúlyosabban tudja figyelmeztetni a nem eredeti Windows-t használókat szoftvereik kalóz származására. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Malajzia, Ausztrália és Új-Zéland Windows-felhasználói kapják meg a „Windows Genuine Advantage Notifications” névre keresztelt alkalmazást; az angolszász területek lakóinak monitorán az operációs rendszer felállásakor, a bejelentkezéskor, sőt, még a használat közben is jól látható figyelmeztetés jelenhet meg. A felhívás a következő szöveget tartalmazza: „This copy of Windows is not genuine; you may be a victim of software counterfeiting.”, azaz: „A Windows ezen másolata nem eredeti, ön szoftverhamisítás áldozata lehet.”.

Természetesen azok, akik az operációs rendszer eredetijét vagy hiteles másolatát használják, nem találkoznak ezzel a felszólítással. És ha nem akarják, azok sem, akiknek ki tudja, honnan van meg a Windows: a Microsoft közlése szerint ugyanis a felhasználók visszautasíthatják az eszköz letöltését. Amennyiben pedig mégis felkerült, és megjelenik a figyelmeztetés, az egy jobbkattintással eltüntethető, mondta David Lazar, a Windows Genuine program igazgatója.

A témához kapcsolódik a Microsoft azon lépése is, mely az Office-oknál kíván hasonlót bevezetni: az Office Genuine Advantage ellenőrzi az irodai programcsomag telepítésének eredetiségét. Az Excelt, Wordöt, Access-t vizsgálni képes szoftver kezdetben hét nyelven jelenik meg: brazil portugál, cseh, görög, koreai, egyszerűsített kínai, orosz és spanyol.

A macska-egér harc folytatódik
Még 2004 szeptemberében indította útjára a Windows Genuine Advantage (WGA) kezdeményezését, melynek keretei között Redmond az operációs rendszerével kapcsolatos kalózkodást kívánta csökkenteni. Tavaly júliusa óta bevezettek egy újítást: minden felhasználó számára hitelesíteni kell a Windows-t, ha olyan, egyébként ingyenesen elérhető, Microsoft-fejlesztette alkalmazásokat kívánnak alkalmazni, mint amilyen a Windows Defender vagy az Internet Explorer 7. Minden erőfeszítés ellenére azonban a crackerek újra és újra megtalálják a módját annak, hogyan lehet kicselezni a védelmet, és ezt rendszeres időközönként elérhetővé is teszik az Interneten.

A WGA Office-ra való kiterjesztése beleillik abba a sorba, ami eddig a Microsoft lépéseit jellemezte. A Windows Vista megjelenésével ugyanis már nem csak egyszer kell hitelesíteni az egész operációs rendszert, hanem annak különböző elemeivel is végig kell „játszani” ezt a folyamatot. Egyetlen kivételt tesz csak a szoftverfejlesztő gigász: a biztonsági frissítéseket mindenféle hitelesítés nélkül bárki letöltheti, akár eredeti Windows-a van, akár nem.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom