Connect with us

Az Nvidia új zászlóshajója

Dotkom

Az Nvidia új zászlóshajója

A távol-keleti chipgyártó bemutatta legújabb, mobil számítógépekbe fejlesztett grafikus vezérlőjét.

A GeForce Go család 7xxx-es szériája bővült egy új taggal, ezzel pedig a notebookok piacán új teljesítménybajnokot avathatott az Nvidia. A 7900 GTX változattal a cég az úgynevezett extreme high-definition (XHD) játékélményt hirdeti, azaz a különösen nagy felbontás melletti szórakozást. Az XHD-s képernyők 1680×1050 és 1920×1200 pixeles felbontással rendelkeznek, ami akár 65 százalékkal is nagyobb képrészletességet nyújthat a játékosnak, egy 1024×768 képpontos LCD-hez képest, közölte Jeff Fisher, az Nvidia senior alelnöke.

A GeForce Go 7900 GTX az asztali változattal közös architektúrára alapul, csak némileg visszafogottabb órajelek jellemzik. Míg a desktop kiadás 650/800 MHz-es órajelekkel (mag/memória) rendelkezik, addig a mobil verzió 500/600 MHz-es működési frekvencián ketyeg. Ennek a csökkentésnek elsősorban fogyasztásmérséklő szempontjai voltak, habár még így is komoly hőt generál a grafikus vezérlő (a 90 nanométeres gyártási eljárás ellenére). Éppen ezért a kártya elsősorban az úgynevezett desknote kategóriában arathat, azaz az asztali konfigurációkat helyettesítő, mobil köntösbe bújtatott számítógépekben találkozhat vele az érdeklődő.

Egy másik videovezérlőről is beszámolt a távol-keleti vállalat: a GeForce Go 7900 GS szintén ennek a családnak a legújabb tagja, melynek GPU-ja a fentihez analóg módon 90 nanométeres gyártási eljárással készül. Ez utóbbi kisebb teljesítményre képes, ezért nem meglepő, hogy ˝csak˝ 256 MB-nyi memóriával látták el. A GTX változaton fél gigabyte-nyi video RAM található.

Érdekesség, hogy a hivatalos bejelentés előtt pár órával közölte a nyilvánossággal a Dell, hogy kiadták játék laptopjuk, az XPS legújabb változatát, mely már erre az Nvidia videovezérlőre épül. Emellett olyan nagy nevek kínálatában találkozhatunk vele nemsokára, mint a Toshiba, a Gateway stb.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom