Connect with us

technokrata

Robbanásszerűen nő a rootkit-fenyegetések száma

Dotkom

Robbanásszerűen nő a rootkit-fenyegetések száma

Mind megjelenési számukban, mind komplexitásukban folyamatos növekedés tapasztalathó.

A McAfee szerint az idei év első negyedében 700 százalékkal (!) nőtt a rootkitek száma a tavalyi, hasonló időszakhoz hasonlítva. A vállalat hétfői bejelentése szerint a lopakodó technikákat használó programok egyre gyakrabban kereskedelmi alkalmazásokkal együtt érkeznek a felhasználó rendszerébe – erre a legismertebb példa a tavalyi Sony BMG botrány volt. Ismeretes, hogy a távol-keleti kiadóvállalat számos audió CD-jét rootkitekkel vértezte fel, megakadályozandó a jogvédett dalok illegális másolását.

Habár a digitális kártevők már két évtizede próbálják elrejteni működésüket a felhasználók elől, e tekintetben az elmúlt három év hozott igazán nagy változást. 2006 első három hónapjában 827 lopakodó technikára bukkantak – tavaly ugyanekkor még csupán körülbelül 70 volt ez a szám. A folyamatos növekedést az is bizonyítja, hogy a 2005-ös első negyedév alacsony mutatója ellenére év végére mégis 769 észlelésről volt kénytelen beszámolni az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat – és még ezt a számot is meghaladta az idei év első három hónapja.

A McAfee szerint a fejlesztés nyíltforrású környezete, a hackerek közötti kommunikáció nagymértékben hozzájárult ehhez a nagyütemű növekedéshez. Együttműködésre sarkalló website-ok és blogok garmadája tartalmazza azoknak a kódsoroknak a százait, melyek rootkitek forrásául szolgálnak. Ennek köszönhetően sokkal egyszerűbb létrehozni egy ilyen digitális kártevőt – mind időben, mind belefektetett energia tekintetében kevesebbre van szükség egy jól működő rootkit „összetákolásához”.

Elsődleges célpontként a Microsoft Windows operációs rendszere szolgál, főleg annak felhasználók közti magas használtsági foka okán. A McAfee felhívta arra a figyelmet, hogy a nem dokumentált API-k a támadások vonzó tárgyává teszik. Főként a Windows XP-t használókat célozzák a támadók, és ezen a jövő év elején debütáló Vista sem fog változtatni – eleinte. Az új operációs rendszer terjedésével mérséklődhet a rootkitek terjedésének az üteme, vélik a McAfee-nél, de ez minimum 1-2 év múlva következhet csak be.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák