Connect with us

Exkluzív: Pannon 3,5G (HSDPA) – jelen és jövő

Dotkom

Exkluzív: Pannon 3,5G (HSDPA) – jelen és jövő

A Pannon tegnap felvette kínálatába a hazai piac első 3,5G, azaz HSDPA kompatibilis mobil termékét. Azon nyomban felmerült bennem néhány kérdés az üggyel kapcsolatban, melyekre a mobil operátor egyik vezető kollégája adott válaszokat.

Egy mobil készülék önmagában véve, megfelelő szolgáltatás nélkül általában nem sokat ér. Hazánk második legnagyobb mobil szolgáltatójánál tegnap óta kapható egy 3,5G támogatással felvértezett adatkártya, melynek adottságait kereskedelmi HSDPA szolgáltatás hiányában Magyarországon egyelőre nem lehet maximálisan kihasználni, de ami késik, nem múlik – legalább is bízunk benne!

A Pannon 3,5G terveiről Hajnal Géza, a Pannon mobil adat -és üzletfejlesztési igazgatója beszélt nekünk.

Terminal: – A HSDPA kártya kiadásával egy időben az előfizetők igénybe vehetnek-e Pannon HSDPA szolgáltatásokat (az üzleteken területén kívül)?

Hajnal Géza: – Ez egy jövőbemutató technológiát is támogató kártya, jelenleg GPRS-EDGE-3G hálózaton tudják előfizetőink használni Magyarországon, új technológiák (mint például HSDPA) bevezetése esetén pedig alkalmas lesz annak használatára is. Külföldi roaming partnereinknél – akiknél már működik a HSDPA – szintén lehet már használni e kártyát jelenleg is.

Terminal: – Ha még nincs kereskedelmi Pannon 3,5G, akkor jelenleg hol tartanak a tesztek? Mikor és milyen lefedettséggel startol a kereskedelmi szolgáltatás?

Hajnal Géza: – A tesztüzemet tavaly novemberben indította el a Pannon először Budaörsön, majd Budapest belvárosában. Hat bemutatótermünkben bárki kipróbálhatta az új technológiát. A teszt igen sikeres volt, számtalan jelenlegi felhasználónk próbálta ki a tovább bővült sávszélességet. A HSDPA kereskedelmi indítása, a bővítés üteme felhasználóink igényeihez igazodik majd.

Terminal: – A Pannon által korábban forgalmazott adatkártyák esetleg 3,5G kompatibilissé tehetők egy firmware frissítéssel?

Hajnal Géza: – Nem.

Terminal: – Körülbelül mikor várható az első 3,5G mobiltelefon megjelenése a Pannonnál? Esetleg még 2006-ban?

Hajnal Géza: – Előreláthatólag 2006 év végén.

Terminal: – Jelenleg körülbelül hány Pannon előfizető használja a Mobil Szélessávot? GPRS-re, EDGE-re és 3G-re külön-külön lebontva szeretném megismerni az adatokat.

Hajnal Géza: – Egyre több előfizetőnk, a pontos számot egyelőre üzleti titokként kezeljük.

Mint ismeretes, a HSDPA (3,5G) az UMTS (3G) 384 Kbit/s-os maximális sebességével szemben elméletben akár 14,4 Mbit/s-os sávszélességet is képes biztosítani, igaz a gyakorlatban eleinte ˝csak˝ 1-2 Mbit/s-ra lehet számítani.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hazánkban elsőként a T-Mobile indított 3,5G teszteket – 2005 október végén. A hazai piac harmadik szereplője, a Vodafone egyelőre még nem számolt be 3,5G fejlesztésekről.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom