Connect with us

technokrata

Informatikai fegyver a pénzmosás ellen

Dotkom

Informatikai fegyver a pénzmosás ellen

A SAS Anti-Money Laundering vizuális jelzéseket is ad.

A Nemzetbiztonsági Hivatal márciusban nyilvánosságra hozott évkönyve (Nemzetbiztonsági Hivatal-Évkönyv 2005) szerint a világon évente 3.000 milliárd amerikai dollárt mosnak tisztára, az Európai Unió GDP-jének pedig 2-5 százaléka származik pénzmosásból. A bűnözők utolérése nemzetközi szinten is hatalmas kihívást jelent a pénzintézetek és a hatóságok számára.

E kihívásra válaszul a vezető üzleti intelligencia szállító SAS a közelmúltban mutatta be pénzmosás-elleni szoftvere, a SAS Anti-Money Laundering legújabb változatát, amely számos új funkcióval segíti a világ pénzintézeteit a pénzmosás elleni harcban. Mivel a csalásfelderítésben rendkívüli szerepe van a gyorsaságnak, a továbbfejlesztett szoftver legfőbb előnyeit hatékonysága, illetve a pénzáramlások áttekinthetőbbé tétele jelenti. Segítségével a bankok eleget tehetnek a szigorú kormányzati szabályozásnak, megőrizhetik részvényeseik bizalmát és őrködhetnek saját jó hírnevük felett.

A SAS Anti-Money Laundering úgy azonosítja be a gyanús kapcsolatokat és a nagy kockázatú bankszámlákat, hogy befogadja az összes pénzügyi területről származó adatot, kezeli és finomítja a bennük rejlő információkat. A szoftver olyan típuseseteket használ az illegális tevékenységek kiszűrésére, amelyek az adott ügyfelek szokásos viselkedéseinek, jellemző tranzakcióinak felelnek meg. Amennyiben egy számlánál vagy számlakapcsolatnál ezektől jelentősen eltérő ügyleteket tapasztalnak, továbbvizsgálják azokat pénzmosási szempontból is.

Ehhez a megoldáshoz tehát fejlett analitikai eszköz és elemző intelligencia szükséges, hiszen az adatok hatalmas mennyiségéből kell a lehető leggyorsabban tudást előállítani az illegális tevékenységek feltárására. A SAS Anti-Money Laundering vizuális jelzéseket is ad, például olyan háttér-mellékleteket, amelyekből a vizsgáló láthatja, hogy egy adott eset ellenőrzése megtörtént-e már és/vagy nem igényel-e sürgős figyelmet.

„A SAS szem előtt tartja ügyfelei igényeit, és velük együttműködve fejleszti termékeit” – jelentette ki David Stewart, a SAS pénzmosás elleni programjának igazgatója. „A SAS Anti-Money Laundering új verziójába beépítettük a nemzetközi pénzintézetek javaslatait is, amelyek tovább növelték a szoftver hatékonyságát.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle