Connect with us

A MasterCard fellép a SEPA érdekében

Dotkom

A MasterCard fellép a SEPA érdekében

A dokumentum két alapkövetelményt fogalmaz meg.

2005-ben több, mint 271 millió Maestro kártya volt forgalomban, mellyel a MasterCard Europe megőrizte piacvezető helyét az Európai Unió betéti kártya piacán. A kártyatársaság így zászlóvivője lehet a fizetési kártya szolgáltatások egységesítéséhez vezető folyamatnak az Európai Unióban.

„Amint azt az Európai Fizetési Tanács e hónapban elfogadott keretszabályzata jelzi, eljött az ideje, hogy előrelépjünk az Egységes Európai Fizetési Övezettel (SEPA) kapcsolatban. A MasterCard több mint 5,8 milliárd Maestro tranzakcióval abban az egyedi helyzetben van, hogy érdemi segítséget nyújthat az üzletág szereplőinek a SEPA betéti kártyákra vonatkozó keretfeltételeinek kialakításában és betartásában” – mondta el Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért Felelős Igazgatója.

A SEPA létrehozásán fáradozó Európai Fizetési Tanács (European Payments Council, EPC) – a szolgáltatások szabad áramlásának alapelvét követve – olyan kártyás fizetési rendszer létrehozását tűzte ki célul, amely minden uniós kártyabirtokos részére lehetővé teszi, hogy bankkártyáját az unió bármely országában ugyanolyan körülmények között és feltételekkel használja, mintha ezt otthon, a saját lakhelyén tenné.

Az Európai Fizetési Tanács 2006. március 8-ai plenáris ülésén keretszabályzatot (SEPA Cards Framework) fogadott el, amely minden EPC tagbank számára előírja SEPA kompatibilis fizetési kártya kibocsátását legkésőbb 2008. január 1-ig, valamint – 2010. december 31-i határidővel – elrendeli minden olyan kártyaprogram megszüntetését, mely a szabályzat feltételeinek nem felel meg.

A dokumentum két alapkövetelményt fogalmaz meg: a bankkártya legyen univerzálisan elfogadott – tehát az EU minden kereskedői elfogadóhelyén és készpénzfelvevő automatájában használható legyen – valamint beépített mikrochippel, azaz EMV technológiával készüljön. A fokozott biztonságot nyújtó chip (EMV) kártyák elterjedése érdekében kártyatársaságok felelősség áthárításának elvét követik majd: amennyiben a bankkártya kibocsátó bankok nem a fejlettebb, EMV technológiát alkalmazzák, a kártyatársaság a biztonsági kockázatból eredő kárt a bankkártya kibocsátó pénzintézetre hárítja át.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom