Connect with us

Hirdetés

technokrata

HD-DVD – notebook újgenerációs optikai meghajtóval

Dotkom

HD-DVD – notebook újgenerációs optikai meghajtóval

A Toshiba után az Acer lett a második gyártó, amely bejelentette HD-DVD-vel felszerelt hordozható számítógépét.

A DVD-ket leváltani hivatott korongok olvasására képes HD-DVD meghajtó nagy tételben még sehol sem kapható, hiszen a formátum a Blu-ray ellenlábasával hosszú hónapokig viaskodott a döntő titulus megszerzéséért. A győzelem mindkét részről elmaradt, így most a piac kénytelen két optikai lemezszabvánnyal szembenézni; de a meghajtók megjelenése bármelyik formátum elfogadottságán erősíthet (késése pedig gyengíthet) a vásárlók kegyeiért folytatott küzdelemben.

E tekintetben pedig a HD-DVD jobban áll, hiszen az Acer nemrég tett bejelentése, miszerint ilyen meghajtóval ellátott hordozható számítógépet készítenek, már a második a sorban. Először a standard legfőbb támogatója, a Toshiba közölte, hogy G30-as notebookja már az újgenerációs drive-val kerül forgalomba. Az Acer azonban nem csak az optikai meghajtó képességet igazította az 2006-os év támasztotta követelményekhez, hanem annak környezetét is. Hiszen a nagy, 20-25 GB-os kapacitással bíró lemezek létrehozásának talán legfontosabb indoka a DVD-nél jóval nagyobb felbontást kínáló, úgynevezett HD-s (high definition) videotartalmak tárolásának szükségessége volt. A nagyobb felbontás azonban csak akkor élvezhető, ha ehhez igazodik az LCD is; márpedig az Acer Aspire 9800-asé megfelel ennek a követelménynek.

Talán az a szó, hogy szörnyeteg, elég kifejező erre az eszközre, hiszen 20 colos képernyőjével már nemcsak hogy a többi notebookot „nyomja le”, de még az asztali PC-k körében is királynak számít. A hordozhatóság tekintetében emiatt igencsak bekorlátozott eszköz 1680×1050 pixeles megafelbontással bír, ami ugyan az 1920×1080-at még mindig nem éri el, de legalább megközelíti.

Nem meglepő módon az Intel Centrino platformjának harmadik generációjára épülnek a notebook egyes elemei, így többek között egy kétmagos kialakítású processzort is a magáénak tudhat a legújabb Aspire. Adattároló képessége 240 GB, ami szintén elképesztő, hiszen 200 GB-os feletti notebookwinchestert még nem is készítenek nagymennyiségben a gyártók. Emellé társul az a bizonyos HD-DVD meghajtó, amely írni ugyan nem képes az ilyen médiát, de az olvasással elboldogul. Természetesen a régebbi korongokat (az összes típusú DVD-t és CD-t) teljes mértékben kezeli, azaz akár írni is tudja az erre felkészített darabokat. A Blu-ray támogatásával értelemszerűen adós marad.

Mi tartozik még bele ebbe a monstrumba? Mivel helyhiánnyal nem kellett küszködniük a designereknek, ezért beleterveztek még egy 1,3 MPX-es webkamerát, illetve egy 5-az-1-ben memóriakártya-olvasó egységet. Támogatja a Bluetooth és a Wi-Fi szabványokat, például kapható hozzá „kékfogas” telefon, amivel – vezetékek nélkül – VoIP telefonálhatunk, ha kedvünk tartja. Meg ha a pénztárcánk egyáltalán lehetővé teszi – az Aspire 9800-as ugyanis meglehetősen drága: indulóára 1500 font (majdnem 600 ezer forint).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés