Connect with us

technokrata

HD-DVD – notebook újgenerációs optikai meghajtóval

Dotkom

HD-DVD – notebook újgenerációs optikai meghajtóval

A Toshiba után az Acer lett a második gyártó, amely bejelentette HD-DVD-vel felszerelt hordozható számítógépét.

A DVD-ket leváltani hivatott korongok olvasására képes HD-DVD meghajtó nagy tételben még sehol sem kapható, hiszen a formátum a Blu-ray ellenlábasával hosszú hónapokig viaskodott a döntő titulus megszerzéséért. A győzelem mindkét részről elmaradt, így most a piac kénytelen két optikai lemezszabvánnyal szembenézni; de a meghajtók megjelenése bármelyik formátum elfogadottságán erősíthet (késése pedig gyengíthet) a vásárlók kegyeiért folytatott küzdelemben.

E tekintetben pedig a HD-DVD jobban áll, hiszen az Acer nemrég tett bejelentése, miszerint ilyen meghajtóval ellátott hordozható számítógépet készítenek, már a második a sorban. Először a standard legfőbb támogatója, a Toshiba közölte, hogy G30-as notebookja már az újgenerációs drive-val kerül forgalomba. Az Acer azonban nem csak az optikai meghajtó képességet igazította az 2006-os év támasztotta követelményekhez, hanem annak környezetét is. Hiszen a nagy, 20-25 GB-os kapacitással bíró lemezek létrehozásának talán legfontosabb indoka a DVD-nél jóval nagyobb felbontást kínáló, úgynevezett HD-s (high definition) videotartalmak tárolásának szükségessége volt. A nagyobb felbontás azonban csak akkor élvezhető, ha ehhez igazodik az LCD is; márpedig az Acer Aspire 9800-asé megfelel ennek a követelménynek.

Talán az a szó, hogy szörnyeteg, elég kifejező erre az eszközre, hiszen 20 colos képernyőjével már nemcsak hogy a többi notebookot „nyomja le”, de még az asztali PC-k körében is királynak számít. A hordozhatóság tekintetében emiatt igencsak bekorlátozott eszköz 1680×1050 pixeles megafelbontással bír, ami ugyan az 1920×1080-at még mindig nem éri el, de legalább megközelíti.

Nem meglepő módon az Intel Centrino platformjának harmadik generációjára épülnek a notebook egyes elemei, így többek között egy kétmagos kialakítású processzort is a magáénak tudhat a legújabb Aspire. Adattároló képessége 240 GB, ami szintén elképesztő, hiszen 200 GB-os feletti notebookwinchestert még nem is készítenek nagymennyiségben a gyártók. Emellé társul az a bizonyos HD-DVD meghajtó, amely írni ugyan nem képes az ilyen médiát, de az olvasással elboldogul. Természetesen a régebbi korongokat (az összes típusú DVD-t és CD-t) teljes mértékben kezeli, azaz akár írni is tudja az erre felkészített darabokat. A Blu-ray támogatásával értelemszerűen adós marad.

Mi tartozik még bele ebbe a monstrumba? Mivel helyhiánnyal nem kellett küszködniük a designereknek, ezért beleterveztek még egy 1,3 MPX-es webkamerát, illetve egy 5-az-1-ben memóriakártya-olvasó egységet. Támogatja a Bluetooth és a Wi-Fi szabványokat, például kapható hozzá „kékfogas” telefon, amivel – vezetékek nélkül – VoIP telefonálhatunk, ha kedvünk tartja. Meg ha a pénztárcánk egyáltalán lehetővé teszi – az Aspire 9800-as ugyanis meglehetősen drága: indulóára 1500 font (majdnem 600 ezer forint).Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák