Connect with us

technokrata

Növekszik az üzleti intelligencia-alkalmazások jelentősége

Dotkom

Növekszik az üzleti intelligencia-alkalmazások jelentősége

Egyre könnyebben, egyre többeknek.

Tíz éve még újdonság volt, ha egy cég üzleti intelligencia-alkalmazást (BI) kezdett használni. Éppígy igaz, hogy ez korábban a legnagyobb cégek privilégiuma volt. Mára – mint ahogy az IQSYS Informatikai Rt. szakmai napján kiderült – a BI-projektek „leszivárogtak” a kkv-szektorba is, és már a programok használata sem egy szűk vezetői elit kiváltsága.

„A 2006. március 30-án tartott szakmai rendezvényt a szervezők kifejezetten az üzleti intelligencia-megoldásoknak szentelték. Már az első két előadásból kiderült, lassan ideje átértékelni a BI-ről alkotott fogalmakat. Mára az adattárház és a hozzá kapcsolódó üzleti intelligencia-alkalmazás egyértelműen elismerést vívott ki magának. Szükségességén senki nem csodálkozik, és egy nagyobbacska cég már nem is tud meglenni nélküle” – hívta fel nyitó előadásában a figyelmet Sipos Ferenc, az IQSYS BI-üzletágának műszaki igazgatója.

Ma már a fejlesztések a részterületek felé tolódtak, mint amilyen például a metaadat-kezelés, vagy az adatbányászat és az analitikus CRM. Ugyanakkor a BI-piac továbbra is folyamatosan nő, 2008-ig további 20 százalékos, egyenletes növekedés prognosztizálható.
A vállalkozásokat számos dolog motiválja a BI-alkalmazások bevezetésére. Ezek között előkelő helyen szerepel a felügyeleti elvárásokkal szembeni megfelelési kényszer. Ma már a pénzintézeteken túl a nagyobb cégeknek is annyira összetett beszámolókat és adatokat kell közölniük például a PSZÁF, a versenyhivatal vagy az APEH felé, amelyek adattárház nélkül szinte kinyerhetetlenek lennének. További motivációt jelent a közelmúlt adatrobbanása is. Ma már óriási mennyiségű adat keletkezik, s már a puszta mennyiségük is lehetetlenné tenné „manuális” kezelésüket.

Papp Attila, az IQSYS vezető BI-szakértője előadásában hozzátette: „A hihetetlen adatdömping mellett a BI további terjedését szolgálja a nyert adatok mind szélesebb körű felhasználása is. Ma már az üzleti alkalmazások nem kizárólag a felső vezetés, a stratégiai döntéshozók igényeit szolgálják ki. Egyre inkább megjelennek olyan megoldások, amelyek az információ iránti igényt Google-szerű keresőkkel fogják támogatni, amit a szakirodalom már el is nevezett BIgle-nek, amit mi bizonyára egyszerűen csak „bájglinak” fogunk nevezni.
Fokozatosan megjelennek a BI kompetencia központok, melyeknek elsődleges feladata az üzemeltetés és a hagyományos helpdesk szolgáltatás mellett, hogy a növekvő számú felhasználónak segítséget nyújtson az adatok közötti kutakodásban, mintegy gazdálkodjanak az adatvagyonnal. Nem véletlen
– mutatott rá a szakember –, hogy az IT-vezetők tennivalói között felállított fontossági sorrendben a BI-alkalmazások a biztonság után a második helyen szerepelnek.”

Surján László, az IQSYS pénzintézeti üzletágának igazgatója ismertette a cég fejlesztési irányait, amelynek egyik „lába” a csomagmegoldások bevezetése (I-flex banki számlavezető rendszer, Microsoft dokumentumkezelés, Oracle CDH), a másik pedig az idénre tervezett 100 milliónyi innovációs és termékfejlesztési ráfordítás, amellyel a cég igyekszik megőrizni a hazai BI-piacon játszott vezető szerepét.

Azt is bejelentette, hogy egy innováció keretében az IQSYS Casir jelentéskészítő és IFRS megoldása SAS 9-es platformra való átültetésével számos technológiai újítás valósul meg (egységes metaadat-kezelés, platformfüggetlen front-end), valamint integrálódik a SAS Banking Industrial Solution csomagba.

„További piaci igényt jelent – mondja az igazgató – hogy a magyar bankokban is kialakuló BI kompetencia központok rövid távú (pár hónapos) erőforrásigény-hullámhegyeit külső forrásból próbálják kielégíteni. Erre reagálva a cég kialakított egy hatékony és gyors szakértő-kiválasztási és -képzési rendszert (konzulensi, fejlesztői és adatmodellezői területekre), ami lehetővé teszi, hogy a pénzintézetek garantált tudású szakembereket kölcsönözhessenek.”

A szakmai nap további részében az előadások szekciókra osztva hangzottak el, melyeken a résztvevők esettanulmányokkal ismerkedhettek meg, illetve elmélyülhettek a BI-technológiához kapcsolódó legújabb fejlesztésekben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom