Connect with us

technokrata

Kémkedő mobiltelefonok

Dotkom

Kémkedő mobiltelefonok

Új, rejtőzködő szoftver jelent meg a mobiltelefonokon, mely megszerzi a hívások logjait és a bebillentyűzött üzeneteket. Igen, kémprogram terjed a mobilokon.

FlexiSpy névre keresztelték azt az alkalmazást, melyet készítője 50 dollárért árul a kíváncsi felhasználóknak. A bangkoki székhellyel bíró thai fejlesztő reklámban kínálja megvételre szoftverét: a Vervata nevű cég a hűtlen házastársak titkainak kiderítését ígéri a programmal. A márciusban megjelent eszköz ugyanis képes bárkinek a mobiltelefonját monitorozni, már persze azon típusok közül, amelyikre feltelepíthető. A FlexiSpy futása során megszerzett adatokat az alkalmazás aztán továbbítja a Vervata szerverei számára; a vállalat pedig egy speciális website-on keresztül teszi elérhetővé ügyfelei számára ezeket az információkat.

Hasonló kémeszközök már régóta léteznek PC-s környezetben, nem egy ilyen szoftverről számoltunk már be a Terminal hasábjain. A magánszférát minden körülmény ellenére megsértő eszközök törvényes használata emiatt a legtöbb országban nem megengedett, kivéve a titkosszolgálati ügynökségek számára.

Maga a FlexiSpy például Bluetooth-on keresztül juthat el más mobiltelefonra, közölte az F-Secure. Ismervén az emberek tapasztalatlanságát, sokan fel is telepítik, anélkül, hogy valójában tisztában lennének azzal, mivel is van dolguk. Az F-Secure ezért frissítette mobiltelefonokhoz fejlesztett víruskereső és -irtó programjának adatbázisát, mely így már képes felfedezni a FlexiSpy-t (is). Ennek ellenére a Vervata kitart amellett, hogy az alkalmazás nem ártalmas. „A FlexiSyp nem trójai faló, sem vírus, és nem igényli az F-Secure szoftver megvásárlását az eltávolítása.” – olvasható a vállalat hivatalos közleményében. A cég szerint nem szaporítja önmagát a program, nem tetteti magát másnak, mint ami, és minden esetben jelentős emberi beavatkozásra van szükség a telepítéséhez.

Nos, a két oldal közötti vitában nem kívánunk állást foglalni, az azonban tény, hogy az emberek, természetüknél fogva kíváncsiak. Ezt igazolják a FlexiSpy értékesítésének adatai is: a Vervata szerint a számok minden elvárásnál magasabbra törnek. Igaz, konkrét összeget nem árult el a fejlesztő.

Végül lássuk, mely mobiltelefonokon képes „megélni” a szoftver! A FlexiSpy a Symbian operációs rendszert futtató eszközökön működőképes, mint amilyenek például a Nokia 60-as sorozatába tartozó készülékek. A Vervata azonban ki szeretné terjeszteni az alkalmazási környezetet a Blackberry és a Windows Mobile Pocket PC operációs rendszerek felé. Erre még e hónap végéig sor kerülhet, ha megfelelő tempóban haladnak a fejlesztéssel a cégnél, hangzott a bejelentés. A vállalat egyébként dolgozik a FlexiSpy Pro változaton is, amely már az e-maileket és a multimédiás üzeneteket is tudja logolni. Ezzel jár egy olyan monitorozási funkció is, mellyel a felhasználó felhívhatja a céltelefont egy előre beállított telefonszámról, majd csendben hallgatózhat, hogy mi zajlik a háttérben – hasonló módon, mint ahogy a walkie-talkie-szerű babaőrök működnek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom