Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kémkedő mobiltelefonok

Dotkom

Kémkedő mobiltelefonok

Új, rejtőzködő szoftver jelent meg a mobiltelefonokon, mely megszerzi a hívások logjait és a bebillentyűzött üzeneteket. Igen, kémprogram terjed a mobilokon.

FlexiSpy névre keresztelték azt az alkalmazást, melyet készítője 50 dollárért árul a kíváncsi felhasználóknak. A bangkoki székhellyel bíró thai fejlesztő reklámban kínálja megvételre szoftverét: a Vervata nevű cég a hűtlen házastársak titkainak kiderítését ígéri a programmal. A márciusban megjelent eszköz ugyanis képes bárkinek a mobiltelefonját monitorozni, már persze azon típusok közül, amelyikre feltelepíthető. A FlexiSpy futása során megszerzett adatokat az alkalmazás aztán továbbítja a Vervata szerverei számára; a vállalat pedig egy speciális website-on keresztül teszi elérhetővé ügyfelei számára ezeket az információkat.

Hasonló kémeszközök már régóta léteznek PC-s környezetben, nem egy ilyen szoftverről számoltunk már be a Terminal hasábjain. A magánszférát minden körülmény ellenére megsértő eszközök törvényes használata emiatt a legtöbb országban nem megengedett, kivéve a titkosszolgálati ügynökségek számára.

Maga a FlexiSpy például Bluetooth-on keresztül juthat el más mobiltelefonra, közölte az F-Secure. Ismervén az emberek tapasztalatlanságát, sokan fel is telepítik, anélkül, hogy valójában tisztában lennének azzal, mivel is van dolguk. Az F-Secure ezért frissítette mobiltelefonokhoz fejlesztett víruskereső és -irtó programjának adatbázisát, mely így már képes felfedezni a FlexiSpy-t (is). Ennek ellenére a Vervata kitart amellett, hogy az alkalmazás nem ártalmas. „A FlexiSyp nem trójai faló, sem vírus, és nem igényli az F-Secure szoftver megvásárlását az eltávolítása.” – olvasható a vállalat hivatalos közleményében. A cég szerint nem szaporítja önmagát a program, nem tetteti magát másnak, mint ami, és minden esetben jelentős emberi beavatkozásra van szükség a telepítéséhez.

Nos, a két oldal közötti vitában nem kívánunk állást foglalni, az azonban tény, hogy az emberek, természetüknél fogva kíváncsiak. Ezt igazolják a FlexiSpy értékesítésének adatai is: a Vervata szerint a számok minden elvárásnál magasabbra törnek. Igaz, konkrét összeget nem árult el a fejlesztő.

Végül lássuk, mely mobiltelefonokon képes „megélni” a szoftver! A FlexiSpy a Symbian operációs rendszert futtató eszközökön működőképes, mint amilyenek például a Nokia 60-as sorozatába tartozó készülékek. A Vervata azonban ki szeretné terjeszteni az alkalmazási környezetet a Blackberry és a Windows Mobile Pocket PC operációs rendszerek felé. Erre még e hónap végéig sor kerülhet, ha megfelelő tempóban haladnak a fejlesztéssel a cégnél, hangzott a bejelentés. A vállalat egyébként dolgozik a FlexiSpy Pro változaton is, amely már az e-maileket és a multimédiás üzeneteket is tudja logolni. Ezzel jár egy olyan monitorozási funkció is, mellyel a felhasználó felhívhatja a céltelefont egy előre beállított telefonszámról, majd csendben hallgatózhat, hogy mi zajlik a háttérben – hasonló módon, mint ahogy a walkie-talkie-szerű babaőrök működnek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés