Connect with us

technokrata

Megújuló kereskedelmi hálózatok

Dotkom

Megújuló kereskedelmi hálózatok

A vásárlókért folytatott versenyben a kereskedelmi láncoknak egyszerre kell javítaniuk a vevőknek nyújtott szolgáltatásokat és a működési hatékonyságot.

Mohsen Moazami, a Cisco internetes üzleti megoldásokért felelős csoportjának alelnöke szerint a kereskedelmi láncok már régóta ismerik a hálózati infrastruktúra előnyeit, viszont újdonság, hogy ezt immár az értékesítési számok és a vásárlói elégedettség növelésére is felhasználják. A világ legnagyobb kereskedelmi cégei – köztük a Metro csoport, a MédiaMarkt-Saturn, a Home Depot vagy a Virgin Megastores – a közelmúltban számos olyan hálózati fejlesztést jelentettek be, amelyekkel a szállítói lánc integrációján és a raktárkészlet-gazdálkodás megújításán túl praktikusabbá és kényelmesebbé tehetik a vásárlást üzleteikben.

A több mint kétezer raktáráruházzal rendelkező, mintegy 50.000 terméket forgalmazó Home Depot-nál a Cisco intelligens kiskereskedelmi hálózati megoldásának bevezetése során arra helyezték a hangsúlyt, hogy az új technológiákkal megkönnyítsék a vásárlók dolgát, miközben az üzletek is pontosabban tudnak tájékozódni a termékekről és azok szállítóiról, és gördülékenyebbé válnak a logisztikai folyamatok. A Home Depot a Cisco hálózati technológiájával kapcsolja össze az üzleteket a központtal, így az értékesítési rendszer valós idejű, mindig friss adatokkal rendelkezik az árakról, a visszahívott termékekről, a visszáruról és az egyéb mutatókról.

A Home Depot informatikai hálózatának másik fontos eleme a mobilitás. A vállalatnak nemcsak óriási adattömeget kell kezelnie sokféle árucikk vonatkozásában, hanem jelentős mennyiségű technikai és szakirányú információt is az eladók és a vevők rendelkezésére kell bocsátania. A Home Depot-nál forgalmazott több tízezer terméket a különböző kiegészítőkkel szinte végtelen számú változatban lehet variálni, hogy a vevő az általa elképzelt konyhaszekrényt vagy teraszt építhesse meg. Egyértelmű, hogy a jól működő vevőtanácsadáshoz és egyéb szolgáltatásokhoz mindig gyors és célirányos tájékoztatást kell tudni nyújtani a vevők és az eladók számára, az eladótér bármely pontján.

Az elmúlt években a vállalat fokozatosan bevezette a Cisco vezeték nélküli hálózati technológiáját. Jim Fisher, a Home Depot alelnöke szerint a Cisco szabványos vezetékes és vezeték nélküli infrastruktúrája jobb felügyeletet és alacsonyabb költségeket eredményez, de ennél is fontosabb, hogy pontosan azt a fajta rugalmasságot biztosítja, amire az új alkalmazások és eszközök rendszerbe állításához szükség van.

Az Egyesült Államok számos északkeleti államában működő Hannaford Bros. Co. több mint 140 felsőkategóriás élelmiszerüzletet üzemeltet. Az elmúlt egy év során a cég egy kéziszámítógépen működő bolti rendelésfeladó alkalmazást, valamint egy olyan raktári elosztórendszert vezetett be, amely kézi beviteli eszközök nélkül, hangfelismeréssel kezelhető. A Cisco integrált vezeték nélküli és vezetékes hálózatával az üzletekből és raktárakból összegyűjtött adatokat valós időben lehet továbbküldeni a központi rendszerre feldolgozásra. Ezzel a Hannaford elkerülheti a hagyományos készletnyilvántartásból eredő késedelmeket és pontatlanságot. A beszédvezérléses raktári rendszer tovább gyorsítja a munkát, hiszen szükségtelenné teszi a gépelést és a kézírást.

„A Cisco vezeték nélküli hálózata és a rajta működő új alkalmazásaink egy egész napról gyakorlatilag másodpercekre rövidítették le a rendelési időt” – mondta Taggart, majd hozzátette: „És jól tudjuk, hogy mekkora előnyt jelent az, ha az árut sikerül minél gyorsabban eljuttatni az üzletekbe.”

A Hannford üzleteit a Cisco egységes hang- adat forgalmat biztosító IP telefónia hálózatával kapcsolták össze. Taggart az IP telefóniától nemcsak az informatikai költségek csökkenését várja. Elképzelései szerint a telefonos alkalmazásokkal nyomon követhető lesz az alkalmazottak munkaideje és az üzletek mindenkori készletszintje is. „Az IP-telefonok információs csomópontokként szolgálhatnak, így kevesebb személyi számítógépre lesz szükség az üzleteinkben” – mondta.

A Cisco hálózati rendszere jól alkalmazkodik a sokszínű kiskereskedelmi szférához. A Virgin Entertainment Group például amerikai és kanadai üzleteiben korszerűsíteni szerette volna a vásárolni kívánt anyagokba belehallgatást kínáló zenelejátszókat. A Virgin Megastore ma már a Cisco Application and Content Networking System (ACNS) elnevezésű, az alkalmazásokat és médiatartalmat hálózati rendszerben kezelő megoldásával, a vállalat szélessávú hálózatán keresztül juttatja el a médiafájlokat a zenelejátszókra. Az ACNS helyileg, az üzletekben gyorsítótárazza a zenefájlokat, és ezzel csökkenti a cég hálózatát terhelő adatforgalmat.

„Ha minden egyes zenelejátszó egyenként töltené le az anyagokat az adatközpontból, az jóval nagyobb sávszélességet kívánna meg, és jelentősen leterhelné központi rendszereinket” – mondta Robert Fort, a Virgin Entertainment észak-amerikai informatikai igazgatója, majd hozzátette: „A Cisco ACNS gyorsítótárazása igen gazdaságos, a számok gyors előkeresésének pedig a vásárló is örül.”

Az új digitális zenelejátszó kioszkokon a vevők az üzletben kapható szinte valamennyi CD összes számából meghallgathatnak egy harminc másodperces részletet. Az új, hálózatba kapcsolt berendezések leváltják az analóg, CD-lejátszókra épülő rendszereket, amelyeken lejátszónként mindössze négy lemez kiválasztására volt lehetőség, és egy ilyen kioszk egyszerre csak egy vásárlót tudott kiszolgálni.

A Virgin Megastoresnál a zenelejátszók kulcsfontosságú marketingeszközként jelennek meg a CD-eladások növelésében. Az új digitális berendezésekkel a vevők a korábbinál rövidebb idő alatt jóval több CD-lemezbe hallgathatnak bele. A piaci statisztikák azt mutatják, hogy egy normál zenelejátszó kioszk naponta körülbelül plusz másfél–két CD eladását eredményezi. „Ha figyelembe vesszük, hogy ezekből százötvenet helyeztünk üzembe a Times Square-en található üzletünkben és további ötvenhatot a hollywoodi boltunkban, akkor ez már elég jelentős értékesítési növekedést jelent.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák