Connect with us

Hirdetés

technokrata

A siker a döntési intelligencia függvénye

Dotkom

A siker a döntési intelligencia függvénye

Informatikai megoldások a milliárdos közcélú beruházások szolgálatában.

A magántőke közcélú felhasználásának, azaz a PPP beruházásoknak a sikeressége többek között a döntések helyességén múlik: megfelelően kell kiválasztani az együttműködő feleket, körültekintően kell megkötni a hosszú távú szerződéseket. Világviszonylatban is elismert eszközöket fejlesztett ki a döntéstechnológia területén a Winsdom Zrt. A Winsdom módszerei sikerrel alkalmazhatók a PPP területén is, amely azért is kiemelten fontos, mert az utóbbi hónapokban Európa PPP beruházásainak több mint 50%-a Magyarországon indult el. A Winsdom által előállított szoftverek segítségével hatékonyan és megalapozottan választható ki a jelentkezők közül a legmegfelelőbb, és a szolgáltatási szerződés is jó eséllyel alakítható mindkét fél számára előnyössé; erre, illetve a PPP előírásszerű alkalmazásának egyes pontjaira a cég ma hazánkban egyedüliként kínál céleszközt. E pontosan követhető, átlátható megoldások alkalmazásával a korrupció veszélye is csökkenthető – ugyanakkor akár 30-40%-os megtakarás is elérhető velük.

A döntés tudománya az USA globális katonai és gazdasági pozíciójának megtartásáért vívott küzdelemben is stratégiai szerepet tölt be – áll a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának nemrégiben közzétett elemzésében. A döntéstechnológia jelentőségét bizonyítja az a tény is, hogy 2005-ben két, e témakörrel foglalkozó közgazdászt tüntettek ki Nobel-díjjal.

A döntéstechnológiai elméletek gyakorlati alkalmazását a szakértői tanácsadás mellett a Winsdom által fejlesztett és forgalmazott szoftvermegoldások is segítik. A Tender-EXPERT olyan csoportos döntéstámogató eszköz, amelyben tetszőleges mélységben és bonyolultsággal lehet felépíteni a beszerzések követelmény- vagy szempontrendszerét, az egyes szempontokhoz pedig – azok fontossága szerint – súlyok rendelhetők. Az elbírálási folyamatban az erre felkért szakértők önállóan értékelnek, ítéleteik később visszakereshetők, ellenőrizhetők.

„Gyakran találkozunk olyan esetekkel, ahol már a beszerzéskor láthatók a döntési módszerek tudatos alkalmazásának előnyei, így a pénzügyi előnyök is. Segítségünkkel a Miniszterelnöki Hivatal 2003-ban 38%-os megtakarítást ért el gépjárművek beszerzésében, míg a MOL különböző beszerzéseinél rendszeresen 30-40%-ot spórol” – mondta Veszelka Tamás, a Winsdom Zrt. vezérigazgatója.

A módszertan és a szoftver alkalmas az EU-konform közbeszerzési törvény által előírt, új típusú közbeszerzési eljárások lefolytatására, ezáltal sikerrel alkalmazható a PPP beruházásokban is.

A Public Private Partnership, azaz a PPP olyan típusú beruházás, amelyben a közszféra megbízása nyomán valamely, a magánszektorban működő vállalkozás végez el egy közcélú beruházást. Ennek megtérülését, illetve üzemeltetési költségeit egy hosszú távú, akár 15-20 évre szóló, komplex szolgáltatási szerződés keretében realizálja. 2005-ben Magyarország vezette a PPP beruházások számszerinti listáját, az összes európai PPP konstrukció több mint 50%-át hazánkban kötötték.

Ez a megoldás előnyös a beruházóknak, mert ugyan általában csak 5-10% nyereséget realizálnak, de mindeközben a megoldás biztos munkát, az üzemeltetés díj pedig hosszú időn át biztos bevételt jelent számukra. Ugyanakkor előnyös ez a konstrukció a köznek is, hiszen az államháztartás hiányát nem növelve, azaz gyakorlatilag állami beruházás nélkül születnek új létesítmények. Így épült meg az elmúlt évben vagy épül jelenleg mintegy 10 új sportcsarnok, 50 tanuszoda és 100 tornaterem; de így született meg a Művészetek Palotája és létesül az új MTV székház is. A felsőoktatás is szívesen alkalmazza a PPP-t: így valósul meg számos kollégium építése és rekonstrukciója, összesen mintegy 200 milliárd forint értékben. Sok település fejlesztési terveiben is szerepel a PPP konstrukció lehetősége. E beruházások árát és üzemeltetési költségeit csak részletekben, szolgáltatási díjként fizeti meg az állam a befektetőknek.

A PPP rendszer tagadhatatlan előnyei mellett azonban rendelkezik kockázatokkal is. A megbízó, így egy kollégium esetén az egyetem vagy főiskola, vagy egy sportcsarnok létesítésekor az önkormányzat olyan hosszú távú szerződést köt, amelyben a megállapított fizetési tételek egy része a beruházás „leasing”-je, másik része az üzemeltetés díja. Egy ilyen hosszú távú szerződésben a magát 15-20 évre elkötelező megbízó ki lehet téve annak, hogy a beruházást és később az üzemeltetést végző vállalkozó a nagyobb nyereség reményében alacsony, esetleg kritikus színvonalú szolgáltatást nyújt. Éppen ezért a PPP eljárások kereteit meghatározó EUROSTAT előírásban rögzítette, hogy a magánszektorba tartozó PPP beruházások esetében a szolgáltatási színvonal csökkenése esetén a szolgáltatónak fizetett üzemeltetési díjnak „automatikusan, arányosan és érezhető módon csökkennie kell”.

Hazánkban a Winsdom Zrt. által kínált Control-EXPERT az egyetlen olyan, már rendelkezésre álló módszertan, amely céleszközként készült ennek az előírásnak a betartatására. A Control-EXPERT megoldás és szoftver szolgáltatási vagy egyéb típusú, hosszabb időtartamra szóló, akár a PPP szerződésekben meghatározott feladatok rendszeres, komplex és dokumentált ellenőrzésére, nyomon követésére szolgáló hatékony, szoftveres megoldás. Segítségével az ellenőrzés kritériumrendszere és működtetési játékszabályai az értékeléshez rendelt következményekkel együtt már a vizsgált szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötésekor lefektethetőek: a módszer alkalmazásával megvalósul az előírt „automatikus, arányos és érzékelhető” díjcsökkentés.

E megoldás alkalmazása mindkét fél számára kétségtelen előnyökkel jár. A megrendelő szervezet így biztosíthatja magát a szolgáltatás minősége felől. Ha annak színvonala az elvártnál alacsonyabb, úgy a megrendelő a szolgáltatási díjat a következő minősítési időszakban a Control-EXPERT által a megelőző időszakra kiszámított minőségi mutató alapján csökkentheti. A beruházó számára a megoldás legfontosabb előnyei a működés szabályozott keretei, illetve a védettség, mivel előre rögzített szabályrendszer határozza meg az üzemeltetést és a felmerülő esetleges hibák következményeit. A megoldás így mindkét fél számára előnyösen biztosítja a szolgáltatás ár-érték arányát.

„Küldetésünknek érezzük, hogy az általunk használt, más előnyei mellett a korrupció lehetőségét és negatív hatását is egyértelműen korlátozó, éppen ezért a korrupció vádja ellen is védelmet nyújtó döntéstechnológiai módszereket, illetve döntéstámogatási szemléletet minél szélesebb körben elterjesszük.” – nyilatkozta Dr. Gelléri Péter, a BME Döntéstechnológiai Kutatócsoportjának igazgatója, a Winsdom Zrt. elnöke. „Március 9-én megrendezésre kerülő ÉPPPítsünk a jövőbe! című szaknapunk keretében előadóink között lesz Dióssy László, Veszprém polgármestere, a KSH egy szakértője, és olyan tapasztalt szakemberek véleményét is meghallgathatják a témában, mint Dr. Fiala István, az OM beruházási miniszteri biztosa, az NSH PPP programirodájának vezetője, illetve néhány további önkormányzati képviselő” – tette hozzá Gelléri Péter.

Jelenleg Magyarországon a Winsdom módszereit és szoftvereit egyaránt sikerrel alkalmazzák beszerzések, közbeszerzések lebonyolításában, üzemeltetési és monitorozási szerződések kialakításában, épületek és informatikai rendszerek üzemeltetése terén, valamint az emberi erőforrásokkal kapcsolatos minősítési és értékelési szempontrendszerek kialakításában. Ezen területeken a Winsdom megoldásait és módszereit alkalmazta már többek között a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Távhőszolgáltató Rt., a Magyar Villamos Művek Rt., a MOL Rt., a Paksi Atomerőmű Rt., az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Raiffeisen Bank Rt., a Nyíregyházi Főiskola és a Spar Magyarország Kft. is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés