Connect with us

technokrata

Intézményi IT-biztonság

Dotkom

Intézményi IT-biztonság

Növekszik az intézmények biztonsági tudatossága: a vírusok ellen túlnyomó többségük már védekezik, és a tűzfal-ellátottság is jelentős mértékben javult.

Míg egy vállalat adatvagyonának védelme alapvetően a cég érdeke, az intézményi szférában az információk biztonsága „közügy”. A BellResearch kutatói a hazai keresleti piacot lefedő Magyar Infokommunikációs Jelentésben évről évre elemzik a közszféra ellátottságát, az alkalmazott megoldásokat, a fejlesztési terveket.

A többség védekezik
A kutatási eredmények tanúsága szerint a kicsivel több mint 16 ezer magyarországi közintézménynek már 90 százaléka, összesen mintegy 14.600 szervezet használ számítógépein vagy azok egy részén valamilyen védelmi megoldást a vírusok ellen. Az egy évvel korábban mért adattal összevetve a penetrációs mutató kis mértékben, mindössze 5 százalékkal emelkedett; az elmúlt évekre visszatekintve látható, hogy az elterjedés üteme lassul. Az ellátottság azonban még mindig nem teljes, közel másfélezer intézmény semmilyen eszközzel sem védi a vírusoktól informatikai infrastruktúráját – hangsúlyozzák a kutatók.

Az antivírus-szoftverek használatában a központi finanszírozású szervezetek járnak az élen, ebben a szegmensben ugyanis gyakorlatilag minden intézménynél található ilyen alkalmazás. Az önkormányzati körben a penetrációs szint meghaladja a sokasági átlagot [93 százalék]. Az oktatási szférában a teljes sokaságéhoz hasonló ellátottságot találunk [89 százalék], a mutató az alapfokú intézményektől a felsőfokú iskolákig haladva növekszik.

A vírusvédelem elterjedtsége az egészségügyben számít a legalacsonyabbnak, 81 százalékos: a fekvőbeteg-ellátásban a szervezetek közel mindegyike használ ugyan antivírus-szoftvert, a járóbeteg- ellátás és a szociális intézmények viszont jócskán elmaradnak ettől a szinttől.

Emelkedő tűzfalszám
Tűzfalat, az internet felől érkező támadások elleni védelmi rendszert az internetkapcsolattal rendelkező mintegy 15 ezer hazai közintézménynek összesen 70 százaléka, körülbelül 10.400 szervezet használ. Az egy évvel korábbi szinthez képest ezen a téren jelentős növekedés tapasztalható, a legalább egy ilyen alkalmazást üzemeltető szervezetek száma több mint másfélszeresére nőtt.

Az elmúlt időszakban a közintézményi főágak közötti különbségek jelentős mértékben csökkentek. A vírusvédelem helyzetéhez hasonlóan a központi költségvetési körben a legmagasabb, 94 százalékos a tűzfal-elterjedtségi mutató – ezen belül az általános közigazgatásban teljes az ellátottság -, de már a rangsor végén álló egészségügyi szférában is a szervezetek több mint fele védi hálózatát tűzfallal.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák