Connect with us

technokrata

Adattárolás: egekben a kapacitás

Dotkom

Adattárolás: egekben a kapacitás

Az IDC szerint az árak zuhannak, a forgalom és a kapacitás pedig megugrik Kelet-Közép-Európa adattárolási piacán.

Az egy terabyte-ra jutó ár 41,2%-os csökkenése sem tudta lassítani a kelet-közép-európai lemezes tárolópiac növekedését. Az IDC hat térségbeli országra (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország és Szlovákia) kiterjedő új felmérése szerint a lemezes tárolók szállítóinak árbevétele egészséges, 7,4%-os mértékben nőtt 2004-ben, és a 2005-re becsült további 10,8%-os bővüléssel várhatóan meghaladja az 587 millió dollárt. Az előzetes adatok alapján a folyamatosan erősödő adatáradattal küzdő szervezetek 2005-ben 30%-kal növelték adattárolási kapacitásukat. A külső tárolóknál még gyorsabb volt a fejlődés: a szállítók árbevétele mintegy 18%-kal, 428 millió dollár körüli értékre emelkedett, a kapacitás pedig 42%-kal, közel 14 ezer TB-ra bővült.

„A költségvetési korlátok és a tenderkiírások számának csökkenése miatt a hangsúly a nagyvállalatoktól a dinamikus KKV-szegmens felé tolódik” – mutatott rá Philip Korinek, az IDC CEMA adattárolásért felelős vezető elemzője. „A nemzetközi szállítók gyorsan telepíthető, könnyen bővíthető, rugalmas és versenyképes árú megoldások fejlesztésével reagáltak erre a jelenségre.”

A lemezes tárolók összforgalmának legnagyobb hányadát a piac valamivel kevesebb mint egyharmadát kitevő Oroszország adta 2004-ben, és 2005-ben is ez lesz a helyzet. A második helyen Lengyelország, a harmadikon pedig Csehország állt. 2004-ben ez a három ország adta együtt az árbevétel 73%-át, és az előzetes adatokból ítélve 2005-ban is ők foglalják el a dobogós helyeket. A következő években az IDC várakozásai szerint mind árbevétel, mind pedig kapacitás szempontjából Horvátország lesz a régió legdinamikusabban fejlődő piaca.

A lemezes tárolók magyarországi piacán a 2003-as lendületes bővülést követően 2004-ben lassult a növekedés üteme. A piac forgalma 13,6%-kal, 71,39 millió dollárra zsugorodott a 12 hónappal korábbi állapothoz képest. A konszolidált lemezes tárolórendszerek iránti végfelhasználói kereslet növekedése nyomán azonban a kiszállított lemezkapacitás 61,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbi értéket. A 2004-ben Magyarországon értékesített teljes lemezkapacitás elérte a 2590 terabyte-ot. Az éles verseny tovább csökkentette az egy GB-ra vetített tárolóárakat, ami előnyös volt az árérzékeny végfelhasználói szervezetek számára. A helyi KKV-k is megkezdték az alsóbb kategóriás tárolóalrendszerek vásárlását. Erre reagálva a fő szállítók – a HP, az EMC és az IBM – kimondottan kis- és középvállalati felhasználóknak szánt, vonzó, alapszintű megoldásokkal jelentek meg. Mivel az éles szállítói verseny csökkentette a hardveren elérhető profitrést, a szállítók egyre inkább az adattárolási szoftverekre és a különböző értéknövelt szolgáltatásokra összpontosítottak.

A 2005-ös becslések szerint Magyarországon mintegy 20,5%-kal nőtt a kiszállított lemezes tárolókapacitás a 12 hónappal korábbi állapothoz képest. Az árbevétel és a terabyte-érték 2004-es eredményekkel összehasonlított emelkedése 20,9 illetve 41,7% volt. Az adatbázisok méretének gyors növekedése tárolókapacitásuk bővítésére és információkezelési megoldások bevezetésére ösztönzi a magyar végfelhasználókat.

„Az adattárolási piac fejlődésének motorját nem csupán az adatáradat és az adatbázisok bővülése hajtja” – magyarázta Korinek. „A vállalatok ma már minden területen alkalmazásokat – pl. e-mail, video streaming és grafikus tervezőszoftvereket – használnak napi működésük, illetve értékesítési és marketingtevékenységük támogatására. Ezek a nagy memóriaigényű alkalmazások olyan új adattípusokat generálnak, amelyek tárolásához rengeteg helyre van szükség.”

Összesített árbevételt tekintve a kelet-közép-európai adattárolási piacot három szállító, a HP, az EMC és az IBM uralja. Bár a HP 2004-ben is megőrizte első helyét a tárolószállítók között, a külső tárolók dinamikus szegmensében át kellett adnia az elsőbbséget az EMC-nek. Az IBM összesítésben a harmadik helyen végzett. Tavalyelőtt ez a három szállító gyűjtötte össze együtt a piaci árbevétel több mint 86%-át.

„Bár a belső tárolók továbbra is egészséges részesedéssel bírnak a piacon, a külső egységeké a legdinamikusabb, igazán gyorsan fejlődő szegmens” – állapította meg Korinek. „Ám ez nem feltétlenül annyira előnyös a csak tárolókra szakosodott szállítóknak, mint amennyire első hallásra tűnik. A kelet-közép-európai felhasználók többnyire szerverinfrastruktúra-szállítójuktól szerzik be a tárolókat. Ha részesedésüket növelni kívánják, a tárolószállítóknak partnerkapcsolatot kell kiépíteniük az integrátorokkal és más megoldásszállítókkal.”

Az IDC várakozásai szerint a belátható jövőben tovább gyorsul a térség szervezeteinél az adattömeg bővülésének üteme. Így változatlanul erős marad a tárolóeszközök iránti kereslet: az árbevétel várható növekedése 2006-ban közel 20%, 2007-ben pedig 18,5% lesz. A kapacitás az előrejelzések szerint 39 illetve 31%-kal bővül majd 2006 és 2007 során.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom