Connect with us

technokrata

Tablettacsomagolás HP-vel

Dotkom

Tablettacsomagolás HP-vel

Jól vizsgázott a HP Magyarország támogatásával bevezetett termeléstervezési rendszer a Richter Gedeonnál. Évente több milliárd tabletta csomagolását irányítja a rendszer. Évtizedes szakmai kapcsolat a két cég között.

A Kelet-közép Európai régió és Magyarország egyik vezető hazai gyógyszercége, a Richter Gedeon Rt. két magyarországi telephelyén, Dorogon és Budapesten folytat termelő tevékenységet, de külföldön – Oroszországban, Romániában, Lengyelországban – is rendelkezik már gyártókapacitással, valamint Indiában jelenleg folyik egy termelő kapacitás kiépítése. A vállalat termékeit belföldi és külföldi piacokon egyaránt értékesíti, így állandó növekedésének, üzleti sikerének egyik titka, hogy olyan tervezési módszereket alkalmazzon, amelyek lehetővé teszik a hazai és nemzetközi piacok változó igényeire történő gyors reagálást. A HP által a budapesti gyárban bevezetett SAP APO (Advanced Planner and Optimizer) Korszerű Tervező és Optimalizáló szoftver csomag lehetővé teszi a tőzsdei cég számára a termelési terv jobb ütemezését, elősegítve ezzel a készletek csökkentését, a vevők gyorsabb kiszolgálását, az értékesítési igényektől az igények kielégítéséig tartó átfutási idő csökkentését, valamint a gépi és emberi kapacitások hatékonyabb kihasználását.

Az anyagszükséglet-tervezés és a gyártáskövetés informatikai támogatására a Richter Gedeon Rt. 2000 óta használja az SAP R/3 termeléstervezési (PP-PI, Production Planning for Process Industries) modulját, melynek bevezetéséhez és az éles üzem támogatásához a HP elődvállalata, a COMPAQ tanácsadói nyújtottak segítséget. A termeléstervezési modul sikeres bevezetését követően jelentek meg a piacon az SAP új dimenziós termékei, köztük az SAP APO, Korszerű Tervező és Optimalizáló szoftver csomag. Az APO tervezési eszközeit az SAP elsősorban a jelenlegi R/3 rendszer felhasználók számára fejlesztette ki, abból a célból, hogy a tervezéshez – a bonyolultabb problémák megoldására is alkalmas – az eddigieknél korszerűbb eszközt adjon.

A Richter Gedeon Rt. érdeklődését különösen az SAP APO azon moduljának funkciói keltették fel, amelyek a vállalat számára biztosítják, hogy a kiszerelő üzem gyártási programját gyártósoronként a rendelkezésre álló kapacitások, alternatív erőforrások, valamint az átállási idők figyelembe vételével grafikus felületen, könnyen és áttekinthetően beütemezze, s – ami különösen fontos – a gyártási programot egyszerűen módosíthassa. Az értékesítési igények változására így nem csak középtávon (3-4 hónapra előre), hanem rövid távon (1-2 hónapra előre) is gyorsan tud reagálni a vállalat. A gyógyszeripari cég – a PP-PI termeléstervezési projekt során már bevált, a vállalat folyamatait jól ismerő HP tanácsadók közreműködésével – először egy APO PP/DS modul (Termelés Tervezés/Részletes Ütemezés) teszt rendszert épített fel, és e rendszer létrehozása, illetve kiértékelése során, konkrét példák és esetek modellezésével alakította ki a bevezetendő funkciók körét, valamint a bevezetés menetét. A sikeres teszt fázis után a kiválasztott funkciók bevezetésére több lépésben került sor. 2004 februárjában valósult meg a rendszer első funkcióinak éles indulása, majd ezt követően a folyamatos bővítés és a legújabb igények szerinti finomhangolás történt meg. A bevezetett rendszer 2005 áprilisa óta a Richter legfontosabb felhasználói igényeinek megfelelően, gördülékenyen működik.

„A HP és a Richter Gedeon kapcsolata közel egy évtizedes: a HP egy másik elődvállalata, a Digital első SAP ügyfele épp a Richter Gedeon volt, még a kilencvenes évek második felében. Kapcsolatunk a cégegyesülések ellenére is töretlen, amit a most üzembe állított rendszer is jelképez” – adott rövid visszatekintést Szűcs Vince, a Richter Gedeon Rt. informatikai igazgatója. „Valóban, a Richternél indított projekt új fejezet kezdetét is jelentette annak idején a Digitalnál. A projekt során szerzett szakmai tapasztalatok alapozták meg kiemelkedő piaci pozícióinkat az integrált vállalatirányítási rendszerek piacán” – tette hozzá Szalay Imre, a HP vezérigazgató-helyettese, a szolgáltatások üzletág igazgatója.

A sajtótájékoztatón részt vett Peter Karg, a HP szolgáltatások üzletágának regionális vezetője is, aki kiemelte, hogy a HP Magyarország Európa egyik legfejlettebb szolgáltatási kompetenciájával rendelkezik, piaci részesedése és gazdasági jelentősége messze meghaladja a régió átlagát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom