Connect with us

technokrata

Ma már megfizethető a biztonság

Dotkom

Ma már megfizethető a biztonság

Növekvő piac, létező problémákkal.

Közzétette távfelügyeleti részlegének tavalyi számait a piac vezető szolgáltatója, a Multi Alarm Zrt. Ezek alapján az egyre népszerűbb szolgáltatás mindenképpen „megéri a pénzét”. Becslések szerint a bekötött rendszerek segítségével az elmúlt évben csak ez a vállalkozás 10 milliárdnyi károkozást tudott megakadályozni. Bánhalmi Zsuzsanna, a cég marketing igazgatója a sikerek mellett szót ejtett az ágazat nehézségeiről is.

„A számok önmagukért beszélnek: 2005-ben csak a Multi Alarm 22 ezer jelzésre vonult ki, melyek a távfelügyeleti szolgáltatásába kötött rendszerekről érkeztek. Ebből 1.500 támadást, 400 pedig tényleges betörést jelentett. Munkatársaink 400 elkövetőt értek tetten a helyszínen, és tartóztattak fel a rendőrség érkezéséig, és havonta átlag 60 meghibásodott liftből menekítettük ki a bent rekedteket” – tájékoztatott az igazgató.

A távfelügyeleti berendezések és szolgáltatások hatékonyságáról sokat mond, hogy ezek még csak egyetlen – igaz, piacvezető – cég adatai, és nagyjából a piac 40 százalékáról adnak tájékoztatást. Ma hazánkban megközelítőleg összesen 60-70 ezer rendszer van távfelügyeleten, és ez a szám még mindig dinamikusan növekszik. Nő a piac, a szolgáltatás pedig igazán jó ár/érték arányú. Ma a távfelügyeleti szolgáltatások ügyeleti díjai – több tényező függvényében – 3 és 7 ezer forint között mozognak, a helyzet ebből a tekintetből tehát kedvező.

Ugyanakkor ennek az ágazatnak is megvannak a nehézségei. Magyarországon jelenleg 400 (!) távfelügyelettel foglalkozó cég működik. Az Egyesült Államokban, ahol az ilyen megoldásoknak komoly hagyományai vannak, ez a szám ennek töredékét sem éri el. Itthon a reális szám talán öt lenne. Kevés szakmailag képzett és tőkeerős vállalkozás van, előfordul, hogy egy PC-vel és egy autóval látnak neki a feladatnak, ami könnyen a minőség rovására mehet. Nem jelenti ez azt, hogy egy kis cég nem végezhet tisztességes munkát, csak annyit jelent, hogy ezt egy kívülállónak nagyon nehéz megítélni.

„A helyzet egyik oka” – tette hozzá Bánhalmi Zsuzsanna –, „hogy a jelenlegi jogszabályok az európai gyakorlattal ellentétben csak a beépítendő eszközöket minősítik, a szerelőt nem, még kevésbé a teljes szolgáltatási láncot. Így nem egyszer a jó minőségű érzékelő szakszerűtlenül van bekötve, illetve a beérkező riasztásra késve, nem megfelelően reagál a diszpécser szolgálat. A másik, kézenfekvőbb ok, hogy amíg egy piac ennyire dinamikusan nő, addig mindig megélnek a zavarosban halászók. A tisztulás a telítődéssel és a konszolidációval érkezik majd.”

Összességében tehát igaz, hogy a hatékony vagyonvédelem ma már elképzelhetetlen fejlett elektronikus védelmi eszközök nélkül, de az csak akkor ér valamit, ha „mögötte” szakszerű üzemeltetés és képzett járőrszolgálat áll.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom