Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az üzleti intelligencia stratégiai megvalósítása

Dotkom

Az üzleti intelligencia stratégiai megvalósítása

A Gartner legújabb Magic Quadrant jelentésében a SAS ismét a vezetők síknegyedébe* került. A piacelemző cég a vállalatokat üzleti intelligencia (BI) platformjuk teljessége és megvalósítása alapján értékelte.

A Gartner legújabb tanulmánya** szerint a SAS vezető üzleti intelligencia-gyártó, vagyis olyan mélységű és széles spektrumú BI platformot kínál, amely a vállalatok egészét átfogó üzleti intelligencia stratégia megvalósítását teszi lehetővé.

A Gartner jelentése
A Magic Quadrant a Gartner objektív kutatási eszköze, amellyel az adott piac gyártóinak pozícióját grafikusan ábrázolja egy meghatározott időszakra vonatkozóan. A Gartner adatokat gyűjtött a gyártók operatív analitikai megoldásainak felhasználóitól, és saját kritériumai alapján helyezte el a vállalatokat két koordinátatengely mentén. A legfontosabb ismérvek a végrehajtás képessége és a teljes körű megközelítés voltak. A vállalatok elhelyezkedését a négy síknegyedben a következő ábra mutatja:

Piaci áttekintés
A kutatás célja objektív, globális kép felvázolása volt a jelenlegi BI piac legnagyobb szereplőiről. A Gartner szerint a következő öt évben a BI-piac folyamatos növekedése figyelhető majd meg. Ahogy a BI-megoldások egyre átfogóbbá és valóban stratégiai szemléletűvé válnak, a nagyvállalatok BI-ra fordított kiadásainak mértéke is emelkedni fog. A vállalati szintű teljesítménymenedzsment iránti növekvő igény, és a Sarbanes-Oxley-hez hasonló törvényi szabályozások, (amely számos amerikai vállalat hazai leányvállalatát is érinti) hosszútávon pozitív trendet jeleznek előre a BI-piac egésze számára.

A Gartner szerint az elkövetkezendő 4-5 évben az akvizíciók ellenére sem változik jelentősen a piaci szereplők száma, vagyis 10-12 megbízható nagy szállító marad domináns. Egy ilyen telített piacon pedig minden vállalatnak meg kell találnia azt a képességet, amely versenyelőnyt biztosíthat számára.

A Gartner elemzés szerint a SAS-t az különbözteti meg hagyományos BI-t kínáló versenytársaitól, hogy páratlan technológiát és szakértelmet biztosít a korszerű analitika, az adatkezelés és a testre szabott iparági – többek között banki, távközlési, biztosítói és kiskereskedelmi – megoldások terén. A vállalat – Beyond BI jelszavát valóra váltva – az üzleti intelligencia területén túlmutató gyors, egyszerű és teljes körű platformot kínál. E képességeknek köszönhetően a felhasználók a szervezet bármely szintjén azonnal hozzáférhetnek a megtisztított és megbízható adatokhoz olyan célirányosan kialakított kezelőfelületeken keresztül, amelyek illeszkednek a felhasználók készségszintjeihez.


* Forrás: Gartner Research. “Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 1Q06”; szerzők: Kurt Schlegel, Bill Hostmann, Andreas Bitterer, Betsy Burton. 2006. január 9.
**Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 1Q06; A jelentés teljes változata a következő weboldalon olvasható: www.sas.com/news/analysts/index.html



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés