Connect with us

technokrata

Az üzleti intelligencia stratégiai megvalósítása

Dotkom

Az üzleti intelligencia stratégiai megvalósítása

A Gartner legújabb Magic Quadrant jelentésében a SAS ismét a vezetők síknegyedébe* került. A piacelemző cég a vállalatokat üzleti intelligencia (BI) platformjuk teljessége és megvalósítása alapján értékelte.

A Gartner legújabb tanulmánya** szerint a SAS vezető üzleti intelligencia-gyártó, vagyis olyan mélységű és széles spektrumú BI platformot kínál, amely a vállalatok egészét átfogó üzleti intelligencia stratégia megvalósítását teszi lehetővé.

A Gartner jelentése
A Magic Quadrant a Gartner objektív kutatási eszköze, amellyel az adott piac gyártóinak pozícióját grafikusan ábrázolja egy meghatározott időszakra vonatkozóan. A Gartner adatokat gyűjtött a gyártók operatív analitikai megoldásainak felhasználóitól, és saját kritériumai alapján helyezte el a vállalatokat két koordinátatengely mentén. A legfontosabb ismérvek a végrehajtás képessége és a teljes körű megközelítés voltak. A vállalatok elhelyezkedését a négy síknegyedben a következő ábra mutatja:

Piaci áttekintés
A kutatás célja objektív, globális kép felvázolása volt a jelenlegi BI piac legnagyobb szereplőiről. A Gartner szerint a következő öt évben a BI-piac folyamatos növekedése figyelhető majd meg. Ahogy a BI-megoldások egyre átfogóbbá és valóban stratégiai szemléletűvé válnak, a nagyvállalatok BI-ra fordított kiadásainak mértéke is emelkedni fog. A vállalati szintű teljesítménymenedzsment iránti növekvő igény, és a Sarbanes-Oxley-hez hasonló törvényi szabályozások, (amely számos amerikai vállalat hazai leányvállalatát is érinti) hosszútávon pozitív trendet jeleznek előre a BI-piac egésze számára.

A Gartner szerint az elkövetkezendő 4-5 évben az akvizíciók ellenére sem változik jelentősen a piaci szereplők száma, vagyis 10-12 megbízható nagy szállító marad domináns. Egy ilyen telített piacon pedig minden vállalatnak meg kell találnia azt a képességet, amely versenyelőnyt biztosíthat számára.

A Gartner elemzés szerint a SAS-t az különbözteti meg hagyományos BI-t kínáló versenytársaitól, hogy páratlan technológiát és szakértelmet biztosít a korszerű analitika, az adatkezelés és a testre szabott iparági – többek között banki, távközlési, biztosítói és kiskereskedelmi – megoldások terén. A vállalat – Beyond BI jelszavát valóra váltva – az üzleti intelligencia területén túlmutató gyors, egyszerű és teljes körű platformot kínál. E képességeknek köszönhetően a felhasználók a szervezet bármely szintjén azonnal hozzáférhetnek a megtisztított és megbízható adatokhoz olyan célirányosan kialakított kezelőfelületeken keresztül, amelyek illeszkednek a felhasználók készségszintjeihez.


* Forrás: Gartner Research. “Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 1Q06”; szerzők: Kurt Schlegel, Bill Hostmann, Andreas Bitterer, Betsy Burton. 2006. január 9.
**Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms, 1Q06; A jelentés teljes változata a következő weboldalon olvasható: www.sas.com/news/analysts/index.htmlSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák