Connect with us

technokrata

Az IT döntéshozók érzékenyek az információbiztonságra

Dotkom

Az IT döntéshozók érzékenyek az információbiztonságra

Jelentős mértékben nőtt az elmúlt két évben az IT döntéshozók érzékenysége az információbiztonságra. A BSA tanulmánya igazolja, hogy a biztonsági kockázatok jelentős mértékben befolyásolják az üzleti döntéseket. Az egyes kormányokat partnernek tekinti az iparág ebben a küzdelemben.

A Business Software Alliance (BSA) most nyilvánosságra hozott kutatása szerint az elmúlt két évben jelentős mértékben nőtt az európai és az észak-amerikai IT döntéshozók érzékenysége az információ biztonságra. A válaszadók 78%-a ma a korábbiaknál több figyelmet fordít az IT biztonsággal foglalkozó projektekre és nagyrészük kezdeményező módon lép fel ebben a témában.

A kutatás azt is megállapítja, hogy a válaszadók majd háromnegyede az üzleti tervezési folyamat alapelemének tartja a biztonság kérdését, 81%-uk pedig leginkább amiatt az üzleti veszteség miatt aggódik, ami egy esetleges leállás következtében érné. Figyelemreméltó az a tény is, hogy a döntéshozók 63%-a beismeri, hogy ügyfelei rendszeresen érdeklődnek biztonsági rendszereik állapota felől, 70%-uk pedig pontosan az ügyfelek érdeklődése nyomán vizsgálta felül biztonsági rendszereit.

A BSA megbízásából a Forrester Consulting által végzett kutatás során az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia és Németország 410 információ technológiai döntéshozóját kérdezték.

A kutatás szerint az üzleti szféra képviselőinek meggyőződése, hogy az egyes kormányoknak komoly szerepet kell játszania az információ biztonság, különösen pedig a törvény érvényesítés területén, hiszen gyakran bűncselekmények elkövetéséről van szó. Az ipar szereplői a maguk részéről készek a hatóságokkal történő együttműködésre, amit az is igazol, hogy 54%-uk rendelkezik a kormányzati, hatósági szereplők azon listájával, akiket az információ biztonság megsértése esetén értesít. A válaszadók 67%-a még inkább együttműködne a kormányzattal abban az esetben, ha azok teljes egészében rendelkeznének a számítógépes bűnözés nyomozásához szükséges tudással és eszközökkel.

Európában a BSA aktívan támogatja a kormányokat abban, hogy a társadalom szereplőiben jobban tudatosítsák a biztonság hiányából fakadó kockázatokat, segítsék a hálózat biztonságát és az olyan „public-private” együttműködési modelleket, mint amilyen például az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (European Network and Information Security Agency, ENISA). A BSA támogatja az Európai Uniónak az internetes támadások büntetésének érvényesítésére vonatkozó döntését is.

„Biztatóak a kutatás eredményei, hiszen úgy tűnik, az informatikai döntéshozók felismerik az adatbiztonság jelentőségét és egyre inkább törődnek a szükséges biztonsági lépések megtételével” – mondta Beth Scott, a BSA-nak az EMEA régióért felelős alelnöke. „Miközben az üzleti szektor technikai értelemben egyre jobban fel tud készülni az információbiztonság kérdéseire, addig továbbra is nagyon fontos, hogy törvényhozók támogatásával mindenkiben tudatosodjanak a kockázatok, és el lehessen érni, hogy a büntetőjog hatékonyan távol tartja az internetes bűnözőket.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák