Connect with us

technokrata

A HP javított ügyfélkiszolgálásának színvonalán

Dotkom

A HP javított ügyfélkiszolgálásának színvonalán

1,8 milliárd dollár működési cash flow.

A HP nyilvánosságra hozta 2006. január 31-én zárt első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 22,7 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 6%-kal (az árfolyamhatást korrigálva 8%-kal) magasabb a 2005 első negyedévi értéknél. A cég nem GAAP szerinti üzemi eredménye 1,7 milliárd dollárt tett ki, nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 48 dollárcent volt az első negyedévben – szemben a 12 hónappal korábbi, 37 centes értékkel. A nem GAAP szerinti pénzügyi adatok nem tartalmazzák azt a 166 millió dollár (részvényenként 6 cent) korrekciót, amelyet a beszerzett immateriális javak amortizációját és a folyamatban lévő kutatás-fejlesztések költségeit figyelembe véve hajtottak végre az adózás utáni eredmény szintjén. Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 1,5 milliárd dollár volt az első negyedévben. A GAAP szerinti korrigált EPS 42 dollárcentet tett ki – szemben az egy évvel korábbi 32 centtel.

„Terveinknek megfelelően tovább erősítettük a HP pozícióját és sikerült javítanunk az ügyfélkiszolgálás színvonalán is” – nyilatkozta Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója. „A legtöbb divízióban és földrajzi térségben egyenletes növekedést értünk el, cash flow-nk is kedvezően alakult, és fegyelmezett költséggazdálkodást valósítottunk meg. Bár kemény munka áll még előttünk, már kezdjük látni az eredményeket.”

Régió szerinti megoszlásban az alábbiak szerint alakult a HP árbevétele 2005 és 2006 első negyedéve között. Észak- és Dél-Amerika: 10%-os növekedés 9,7 milliárd dollárra; EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika): 1%-os növekedés 9,4 milliárd dollárra; Ázsia és a csendes-óceáni térség: 6%-os növekedés 3,5 milliárd dollárra.

Eszközgazdálkodás
A HP 6,7 milliárd dolláros készletszinttel zárta a negyedévet – ez 146 millió dollárral, illetve 389 millió dollárral kevesebb az előző negyedévi és a 12 hónappal korábbi értéknél. A vevőkövetelések állománya (8,7 milliárd dollár) az előző negyedév óta 1,2 milliárd dollárral csökkent, míg 2005 első negyedévével összevetve 14 millió dollárral emelkedett. A vállalat első negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 227 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 1,4 milliárd dollár értékben vásárolt vissza papírokat részvényeseitől. A negyedév során a vállalat 1,7 milliárd dollár értékű előre fizetett, határidős részvényvisszavásárlási programot indított egy külső befektetési bankkal annak érdekében, hogy mérsékelje a kb. egy éves időszak alatt végrehajtandó visszavásárlási tranzakciók árfolyamingadozásainak kockázatát. Ezen túlmenően a HP igazgatótanácsa további 4 milliárd dollár értékben engedélyezte újabb törzsrészvények visszavásárlását.

Ezekkel az ügyletekkel a vállalat a dolgozói juttatási programok keretében indított részvénykibocsátások okozta részvényhígulást kívánja ellensúlyozni, illetve opportunista jellegű részvényvásárlásokra is fel kívánja használni az engedélyt. A HP 12 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 11,9 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint 30 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet.

Finanszírozási Szolgáltatások (HPFS)
A szervezet 496 millió dolláros árbevétele 11%-kal marad el az egy évvel korábbi szinttől. A finanszírozási volumen 10%-kal, a nettó eszközportfolió pedig 2%-kal csökkent. Az üzemi eredmény 38 millió dollár volt az első negyedévben – ez az árbevétel 7,7%-ának felel meg, és gyengülést jelent az egy évvel korábbi 45 millió dolláros eredményhez viszonyítva (az árbevétel 8,1%-a).

Jövőbeni kilátások
A HP 22,4 és 22,6 milliárd dollár közötti árbevételre számít a 2006. pénzügyi év második negyedévében. A nem GAAP szerinti EPS-becslés 47-49 cent, a GAAP szerinti EPS-becslés pedig 43-45 cent ugyanerre az időszakra.

A nem GAAP szerinti korrigált EPS-becslés nem tartalmazza azt a részvényenként mintegy 4 cent korrekciót, amit a beszerzett immateriális javak amortizációjával kapcsolatban hajtottak végre az adózás utáni eredmény szintjén. A második negyedévre becsült nem GAAP szerinti és GAAP szerinti korrigált EPS 3-4 cent, részvényalapú kompenzációs költséget tartalmaz.

A HP előrejelzése szerint a 2006. teljes pénzügyi év árbevétele várhatóan 90 és 91 milliárd dollár, a nem GAAP szerinti korrigált EPS értéke pedig 1,90 és 1,95 dollár között alakul.

A 2006. pénzügyi év egészére becsült, GAAP szerinti korrigált EPS értéke várhatóan 1,72 és 1,77 dollár között lesz.

A nem GAAP szerinti, korrigált EPS egész évre becsült értéke nem tartalmazza a részvényenként mintegy 18 cent, adózás utáni eredmény szintjén számított, beszerzett immateriális javak amortizációjával kapcsolatos költségtételt. A nem GAAP szerinti és a GAAP szerinti, korrigált EPS egész évre becsült értéke 13 cent részvényalapú kompenzációs költséget tartalmaz.


(1) A nem GAAP szerinti számok nem tartalmaznak bizonyos tételeket. A nem GAAP szerinti pénzügyi adatok értelmezéséről a „Nem GAAP szerinti pénzügyi információk felhasználása” című bekezdés ad tájékoztatást.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom