Connect with us

technokrata

Toplink: akár tízszeres sebességnövekedés nagymennyiségű adatlekérdezéseknél

Dotkom

Toplink: akár tízszeres sebességnövekedés nagymennyiségű adatlekérdezéseknél

Az adatbázistól, az adatbázis relációs modelljétől és java-technológiáktól független Toplink az objektumorientált rendszerek és a relációs adatbázisok között teremet gyors kapcsolatot.

Az Oracle alkalmazásfejlesztő eszközkészletének részeként elérhető Toplink az objektumorientált rendszerek és a relációs adatbázisok közti szűk keresztmetszetet szünteti meg, így az adatlekérdezések sebessége a legtöbb esetben 5-10-szeres, sokszor pedig még ennél is nagyobb teljesítménynövekedést eredményez. A kimagasló teljesítménynek köszönhetően a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (MAVIR) a Toplinket választotta a NIP (Nyílt piaci) rendszerének hatékonyabb működéséhez.

A fejlesztők számára gyakori kihívás, hogy a relációs adatbázisra fejlesztett Javás alkalmazások megfelelő teljesítményt nyújtsanak. Hasonló a probléma a már meglévő, sokszor több fázisban fejlesztett rendszerek esetén, ahol a különböző technológiák, a más-más képzettséggel rendelkező szakemberek, az eltérő tervezési és modellezési elvek összességében a rendszer alacsony teljesítményét eredményezik. Az üzleti érdekek azonban a hatékonyság növelését követelik meg, így a rendszer elmei közötti szűk keresztmetszetet fel kell oldani. Erre szolgál a Toplink, amely univerzális kapcsolatot teremt a Java-s és a relációs világ között.

A Toplink adatbázistól, az adatbázis relációs modelljétől és a java-technológiától független eszköz. Képes bármilyen modellezési megközelítés és az ezt támogató eszköz kezelésére, illetve bármilyen architektúrális megközelítés (Java Objects, Entity Beans, JSP, Servlet, SessionBean, Message Driven Beans, 2-Tier, 3-Tier, Peer-to-peer, vastag kliens, vékony kliens) esetén alkalmazható. A platform-független felépítésnek köszönhetően olyan rendszerekben is alkalmazható, amely nem tartalmaz más Oracle technológiát.

Az alkalmazásszerver részeként működő Toplink logikailag az objektumorientált rendszer és a relációs adatbázis közé épül be, az adatbázist API-kon keresztül hívja meg. Alkalmazható már kész Java-s alkalmazások adatelérésének gyorsítására úgy, hogy sem az adatbázis modellen, sem az alkalmazáson nem kell változtatni. A technológiából adódóan használatával 5-10-szeres sebességnövekedés érhető el, de volt már példa 200-szoros (!) teljesítményjavulásra is.

A fent említett tulajdonságok miatt olyan nagy nemzetközi cégek használják a Toplink nyújtotta előnyöket, mint a VISA, AT&T, Bank of America, Boing és a BMW.

Az Toplink próbaverziója letölthető az Oracele Technology Network (OTN) weboldaláról.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle