Connect with us

technokrata

Több mint 18 millió forintot érhet egy átlagos laptop adatállománya

Dotkom

Több mint 18 millió forintot érhet egy átlagos laptop adatállománya

„Egy átlagos laptop értéke a rajta tárolt adatok miatt elérheti a félmillió angol fontot (18,2 M Ft) is” – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a hordozható eszközökön tárolt adatok szellemi és üzleti értéke akár ötszázszorosa is lehet a hardware árának.

A nagyvállalatoknak nemcsak az alkalmazottak által gyakran taxikban felejtett számítógépek, és a rajtuk tárolt adatok jelentenek problémát. A cégek ugyanis egyre nagyobb mértékben kénytelenek az e-maileket és a csatolt elektronikus tartalmakat archiválni, és ezek tárolása, kezelése jelentős többletköltséget jelent számukra. Ráadásul az archiválásnál fontos szempont, hogy az adatok ne sérüljenek, ne törlődjenek, és véletlen törlés esetén is megmaradjanak, illetve a jogszabályoknak megfelelően tárolják őket, védve az esetleges külső behatolásoktól.

A Symantec Enterprise Vault terméke nagyvállalatok számára készült elektronikus levelek és csatolt tartalmak tárolására. A szolgáltatás lényege, hogy a nagyvállatok ezeket a tartalmakat a saját szerverükről a Symantec Enterprise Vault szerverre küldik. Így a leveleket biztonságosan tárolják, ugyanakkor elérhetőek is maradnak a cég számára a további felhasználás során.

A Forrester független amerikai piackutató cég értékelése szerint a Symantec Enterprise Vault terméke a legjobb az iparágban az e-mail és egyéb tartalmak archiválására szolgáló szoftverek között. A Forrester a jelenlegi kínálatot, a stratégiát és a piaci jelenlétet vette figyelembe, amikor a terméket piacvezetőként értékelte. A cég meghívta a Symantec-et, hogy vegyen részt a Forrester felmérésében az üzenet-archiválási kategóriában. A Forrester szerint a Symantec Enterprise Vault 6.0 vezető az elektronikus levelek menedzselésére szolgáló fejlesztések között. Könnyű kezelni, számtalan tartalom-típust támogat, rugalmasnak bizonyult az adatok tárolása során, nagyszámú felhasználó kiszolgálására is alkalmas, és nem utolsó sorban jelentős a piaci jelenléte.

Az Enterprise Vault lehetővé teszi, hogy a vállalatok sokkal hatékonyabban és biztonságosabban tárolják az elektronikus leveleket és egyéb tartalmakat, amelyek a rendszernek köszönhetően továbbra is hozzáférhetőek maradnak, egy online felület segítségével, és bármikor visszakereshetőek az archívumból. A felhasználónak lehetősége van témák szerinti keresésre, valamint rövid tartalomismertető megtekintésre is. Az Enterprise Vault használata biztosítja, hogy a cégek belső szabályozásának, illetve a vonatkozó törvények előírásainak megfelelően tárolják, védjék és kezeljék az adatokat.

A Symantec megbízásából készített felmérés ugyanakkor arra mutat rá, hogy a vállalatok többségénél még mindig nem a megfelelő módon és mértékben védik a tárolt leveleket, adatokat. Többnyire még az sem tisztázott, hogy a vállalaton belül kinek a feladata az adatok védelme és tárolása. Az alkalmazottak mintegy fele gondolja, hogy az ő feladatuk az elektronikus levelekről biztonsági másolatot készíteni. Csaknem ugyanennyien vélekednek úgy, hogy ez a rendszergazdák felelőssége. A munkavállalók döntő többsége tévesen azt hiszi, hogy a küldött és fogadott leveleket a rendszergazdák archiválják, illetve a törölt levelekről is minden esetben készül másolat.

Kiemelkedő adat, hogy a cégek 94%-ánál nem azonnal és automatikusan készül biztonsági másolat a tárolt adatokról, és csupán 44%-uk készít biztonsági másolatot az alkalmazottak laptopjain lévő e-mailekről. Ezzel éles ellentétben áll, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede határozottan állítja, hogy a mobil eszközökön tárolt információi jelentős üzleti értéket képviselnek. A megkérdezettek közül néhányan azt állították, hogy ötmillió font (1 825 000 000 Ft) értékű információ található a laptopjaikon.

A cég megbízásából a Dynamic Markets az 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztató, Európában, Afrikában és a Közép-Keleten működő cégek munkatársai körében végzett felmérést.

Konkoly Thege Szabolcs, a Symantec területi igazgatója szerint az elektronikus levelek értékének növekedése, kezelésük növekvő költsége, valamint sebezhetőségük csökkentésének igénye arra sarkallja a vállalatokat, hogy egy olyan stratégiát dolgozzanak ki, amely garantálja az elektronikus levelek biztonságát, és a vállalati ügymenetnek megfelelően biztosítja az archiválást és az adatok tárolását.

A vállalatok ügymenetében tapasztalható zűrzavar a biztonságot és a tárolást illetően jelentős anyagi veszteséget okozhat, mivel az adatok sérülhetnek, elveszhetnek, illetve nehézkes és költséges a tárolásuk, visszakeresésük és kezelésük. Ezek eredményeként a cégek bizonyos esetben szembekerülnek a saját ügymenetükben megfogalmazott szabályokkal is, illetve a törvények vonatkozó rendelkezéseivel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek