Connect with us

technokrata

Brit hacker: ha kiadják, terroristának minősül

Dotkom

Brit hacker: ha kiadják, terroristának minősül

A brit bíróság mindaddig nem ad ki egy brit hackert az Egyesült Államoknak, amíg ez utóbbi nem garantálja, hogy nem fogják terroristaként kezelni.

Tavaly nyáron írtunk arról a brit hackerről, aki az akkori vádak szerint 53 kormányzati számítógépbe tört be (az ügy felgöngyölítése után ez a szám 93-ra nőtt). Gary McKinnonra kiadatás várhat, ez esetben az Egyesült Államok bírósága előtt kell felelnie tettéért – számoltunk be a lehetséges következményekről. A szigetországbeli férfi azóta minden lehetséges módszert megragadott arra, hogy ezt elkerülje, hiszen az Egyesült Államokban akár terrorizmussal is megvádolhatják. Éppen ezért a minap a brit bíróság úgy döntött, hogy addig biztosan nem adják ki McKinnont az amerikai hatóságoknak, amíg garanciát nem kapnak arra, hogy a férfi ellen nem fognak terrorizmus elleni vádpontokat felhozni.

A férfi még 2001 februárjában kezdte meg digitális ámokfutását. Akkor, alig 12 hónap leforgása alatt közel száz, USA-beli kormányzati és katonai szervere hatolt be, s ott – a vád szerint – mintegy 700 ezer dollárnyi kárt okozott. A hatóságok Észak-Londonban akadtak tavaly nyáron a „Solo” becenevet viselő szigetországbeli hacker nyomára – azaz durván négy évig tartott a férfi utáni hajsza. McKinnonnak egyébként az lehet a veszte, hogy az Egyesül Államokban érvényben van egy törvény, miszerint a katonaság ellen elkövetett komoly bűncselekményeket katonai bíróság tárgyalhatja, és akár terrorizmussal is megvádolhatják. Nicholas Evans bíró – az Egyesült Királyságban folyó eljárást vezető döntnök – szerint ez a veszély nem fenyegeti McKinnont, a már fent említett okokból kifolyólag.

Az ügy a jövő hónapban folytatódik; a következő meghallgatás március 14-én lesz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle