Connect with us

technokrata

Gates jósol: a jelszavak ideje leáldozott

Dotkom

Gates jósol: a jelszavak ideje leáldozott

A Microsoft vezére már évek óta a jelszavakban látja a számítógépbiztonság egyik gyenge láncszemét; szerinte a Windows Vista megjelenésével végre ki lehet majd iktatni ezt a tényezőt.

Ismeretes, hogy az idei év végére tervezi a redmondi szoftverfejlesztő gigász kiadni legújabb generációs operációs rendszerét, a korábban Longhorn kódnéven futott Windows Vistát. Ebben a környezetben fog bemutatkozni az Infocard elképzelés, ami a felhasználó számára új, jobb módszert kínál majd az internetes azonosítók és jelszavak kezelésére. Emellett a Vista könnyebbé teszi magára az operációs rendszerre való bejelentkezést is; mindezt úgy, hogy a jelszavaknál erősebb védelem óvja majd a felhasználó adatait – például smart card alapú azonosítás.

Bill Gates az RSA Conference 2006-on tartott előadásában közölte a nyilvánossággal, hogyan képzeli a jövőt a Windows Vistával. A fejlesztések, újítások ellenére azzal Gates is tisztában van – és ennek hangot is adott a rendezvényen -, hogy a jelszavak nem tűnnek el majd egyik napról a másikra. Mindazonáltal magabiztosan nyilatkozott a témában: „…három vagy négy éven belül a vállalati rendszereknél bekövetkezhet a váltás.”

Ha megfigyeljük a személyi számítógépek fejlődését az 1980-as évektől kezdődően, akkor tulajdonképpen Gates elképzeléseiben csak az azóta meglevő trend folytatódását láthatjuk. A jelszavak eltüntetése ugyanis egy újabb lépés a biztonságosabb, ám könnyebben használható PC-k irányába. Ehhez hasonló célokat szolgál a jelenleg már béta állapotban levő, és még az idén véglegessé váló biztonsági termékek, szolgáltatások – Windows Onecare Live, Microsoft Client Protection – megjelenése is.

Azonosítás Microsoft módra
Visszatérve az Infocard koncepcióhoz: Redmond most másodszor rugaszkodik neki a saját hitelesítés technológia bevezetéséhez. Az elképzelés szerint az infokártyákkal nemcsak az azonosítás válna egyszerűbbé, hanem a fizetési információk tárolása és kezelése is – ahogy például a pénztárca is több bankkártyát is tartalmazhat. Az ötlet tehát jó alapokon nyugszik, ám a technika előfutárának tekinthető, 1999-ben bevezetett Passport egyszerű bejelentkezési szolgáltatás (amely hasonló feladatok megvalósítását tűzte ki célul) nem hozta el a várt sikert. Ennek egyik legfőbb oka az volt, hogy a felhasználók nem örültek annak, hogy adataikat a Microsoft kezeli saját maguk helyett. Az Infocardnak tehát ezt az ellenállást kell először legyőznie ahhoz, hogy sikeres lehessen.

A fejlesztők számára már tavaly elérhetővé tett technológia első nyilvános demonstrációjára is sor került az RSA 2006-os konferenciáján. A Microsoft jelen levő képviselői bemutatták, hogy egy felhasználó miként használhatja a saját maga által generált Infocardot egy autókölcsönző szolgáltatást nyújtó website-ra való bejelentkezéshez, majd a szolgáltatás igénybevételéhez. A bemutató során az is elhangzott, hogy az Internet Explorer 7 támogatni fogja az Infocardot; illetve a technológia elérhető lesz Windows XP környezetben is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom