Connect with us

Hirdetés

technokrata

Spyware? A Firefox ellenállóbb

Dotkom

Spyware? A Firefox ellenállóbb

Egy, az Internet Explorert és a Firefoxot összehasonlító elemzés során újfent igazolást nyert az a korábban többször is felbukkant állítás, miszerint a Tűzrókát használók kevésbé vannak kitéve a kémprogramokkal és egyéb online veszélyekkel szemben.

Henry Levy egyike annak a két professzornak, akik a Washingtoni Egyetemen néhány végzős hallgatóval együtt vizsgálták a Microsoft fejlesztésében formálódott Internet Explorer és a Mozilla Foundation által létrehozott Firefox böngészők biztonságosságát. A kutatás eredményeinek összegzése során úgy találták, hogy a redmondi browsert használók durván huszonegyszer (!) nagyobb kockázatnak teszik ki magukat, mint az alternatívát jelentő Tűzróka felhasználói.

Tavaly május és október során Levy kollégájával, Steven Gribble-lel együtt olyan alkalmazásokat (angol terminológiában crawlereket) „küldtek szét” az Interneten, melyek révén 45 ezer website-ot vizsgálhattak meg. Katalogizálták a futtatható állományokat és tesztelték az ártalmas site-ok hatékonyságát egy patch-ek nélküli Internet Explorer és egy ugyanilyen kondíciónak megfelelő Firefox révén.

Éppen emiatt a kitétel miatt nem is állíthatják egyértelműen, hogy az IE kisebb biztonságot nyújtana, hiszen a redmondi szoftvert mára már számos javítás teszi védettebbé. Levy elmondása szerint ugyanis elsősorban a (spyware) fenyegetések mennyiségét kívánták felmérni, ezt pedig legjobban a patch-ek nélküli böngészőkkel lehet meghatározni. Két konfigurációt alkalmaztak: az első esetében a browser minden további kérdezősködés nélkül, azonnal futtatta a weblapról az ott található állományokat, míg a másik kialakításnál csak azok a file-ok futhattak le, melyre a felhasználó (azaz a tudósok illetve segítőik) engedélyt adott.

Meghökkentő eredmények
Kiderült, hogy az összes, a professzorok által meglátogatott website mintegy 1,6 százaléka – internet exploreres környezetben – az első konfiguráció esetében be tudott juttatni egy valamilyen szempont szerint ártalmas programot a rendszerbe; ám még a kategorikus felhasználói tiltás mellett is a meglátogatott weblapok körülbelül 0,6 százaléka (majdnem 300!) megfertőzte az adott oldalra látogató rendszert. Hasonló beállításokkal a Firefox első esetben a felkeresett website-oknak alig 0,9 ezrelékével szemben bizonyult sebezhetőnek, míg a második esetben, tehát a letöltésre és futtatásra felkínált állományok kategorikus felhasználói elutasításakor egyetlenegyszer sem fertőződött meg.

Gribble közlése értelmében az Internet Explorer legtöbbször az ActiveX vezérlők és a Javascript révén vált támadhatóvá. Az első funkció hiánya járult hozzá ahhoz, hogy a Firefox sokkal jobban teljesített ebben a felmérésben, vélekedett a processzor. A Tűzróka a Java appletekkel szemben bizonyult sérülékenyebbnek, de ezek is csak akkor okoztak gondot, ha az internetező óvatlanul saját maga engedélyezte futásukat.

Végül pedig egy érdekesség: felmérések szerint minden húsz, website-okon található, futtatható állomány közül egy spyware; huszonöt domain közül egy pedig legalább egy, áldozatokra váró spyware-t tartalmaz. Nem árt tehát résen lenni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés