Connect with us

technokrata

Meghiúsult a földfelszíni digitális műsorszórásról szóló törvény elfogadása

Dotkom

Meghiúsult a földfelszíni digitális műsorszórásról szóló törvény elfogadása

Az informatikai és hírközlési miniszter közleménye.

A Parlament 2006. február 13-i záró napján a Fidesz döntése miatt meghiúsult a földfelszíni digitális műsorszórásról szóló törvény elfogadása. A Fidesz által benyújtott és az MSZP által támogatott módosító indítványok szavazását követően az ellenzéki párt nem járult hozzá a végszavazáshoz sem.

A törvény az utolsó hiányzó láncszem volt abban a jogszabály alkotási folyamatban, amelyet az elektronikus hírközlésről, valamint az elektronikus információszabadságról szóló törvényekkel az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megkezdett. Célunk mindvégig az volt, hogy elhárítsuk az akadályokat és megkönnyítsük mindenki számára az információk megszerzését, továbbítását, a kommunikációt. Minél teljesebb versenyt teremtsünk a piacon, és olcsóbbá tegyük a televíziózást és az internetezést. Erősítsük, és teljesebbé tegyük a nyilvánosságot.

A Fidesz szándéka arra irányult, hogy a digitális korban is fenntartsák, sőt kiszélesítsék az ORTT tartalomszabályozó szerepét. Ezzel modernkori inkvizíciót hívnának életre, ami nem csak a tévéadások, hanem az Internet, illetve a mobiltelefonos adattovábbítás felett is bábáskodhatna. Egy modern technológiai vívmányra szeretnék ráhúzni anakronisztikus, mindent szabályozni akaró elképzeléseiket.

A parlamenti döntés nyomán Magyarországon sok hónapot késik a digitális átállás szabályozása. E mellett nagymértékben gyengülnek az ország tárgyalási pozíciói az ENSZ májusi távközlési fórumán, ahol az elkövetkező ötven évre eldől, hogy egy-egy európai ország hány földi sugárzású digitális frekvenciával gazdálkodhat. A hosszabb ideig megmaradó párhuzamos analóg és digitális műsorszórás (simulcast) magas költségei miatt az átállás társadalmi költségei lényegesen magasabbak lesznek a feltétlenül szükségesnél.

Nem a technológiának kell megfelelnie egy korábbi világra alkotott előírásoknak, hanem a törvénykezésnek kell meghallania az idők szavát és követnie a fejlődést. Mint a Szabad Demokraták Szövetsége országos ügyvivője kijelenthetem, hogy a választások után a liberális párt az új parlamentben is szorgalmazni fogja a digitális televíziózásról szóló törvény elfogadását.

Budapest, 2006 február 14.
Kovács Kálmán
informatikai és hírközlési miniszterSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák