Connect with us

technokrata

Feljelentik a UPC-t a hálózatából kiinduló online támadások miatt?

Dotkom

Feljelentik a UPC-t a hálózatából kiinduló online támadások miatt?

A Filtermax harcot hirdetett a hazai spam- és vírusküldők ellen.

A spamek és vírusok terjedésének megakadályozására az első pont a küldő Internet-szolgáltatója (ISP). A szolgáltatók kisebb része – etikai vagy egyszerű üzleti megfontolásból – igen aktív a spamek és vírusok elleni harcban, a többség pedig az általában elvárható gondossággal igyekszik biztosítani, hogy a felhasználók se szándékosan, se akaratukon kívül (például számítógépük vírusfertőzöttsége miatt) ne küldjék Internet-szerte a káros e-mailek százezreit-millióit. Az ISP-k egy kis része azonban nemhogy magától, de bejelentésre sem tesz semmit, a panaszos ügyfelet gyakran válaszra sem méltatja.

A Filtermax, megelégelve azoknak az Internet-szolgáltatóknak a nemtörődömségét, akik miatt a hazai spam- és vírustámadások jelentős része megtörténhet, mozgalmat indított a helyzet megváltoztatása érdekében. Először a cég saját rendszerébe érkező e-mailek alapján megkeresett több Internet-szolgáltatót, akik nagyobb része együttműködőnek bizonyult, és a konkrét támadások ellen felléptek.

A megkeresett szolgáltatók közül azonban a UPC Magyarország Kft. a Filtermax bejelentését válaszra sem méltatta – sem a telefonokra, sem az e-mailekre nem reagált. A szolgáltató egyik ügyfele ugyanis napi több ezer – néha tízezer-, vélhetően vírussal vagy spammel fertőzött e-mailt próbált a Filtermax és ügyfelei részére elküldeni, illetve e-mail címek százezreit próbálta begyűjteni. A Filtermax a támadást – a szolgáltató tétlenségét megelégelve – bejelentette a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak, és kérte hatósági eljárás lefolytatását az ügyben. A beadványban kérte, hogy – mivel ezt a kábeltelevíziós internet-szolgáltató nem tette – az NHH kötelezze a UPC-t a konkrét támadás megszüntetésére, egyúttal arra, hogy tegyen intézkedéseket a hasonló támadások megelőzésére, illetve a támadások bejelentését a kellő komolysággal kezelje. A Filtermax mérlegeli a UPC ellen polgári per megindítását is a keletkezett károk megtérítése érdekében.

„Az NHH a beadványt jelenleg vizsgálja. Az elektronikus kereskedelemről szóló 2001. évi CVIII. törvény értelmében a Hatóság a kéretlen elektronikus hirdetésekkel kapcsolatosan jogosult eljárni, ugyanakkor vizsgálhatja az elektronikus hírközlésről szóló törvényben meghatározott rendelkezések betartását, így annak a kötelezettségnek a teljesítését is, hogy az elektronikus hírközlési szolgáltatók a nyilvános elektronikus hírközlő hálózatok üzemeltetésével, illetve azokhoz való hozzáféréssel megvalósuló együttműködéssel összefüggésben kötelesek biztosítani a nyilvános elektronikus hírközlő hálózatok biztonságát a jogosulatlan hozzáféréssel szemben.” – nyilatkozta az NHH illetékese.

A Filtermax további Internet-szolgáltatókkal is felveszi a kapcsolatot a hasonló ügyekben, egyúttal várja a hasonló támadásokat elszenvedő Internet-felhasználók jelentkezését, akiknek a cég felvilágosítást nyújt a védekezés technikai és jogi lehetőségeit illetően.

Mint Nemes Dániel, a Filtermax stratégiai igazgatója elmondta, a céljuk az akcióval az, hogy legalább a hazánkból kiinduló Internetes támadások, spam- és vírus-fertőzések számát és komolyságát visszaszorítsák. „Sokkal inkább szeretnénk egy dicsőségtáblát, mint feketelistát felállítani. Néhány Internet-szolgáltató példásan figyel a rendszerére, a hálózatáról kiinduló támadásokat – súlyuknak megfelelően – nagyon komolyan veszi, azonban ők nehezebben fellelhetők, hiszen nem jön tőlük szemét. Másrészt az ilyen szolgáltatók csak a dolgukat végzik – felhasználóik azért fizetik őket, hogy jó minőségű szolgáltatást nyújtsanak és tartsák be a jogszabályokat. Más Internet-szolgáltatók viszont úgy gondolják, feladatuk az előfizetési díj beszedésekor, de legkésőbb a saját ügyfeleik kiszolgálásakor befejeződik. Ez nem így van, hiszen az Internet működése a hálózaton közlekedők együttműködésétől függ, ezt az Internet működési szabályai (RFC-k) és a jogszabályok is kimondják.” – tette hozzá Nemes.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle