Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feljelentik a UPC-t a hálózatából kiinduló online támadások miatt?

Dotkom

Feljelentik a UPC-t a hálózatából kiinduló online támadások miatt?

A Filtermax harcot hirdetett a hazai spam- és vírusküldők ellen.

A spamek és vírusok terjedésének megakadályozására az első pont a küldő Internet-szolgáltatója (ISP). A szolgáltatók kisebb része – etikai vagy egyszerű üzleti megfontolásból – igen aktív a spamek és vírusok elleni harcban, a többség pedig az általában elvárható gondossággal igyekszik biztosítani, hogy a felhasználók se szándékosan, se akaratukon kívül (például számítógépük vírusfertőzöttsége miatt) ne küldjék Internet-szerte a káros e-mailek százezreit-millióit. Az ISP-k egy kis része azonban nemhogy magától, de bejelentésre sem tesz semmit, a panaszos ügyfelet gyakran válaszra sem méltatja.

A Filtermax, megelégelve azoknak az Internet-szolgáltatóknak a nemtörődömségét, akik miatt a hazai spam- és vírustámadások jelentős része megtörténhet, mozgalmat indított a helyzet megváltoztatása érdekében. Először a cég saját rendszerébe érkező e-mailek alapján megkeresett több Internet-szolgáltatót, akik nagyobb része együttműködőnek bizonyult, és a konkrét támadások ellen felléptek.

A megkeresett szolgáltatók közül azonban a UPC Magyarország Kft. a Filtermax bejelentését válaszra sem méltatta – sem a telefonokra, sem az e-mailekre nem reagált. A szolgáltató egyik ügyfele ugyanis napi több ezer – néha tízezer-, vélhetően vírussal vagy spammel fertőzött e-mailt próbált a Filtermax és ügyfelei részére elküldeni, illetve e-mail címek százezreit próbálta begyűjteni. A Filtermax a támadást – a szolgáltató tétlenségét megelégelve – bejelentette a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak, és kérte hatósági eljárás lefolytatását az ügyben. A beadványban kérte, hogy – mivel ezt a kábeltelevíziós internet-szolgáltató nem tette – az NHH kötelezze a UPC-t a konkrét támadás megszüntetésére, egyúttal arra, hogy tegyen intézkedéseket a hasonló támadások megelőzésére, illetve a támadások bejelentését a kellő komolysággal kezelje. A Filtermax mérlegeli a UPC ellen polgári per megindítását is a keletkezett károk megtérítése érdekében.

„Az NHH a beadványt jelenleg vizsgálja. Az elektronikus kereskedelemről szóló 2001. évi CVIII. törvény értelmében a Hatóság a kéretlen elektronikus hirdetésekkel kapcsolatosan jogosult eljárni, ugyanakkor vizsgálhatja az elektronikus hírközlésről szóló törvényben meghatározott rendelkezések betartását, így annak a kötelezettségnek a teljesítését is, hogy az elektronikus hírközlési szolgáltatók a nyilvános elektronikus hírközlő hálózatok üzemeltetésével, illetve azokhoz való hozzáféréssel megvalósuló együttműködéssel összefüggésben kötelesek biztosítani a nyilvános elektronikus hírközlő hálózatok biztonságát a jogosulatlan hozzáféréssel szemben.” – nyilatkozta az NHH illetékese.

A Filtermax további Internet-szolgáltatókkal is felveszi a kapcsolatot a hasonló ügyekben, egyúttal várja a hasonló támadásokat elszenvedő Internet-felhasználók jelentkezését, akiknek a cég felvilágosítást nyújt a védekezés technikai és jogi lehetőségeit illetően.

Mint Nemes Dániel, a Filtermax stratégiai igazgatója elmondta, a céljuk az akcióval az, hogy legalább a hazánkból kiinduló Internetes támadások, spam- és vírus-fertőzések számát és komolyságát visszaszorítsák. „Sokkal inkább szeretnénk egy dicsőségtáblát, mint feketelistát felállítani. Néhány Internet-szolgáltató példásan figyel a rendszerére, a hálózatáról kiinduló támadásokat – súlyuknak megfelelően – nagyon komolyan veszi, azonban ők nehezebben fellelhetők, hiszen nem jön tőlük szemét. Másrészt az ilyen szolgáltatók csak a dolgukat végzik – felhasználóik azért fizetik őket, hogy jó minőségű szolgáltatást nyújtsanak és tartsák be a jogszabályokat. Más Internet-szolgáltatók viszont úgy gondolják, feladatuk az előfizetési díj beszedésekor, de legkésőbb a saját ügyfeleik kiszolgálásakor befejeződik. Ez nem így van, hiszen az Internet működése a hálózaton közlekedők együttműködésétől függ, ezt az Internet működési szabályai (RFC-k) és a jogszabályok is kimondják.” – tette hozzá Nemes.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés