Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elmaradt a Káma-szútra

Dotkom

Elmaradt a Káma-szútra

A média felhívásainak köszönhetően elmaradt a Káma-szútra vírus pusztítása. Február első napjaiban tömegesen frissítették antivírus rendszerüket a felhasználók.

A Káma-szútra vírus február 3-án bekövetkezett aktiválódására több televíziós csatorna, rádióadó, napilap, illetve portál figyelmeztette a magyarországi számítógép-felhasználókat. A kiemelt figyelem annak volt köszönhető, hogy a Káma-szútra a jelenleg elterjedt férgektől eltérően adatvesztést okoz a megfertőzött számítógépeken, így a felhasználók dokumentumai helyreállíthatatlanul elveszhetnek.

Csiszér Béla vírusszakértő, a NOD32 antivírus rendszert forgalmazó Sicontact Kft. ügyvezetője az eset kapcsán fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a napjainkban elterjedt férgeknek nem a pusztítás, hanem az üzleti haszonszerzés a célja. „A mai kórokozók között már alig találunk hagyományos értelemben vett vírusokat. Így a február elején legelterjedtebbnek számító Zafi, illetve Bagle típusú férgek például – egy hátsó kaput nyitva – kéretlen reklámlevelek továbbítására használhatják a zombivá változtatott rendszereket.” – nyilatkozta a szakember, aki szerint mialatt a kéretlen reklámlevelek továbbítása bevételt jelent a férgek készítőinek, a felhasználók számítógépét ez a folyamat csak lelassítja, adatvesztés nem következik be.

Ezzel ellentétben a Káma-szútrához hasonló hagyományos vírusok célja a rombolás: a megfertőzött számítógépeken általában sérülnek, vagy adott esetben helyreállíthatatlanul elvesznek a felhasználók adatai. Így a magyarországi ingyenes levelező rendszerekbe még ma is több ezres számban érkező Káma-szútra vírus által jelentett fenyegetést nem lehetett túlhangsúlyozni.

Csiszér Béla kiemelte, hogy a média kommunikációjának köszönhetően több mint 10 ezer internetező töltötte le az ingyenes eltávolító programot a cég weboldaláról, és meglévő antivírus rendszerüket is tömegesen frissítették a felhasználók. „Azonban az elmaradt károkon túlmutatva is nyertünk azzal, hogy a kiemelt figyelemfelhívásnak köszönhetően a magyar számítógép-felhasználók figyelme az antivírus rendszerek felé fordult. Ez ugyanis nem pusztán a szoftverek gyártói és forgalmazói számára jelent hasznot, de hozzájárul ahhoz is, hogy Magyarországon kialakuljon a megfelelő informatikai kultúra. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ha valaki ma nem használ frissített antivírus rendszert, akkor számítógépét nagyon nagy valószínűséggel kéretlen reklámlevelek küldésére fogják felhasználni a hackerek. Ez pedig nem csak neki jelent bosszúságot, hanem mindannyiunk számára.” A szakember szerint egyedül a tudatos számítógép-használat – így például a tűzfalak és antivírus rendszerek használata – állíthatja meg a kéretlen reklámlevelek áradatát.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés