Connect with us

Hirdetés

technokrata

Túllihegték a file-törlő féregvírust

Dotkom

Túllihegték a file-törlő féregvírust

Hisztéria vagy csak túlzott óvatosság? A féreg amúgy is alacsonyra várt terjedése szinte minimális lett.

Az ezredforduló után nem volt ritka az olyan nap, amikor 24 óra leforgása alatt akár 6-8 féreg is megjelent. Ezek között néha, 1-2 hetente előfordult a terjedésen és a rendszerek lassításán kívül még a tapasztalatlan internetezőnek ártani is akaró kártevő: állományokat írt felül vagy törölt le; azaz tett elérhetetlenné tulajdonosuk számára. A cyberbűnözők azonban felfedezték, hogy rengeteg pénzt lehet csinálni abból, ha inkább cselhez folyamodnak, és nem „brutális erővel” igyekeznek kárt okozni. Hiszen a file-ok letörléséből sok haszna nem származik senkinek sem, viszont például az ellopott hitelkártya adatokból vagy a zombiként spammelő, reklámokat terjesztő PC-hálózatokból már komoly összegekre lehet szert tenni.

Éppen a file-törlő férgek ritkulása miatt kaphatott nagyobb figyelmet a legismertebb nevén Kama Sutraként emlegetett digitális kártevő. Az összes nagyobb, IT-biztonsággal foglalkozó cég figyelmeztetéseket adott ki; a múlt héten nem volt olyan nap, hogy szerkesztőségünkbe ne érkezett volna legalább egy felhívás valamelyik, felhasználóit, ügyfeleit megóvni kívánó antivírus cégtől. A helyzet azonban közel sem volt ennyire kritikus, hiszen a várt támadási és állományvesztési hullám nem következett be – ami nem is annyira a figyelemfelkeltésnek köszönhető.

Pontosabban nem a mostani figyelemfelkeltésnek – az antivírus termékeket fejlesztő cégek évek óta tartó munkájának gyümölcse végre kezd beérni. Az internetezők egyre nagyobb része használ ugyanis valamilyen vírusvédelmi eszközt, aminek adatbázisát ráadásul rendszeresen frissíti is – ennél több pedig nem is kell egy ilyen, „hagyományos” digitális kártevő megállításához. A Kama Sutra minden hónap harmadik napján aktivizálja magát, ami miatt a megjelenést követően hosszú-hosszú napok álltak a vírusirtással foglalkozó vállalatok rendelkezésére, a megfelelő szignatúra file-ok elkészítésére, terjesztésére.

Szakértők egy csoportja most amiatt aggódik, hogy a túlságosan nagy médiavisszhangot kapott féreg (illetve az elmaradt károkozás) miatt a felhasználók egy része a jövőben kevesebb jelentőséget fog tulajdonítani a hasonló figyelmeztetéseknek. Kényes helyzetben vannak az antivírus cégek is, hiszen nem állíthatják, hogy igazából szinte semmilyen veszélyt nem jelentett a Kama Sutra, hiszen akkor ki fog a következő, hasonló figyelmeztetéssel törődni. Az igazság azonban az, hogy a veszély valóban pusztán marginális volt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés