Connect with us

Hirdetés

technokrata

A nagy hadron-ütközet

Dotkom

A nagy hadron-ütközet

A CERN a HP ProCurve hálózati megoldásait használja a világ legnagyobb méretű és teljesítményű részecskefizikai laboratóriumában. ProCurve hálózati megoldások csatlakoztatják a CERN nagy hadronütköztetőjét támogató számítástechnikai infrastruktúrát.

A HP ProCurve Hálózati Üzletág nemrégiben bejelentette, hogy a CERN-nel kibővített üzleti partnerkapcsolata keretében nagy számú hálózati terméket és megoldást szállít a genfi szervezet részére, amelyek megtervezésekor figyelembe vették a világ vezető részecskefizikai kutatóintézetének szükségleteit. A CERN-nél jelenleg folyik minden idők legnagyobb tudományos eszköze, a nagy hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) építése.

Az IT-infrastruktúrája megbízhatóságának, sebességének és teljesítményének növelésére indított program részeként a CERN 300 darabot vásárolt a több szakmai díjat is nyert ProCurve 3400cl switchből. Ezeket az egységeket a campuson kívül, a világ legfontosabb tudományos grid-projektjeit támogató technológiai infrastruktúra csatlakoztatására is felhasználják a CERN-nél.

Eddig mintegy 50 darab ProCurve 3400cl switchet telepítettek a CERN campuson. Ez a szám az IT-infrastruktúra frissítése jegyében néhány éven belül 700-ra emelkedik: a switchek a hálózat szélein is lehetővé teszik majd az intelligens, nagy teljesítményű működést. A CERN számítógépközpontjában létrehozott nagy teljesítményű PC-farm részeként további 250 darabot telepítenek a Layer 3-as, gigabites LAN switchből. Ezek az egységek teremtik meg a kapcsolatot az LHC számítógépes rendszerének (gridjének) „agyát” alkotó több mint 6.000 PC között. A globálisan osztott, tudományos célú hálózatnak köszönhetően az LHC 2007-es indulása után világszerte tudósok ezrei évente mintegy 15 petabájt (15 millió gigabájt) adatot hozhatnak létre, menthetnek el és elemezhetnek a rendszerben.

Kivételesen magas biztonsági és teljesítményszintű IT-infrastruktúrát igénylő, a tudományos világ élvonalába tartozó szervezet lévén a CERN folyamatosan vizsgálja a kutatási tevékenysége és produktivitása támogatására alkalmas, innovatív technológiákat. David Foster, a CERN Kommunikációs, Rendszertechnológiai és Hálózati Csoportjának vezetője a bejelentéssel kapcsolatban elmondta: „Azért döntöttünk a ProCurve termékei mellett, mert nagy teljesítményt, alacsony bekerülési költséget és jobb hálózati biztonságot várunk tőlük szervezetünknél. Az is fontos szempont volt, hogy stabil partnerrel működjünk együtt: olyan vállalattal, amely kész beruházni a csúcstechnológiába és elkötelezett a hosszú távú kutatás-fejlesztési partnerkapcsolatok mellett.”

„Előfordul, hogy az általunk meghatározott technikai specifikáció kissé magasabb az ágazati normáknál. Ezért szeretünk olyan partnerekkel együtt dolgozni, mint a HP ProCurve Hálózati Üzletág, amely rugalmasan szükségleteinkhez igazítja megoldásait. Az Adaptív Edge Architektúra tökéletesen megfelel a campuson követett stratégiának.”

Majd Foster hozzáfűzte: „A ProCurve-nek köszönhetően hálózatunk ma már rendelkezik az LHC projekt összetett alkalmazásainak kezeléséhez szükséges teljesítménnyel, biztonsági szinttel és intelligenciával. A ProCurve által kínált élettartam-garanciát is nagyra értékeljük. A jövőben szeretnénk tovább folytatni és bővíteni az együttműködést a ProCurve Networking csapatával.”

Az 1954-ben alapított, genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatóintézet (CERN) a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóközpontja. A több mint 20 tagállammal és 2500 dolgozóval működő intézmény fizikusai az anyag alkotórészeit és összetartó erőit vizsgálják. A világ legnagyobb méretű és teljesítményű részecskegyorsítója, a nagy hadronütköztető (LHC) mellett a CERN rendelkezik a világ legkiterjedtebb tudományos célú hálózatával (LHC Computing Grid, LCG). Említést érdemel, hogy a CERN tudósa, Tim Berners-Lee nevéhez fűződik a világháló koncepciójának megalkotása. A World Wide Webet eredetileg a világ különböző egyetemein és intézeteiben dolgozó kutatók közötti automatikus információmegosztás támogatására hozták létre.

A CERN több mint 12 éve használ HP hálózati berendezéseket. A HP a CERN és az IT-ágazat közötti együttműködési projektek innovatív keretrendszerét biztosító, 2003-ban indított CERN openlab-projektben is részt vesz. A CERN openlab célja olyan fontos technológiák kutatása és kifejlesztése, amelyek segítségével még fejlettebb fürtöket (clustereket) lehet kialakítani a processzorokból, szerverekből, nagy sebességű switchekből, adattárolási technológiákból és adatbázis-szoftverekből álló, nemzetközi hálózaton (griden).

„A HP szorosan együttműködik a CERN-nel az innováció és a kutatás-fejlesztés terén, és nagy örömömre szolgál, hogy most tovább bővítjük ezt a partnerkapcsolatot” – nyilatkozta Wenceslao Lada, a HP ProCurve Hálózati Üzletág alelnöke és EMEA-régióbeli ügyvezető igazgatója. „A CERN döntése meggyőzően bizonyítja, hogy a világ vezető globális szervezetei felismerték a ProCurve erősségeit, valamint a ProCurve és az Adaptive EDGE Architektúra alkalmazásával elérhető üzleti előnyöket.”

Az Adaptív EDGE Architektúra lényege a hálózat szélein is intelligens működés, ahol üzleti szabályok alapján automatikusan konfigurált, nagy megbízhatóságú kapcsoló eszköz (interconnect) biztosítja a központi felügyelethez és a hálózat pereméig terjedő kontrollhoz szükséges összeköttetést. Ennek az architektúrának a jegyében születtek meg a nemrég bemutatott, nagy teljesítményű és magas rendelkezésre állási szintű termékek, amelyek lehetővé teszik a hálózati biztonság teljeskörű és dinamikus ellenőrzését, egyszerűsítik a hálózatot és az üzleti működést, valamint javítják a produktivitást.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés