Connect with us

technokrata

Magyarokat támogat Bill Gates

Dotkom

Magyarokat támogat Bill Gates

Microsoft világszerte növeli a közösségi technológiai központok támogatását. Bill Gates bejelentése szerint 64 országban 126 nonprofit cég kapott támogatást, mintegy 152 millió dollár értékben. Két magyar alapítvány is az idei támogatottak között.

A 2006-os Európai Microsoft Kormányzati Vezetői Fórumon (Government Leaders Forum = GLF) tartott vitaindító előadásán Bill Gates a Microsoft elnöke és vezető szoftverfejlesztője bejelentette, hogy a vállalat további 25,2 millió (amerikai) dollárral bővíti Korlátlan Lehetőségek (Unlimited Potential = UP) elnevezésű programját, így összesen több mint 152 millió dollárt bocsát a közösségi technológiai központok (community technology centers = CTC-k) rendelkezésére készpénz illetve szoftverek formájában. A CTC-k alapfokú technológiai készségfejlesztő és gyakorlati képzést nyújtanak világszerte a szolgáltatások szempontjából hátrányos helyzetű közösségeknek. A Microsoft UP támogatások legutóbbi körével immár 64 országban 126 nonprofit szervezetet támogatnak a már meglévő programok bővítése vagy új közösségi technológiai központok megnyitása céljából. Ezzel a központok száma világszerte 36.000-re, a központokat használó személyek száma pedig több mint 15 millióra nő.

„A képzéshez és a technológiai készségekhez való hozzáférés kulcsfontosságú a munkalehetőségek teremtésében az ilyen szolgáltatások szempontjából hátrányosabb helyzetű közösségek körében” – jelentette ki Gates. „Az európai munkanélküliség a velünk együtt működő európai kormányok legfontosabb megoldandó feladata. A Korlátlan Lehetőségek programunk pedig olyan innovatív együttműködést támogat, amely új készségekkel ruházza fel azokat, akiknek erre szükségük van.”

Az UP program segítségével a Microsoft mintegy negyedmilliárdnyi embert igyekszik támogatni abban, hogy a későbbi elhelyezkedéshez szükséges technológiához hozzáférjenek, illetve a munkavállaláshoz szükséges ismereteket és készségeket elsajátítsák, ezáltal előmozdítva ezeknek a közösségeknek a gazdasági fejlődését.

„Az idősebb dolgozók és a fiatal munkanélküliek foglalkoztatása, illetve a képzéshez és képességek fejlesztéséhez való hozzáférésének ösztönzése az Európai Unió egyik kulcsfontosságú célkitűzése” – jelentette ki Dr Vladimir Spidla, a foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi ügyek európai biztosa. „A Bizottság növekedési és munkahely-teremtési stratégiájának célja, hogy 2010-ig 20 millió európai lakost vértezzen fel új készségekkel, újabb és jobb állások megszerzése érdekében. Rendkívül fontos, hogy a tagállamok és a magánvállalatok együttműködjenek ennek megvalósítása érdekében.”

További támogatásokkal bővül a globális program
Az idei – immár hatodik – UP támogatás világszerte 25,2 millió dollárt bocsát a közösségi technológiai képzési programok rendelkezésére készpénz illetve szoftverek formájában. Magyarországon 2004-ben, az Unlimited Potential Program révén a Microsoft Magyarország több ezer irodai és szerver szoftvert, valamint fejlesztői terméket adományozott a Magyar Teleház Szövetségnek, mely az ország kevésbé fejlett és kislélekszámú községeinek nyújt informatikai támogatást közintézményekben kihelyezett számítógép-terminálok segítségével.

A Microsoft támogatása révén több mint 300 Teleház technikai felszerelését tudták korszerűsíteni. 2005-ben a Budapesti Politechnikum Alapítvány több millió forint értékű támogatást kapott a Microsoft Unlimited Potential program keretében. A támogatás révén az Alapítványnak lehetősége nyílt egy 20 fő befogadására alkalmas, modern számítógépterem komplett felszerelésére. A támogatás emellett fedezetet biztosított bizonyos, hátrányos helyzetű emberek számára indított képzések költségeinek fedezésére, és az Alapítvány saját fejlesztésű tananyagainak továbbfejlesztésére is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom