Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarokat támogat Bill Gates

Dotkom

Magyarokat támogat Bill Gates

Microsoft világszerte növeli a közösségi technológiai központok támogatását. Bill Gates bejelentése szerint 64 országban 126 nonprofit cég kapott támogatást, mintegy 152 millió dollár értékben. Két magyar alapítvány is az idei támogatottak között.

A 2006-os Európai Microsoft Kormányzati Vezetői Fórumon (Government Leaders Forum = GLF) tartott vitaindító előadásán Bill Gates a Microsoft elnöke és vezető szoftverfejlesztője bejelentette, hogy a vállalat további 25,2 millió (amerikai) dollárral bővíti Korlátlan Lehetőségek (Unlimited Potential = UP) elnevezésű programját, így összesen több mint 152 millió dollárt bocsát a közösségi technológiai központok (community technology centers = CTC-k) rendelkezésére készpénz illetve szoftverek formájában. A CTC-k alapfokú technológiai készségfejlesztő és gyakorlati képzést nyújtanak világszerte a szolgáltatások szempontjából hátrányos helyzetű közösségeknek. A Microsoft UP támogatások legutóbbi körével immár 64 országban 126 nonprofit szervezetet támogatnak a már meglévő programok bővítése vagy új közösségi technológiai központok megnyitása céljából. Ezzel a központok száma világszerte 36.000-re, a központokat használó személyek száma pedig több mint 15 millióra nő.

„A képzéshez és a technológiai készségekhez való hozzáférés kulcsfontosságú a munkalehetőségek teremtésében az ilyen szolgáltatások szempontjából hátrányosabb helyzetű közösségek körében” – jelentette ki Gates. „Az európai munkanélküliség a velünk együtt működő európai kormányok legfontosabb megoldandó feladata. A Korlátlan Lehetőségek programunk pedig olyan innovatív együttműködést támogat, amely új készségekkel ruházza fel azokat, akiknek erre szükségük van.”

Az UP program segítségével a Microsoft mintegy negyedmilliárdnyi embert igyekszik támogatni abban, hogy a későbbi elhelyezkedéshez szükséges technológiához hozzáférjenek, illetve a munkavállaláshoz szükséges ismereteket és készségeket elsajátítsák, ezáltal előmozdítva ezeknek a közösségeknek a gazdasági fejlődését.

„Az idősebb dolgozók és a fiatal munkanélküliek foglalkoztatása, illetve a képzéshez és képességek fejlesztéséhez való hozzáférésének ösztönzése az Európai Unió egyik kulcsfontosságú célkitűzése” – jelentette ki Dr Vladimir Spidla, a foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi ügyek európai biztosa. „A Bizottság növekedési és munkahely-teremtési stratégiájának célja, hogy 2010-ig 20 millió európai lakost vértezzen fel új készségekkel, újabb és jobb állások megszerzése érdekében. Rendkívül fontos, hogy a tagállamok és a magánvállalatok együttműködjenek ennek megvalósítása érdekében.”

További támogatásokkal bővül a globális program
Az idei – immár hatodik – UP támogatás világszerte 25,2 millió dollárt bocsát a közösségi technológiai képzési programok rendelkezésére készpénz illetve szoftverek formájában. Magyarországon 2004-ben, az Unlimited Potential Program révén a Microsoft Magyarország több ezer irodai és szerver szoftvert, valamint fejlesztői terméket adományozott a Magyar Teleház Szövetségnek, mely az ország kevésbé fejlett és kislélekszámú községeinek nyújt informatikai támogatást közintézményekben kihelyezett számítógép-terminálok segítségével.

A Microsoft támogatása révén több mint 300 Teleház technikai felszerelését tudták korszerűsíteni. 2005-ben a Budapesti Politechnikum Alapítvány több millió forint értékű támogatást kapott a Microsoft Unlimited Potential program keretében. A támogatás révén az Alapítványnak lehetősége nyílt egy 20 fő befogadására alkalmas, modern számítógépterem komplett felszerelésére. A támogatás emellett fedezetet biztosított bizonyos, hátrányos helyzetű emberek számára indított képzések költségeinek fedezésére, és az Alapítvány saját fejlesztésű tananyagainak továbbfejlesztésére is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés