Connect with us

technokrata

A Symantec szembeszáll a Microsofttal

Dotkom

A Symantec szembeszáll a Microsofttal

A redmondi szoftverfejlesztő Windows Onecare szolgáltatása komoly kihívás az IT-biztonsággal foglalkozó cégek számára – a Symantec azonban nem hagyja magát.

Egyelőre Genesis kódnéven fut a Symantec új terméke, mely a vállalat jelenlegi biztonsági, PC teljesítményt optimalizáló és backup szoftvereinek integrálásából fog megszületni. Ezzel az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat hasonló lehetőséget szeretne a felhasználók kezébe adni, mint a Microsoft a Windows Onecare-rel. Ez utóbbi megoldás ugyanis tulajdonképpen semmi mást nem csinál, csak a minden Windows-felhasználó által elérhető funkciók használatának terhét veszi le az internetező válláról: a Onecare előfizetés-alapú szolgáltatást kínál, melyet adott havidíjért cserébe lehet igénybe venni. Ezzel analóg módon válik majd elérhetővé a Genesis is: a Symantec közlése szerint legalább egy éves előfizetést kell bevállalnia annak, aki igénybe kívánja majd venni.

Azt azonban nem árulták el, hogy ez milyen anyagi „megterhelést” jelent majd a felhasználóra nézve, és ez nem is meglepő. Úgy kell ugyanis kialakítani a szolgáltatás díját, hogy az versenyképes alternatívát nyújtson a Windows Onecare-rel szemben, ugyanakkor ne menjen a dobozos termékek eladásainak rovására. Vagy legalább ellensúlyozza ezt a trendet, hiszen a Symantec már korábban is sejtetni engedte, hogy szerinte a jövőben a szoftvervásárlások mellett komoly tényezővé válik a szolgáltatásvásárlás.

A jelenlegi tervek szerint szeptember végére érkezne meg a Genesis, de a hivatalos bejelentést követően talán pontosabb dátummal is szolgálhatunk majd. Védelmet fog kínálni a vírusok, a spam, a spyware-ek és a phishing próbálkozások ellen, illetve a tűzfal és a behatolásmegelőző technológiák segítségével meg tudja állítani a hackertámadásokat. Online és offline backup funkciókat egyaránt kínálni fog, valamint a korábban már említett PC teljesítmény optimalizáló és karbantartó eszközökkel válik teljessé a szolgáltatáspaletta. Mindezek tetejébe új kezelői felület fogja várni az előfizetőket, illetve beépített technikai support áll majd a leendő ügyfelek rendelkezésére.

Windows Onecare
Az előfizetői rendszeren alapuló lehetőség azon felhasználók számára jelenthet segítséget, akik nem igazán értenek a biztonsági rések befoltozásához, a vírusok és spyware-ek blokkolásához, eltávolításához, vagy egyszerűen csak nem akarnak foglalkozni a PC szoftveres karbantartásával. Számukra hozta létre a Windows Onecare-t a Microsoft. A Microsoft olyan, már létező eszközökre (kivéve talán az antivírus megoldást) alapozza a Windows Onecare-t, mint például saját antispyware alkalmazása, az operációs rendszer alapvető PC menedzser funkciói stb. Mindezzel jár egy telefonos segélyszolgálat is, amiért már külön nem kell fizetnie az ügyfélnek, közölte a vállalat.

Mit kaphat még a felhasználó a pénzéért? Az antispyware alkalmazást már említettük, ezenfelül egy be- és kimenő forgalmat is szűrni képes tűzfal megfelelő bekonfigurálása is hozzátartozik a szolgáltatáshoz. Az olyan automatikus PC-menedzsment eszközök futtatása is megtalálható a csomagban, mint a lemez töredezettség-mentesítés, az állományjavítás illetve a kritikus file-ok ütemezett adatmentése. A Onecare még idén előfizethetővé válik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák