Connect with us

technokrata

1.675 milliárd forint készpénz van forgalomban Magyarországon

Dotkom

1.675 milliárd forint készpénz van forgalomban Magyarországon

Innovációs díjat nyert az OTP Bank Rt. és a HP Magyarország készpénzforgalmi rendszere.

Az OTP Bank Rt. és a HP Magyarország az Apolló Készpénzforgalmi Optimalizációs rendszerével elnyerte a Leadership Award elnevezésű nagyvállalati díjat 2005-ben. A díjat a hazai üzleti élet olyan szereplőinek szánják, akik példaértékű, innovatív ICT-megoldásokat (információs és kommunikációs technológiák) hoznak létre. Az elbírálás során a tudományos kutatókból és a média képviselőiből álló bíráló bizottság azokat a pályázatokat részesítette előnyben, amelyek költséghatékony módon, jelentősen megkönnyítették egy-egy vállalkozás munkafolyamatait, mindennapi működését és ezáltal követendő például szolgálhatnak minden piaci szereplő számára.

A díjazott új megoldás széles körben segíti a bank készpénzforgalmi szakterületének munkáját: támogatja az operatív tervezést, javaslatot tesz a töltéskijelölésre, ellenőrzi a feltöltést végző szállító és a bankfióki munkatársak tevékenységét, koordinálja a feltöltési munkálatokat.

Az Apollo Készpénzforgalmi Optimalizációs rendszer minden elemében hazai fejlesztés, ami előnyös a megrendelő számára, hiszen a magyar fejlesztői bázisra, hazai banki tapasztalatokra épít, miközben alkalmazkodik az üzleti és informatikai környezethez.

Az MNB adatai szerint 1.675 milliárd forint készpénz van forgalomban Magyarországon. A készpénzforgalom költségei magasak, ezért a pénzintézetek mindent elkövetnek, hogy kiadásaikat mérsékeljék. A mintegy 1.500 bankjegy- automatát, az összes hazai ATM mintegy 40%-át üzemeltető OTP Bank és a HP Magyarország által, a Data Explorer Kft. közreműködésével 2005 augusztusában bevezetett megoldás számottevően mérsékelte ATM-ek készpénzellátásának ráfordításait. A rendszer előrejelzi az egyes ATM-ek várható készpénzfogyását és az előrejelzett készpénzigény kielégítésére megkeresi a minimális összköltséggel járó feltöltési menetrendet, feltöltési szintet és címletezést.

Az új megoldás révén be lehet avatkozni az optimalizált rendszer működésébe, így van mód változtatni a definiált szabályokon. A rendszer egyaránt épít a gépi és az emberi intelligenciára, ezért figyelembe veszi a banki munkatársak által rögzített eseményeket, töltési utasításokat és tiltásokat is.

A rendszer bevezetésével az OTP Banknál nagyságrendekkel javult az információ-ellátottság és a tervezhetőség, lehetővé vált a költségek és a készpénzállomány közép- és hosszú távú tervezése, a készpénzforgalom költséghatékonyságának növelése.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák