Connect with us

technokrata

Részletek az Intel következő generációs CPU-iról

Dotkom

Részletek az Intel következő generációs CPU-iról

Újabb információk jelentek meg a chipgyártó gigász mobil számítógépekbe szánt, a Centrino majdani negyedik generációját képviselő processzorairól.

Merom kódnéven fut a következő processzor, melyet az első két generáció alatt hivatalosan Pentium M-ként (Banias majd Dothan kódnevek alatt), majd a mostani januári bejelentést követően Core Solo vagy Core Duo (Yonah) néven emlegetnek – attól függően, hogy egy vagy két processzormag található a lapkában. Amint arról két hete írtunk, a következő változat 2007 elején fog megjelenni, akkor azonban még ennél pontosabban nem volt tudható, mikor kerül erre sor. A Cnet értesülése szerint ez 2007 márciusában fog bekövetkezni, azaz a Yonah processzorok durván egy és negyed évet kapnak a bizonyításra.

Miben tér el a Merom a Yonah-tól? Habár ugyanarra az alapra épül, mint a jelenlegi Core Duo lapkák, a következő generáció már támogatni fogja a 64 bites utasításkészletet. Emellett még nagyobb kapacitású másodszintű gyorsítótár kerül a tokozásba, ami pedig már a Core Duo-nál sem kevés (2 MB).

A Santa Rosa névre keresztelt új platform nem csak processzor tekintetében hoz újítást. Megjelenik az új, Crestline chipset, ami már 800 MHz-es frontoldali buszsebességet fog kínálni (az egy hónapja bejelentett Napa kódnevű változatok 667 MHz-es FSB-t nyújtanak). Megújul emellett a vezetékmentes hálózati kommunikációt biztosító chip is, ami jövőre a Kedron kódnév alatt debütál – ez valószínűleg támogatni fogja a 802.11n wireless szabványt (is). A következő generációs Wi-Fi többek között a MIMO (multiple in, multiple out) technológia révén nagyobb sávszélességet és megnövelt hatótávolságot ígér a leendő felhasználóknak.

Hivatalosan az Intel csak annyit ismert el mindebből, hogy a Santa Rosa kódnevet valóban lefoglalták a Centrino következő generációjához, de a technikai részleteket nem kívánták megerősíteni. Az elnevezések egyébként az utóbbi időkben azoknak a városoknak a tiszteletére születnek, amelyek közelében az új lapkákat megtervezték az Intel mérnökei. Mivel a Centrino generációs CPU-kat mind Izraelben tervezték, ezért nem meglepő módon ottani helyiségek (Banias, Dothan, Yonah) neveit kapták a processzorok. A Prescott, Tualatin és Willamette az oregoni Hillsboro-ban található fejlesztőcsapatnak köszönhető. Santa Rosa pedig egy kisváros Kaliforniában, ami körülbelül egy órányi autózásra van San Francisco-tól északra, és durván 100 mérföldre az Intel Santa Clara-i központjától.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák