Connect with us

Tovább bővülő piaci és kormányzati együttműködés

Dotkom

Tovább bővülő piaci és kormányzati együttműködés

Az információs társadalom megteremtésének egyik legfontosabb eleme a digitális szakadék felszámolása.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Crawford Beveridge, a Sun Microsystems Inc. ügyvezető alelnöke 2005. november 29-ei találkozójukon megállapodtak, hogy a magyar információs társadalom létrejöttét támogató programok megvalósításában a jövőben hatékonyan együttműködnek. A tárgyaláson a felek megegyezésre jutottak abban, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) számítástechnikai eszközök másodlagos felhasználását célzó, kidolgozás alatt lévő programját a Sun Microsystems szabványos, szabadon hozzáférhető és nyílt forráskódú szoftverekkel támogatja.

A felek egyetértettek abban, hogy az információs társadalom megteremtésének egyik legfontosabb eleme a digitális szakadék felszámolása, vagyis a hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok esélyeinek növelése az információs technológiák nyújtotta előnyök által. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter támogatásáról biztosította a Sun Microsystems környezettudatos informatika megteremtését célzó „fenntartható számítástechnika” (sustainable computing) kezdeményezését, mely nem csak az informatikai eszközök környezetbarát alkatrészekből történő építését célozza meg, hanem a használt, de jól működő eszközök másodlagos felhasználására is megoldást kínál, ezáltal csökkentve a számítástechnikai hulladékok környezetromboló hatását. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a fentiekben vázolt mindkét probléma megoldására átfogó programot kíván indítani, amely összhangban áll a Sun programjával is. A Sun Microsystems, az „osszuk meg az innovációt” jelmondata és programja alapján kész az IHM ezirányú törekvéseit több ezer szabványos, szabadon hozzáférhető és nyílt forráskodú szoftverrel támogatni.

A tárgyalás során felmerült a tuniszi ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozó (WSIS) egyik kulcstémájának, a nemzetközi Internetirányító Fórum (IGF) létrehozásának kérdése is. Mindkét fél érdekelt abban, hogy a témában globális egyetértés jöjjön létre, emellett a Sun ügyvezető alelnöke, Crawford Beveridge támogatja a magyar informatikai kormányzat azon törekvését, hogy az ENSZ állandó irodája Magyarországon jöjjön létre.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő