Connect with us

Távmunka a gyakorlatban

Dotkom

Távmunka a gyakorlatban

Bátonyterenyei Adatrögzítő Központ.

A FreeSoft Rt. 2003. elején elnyert egy – az IHM és FMM által meghirdetett – távmunka pályázatot, melynek keretében Nógrád megyében 15 fős roma adatrögzítő központot kezdett működtetni.

Az informatikai és a munkaügyi minisztérium támogatásával, valamint a helyi családsegítő szolgálat közreműködésével kialakított Bátonyterenyei Adatrögzítő Központ 15 roma származású alkalmazottnak jelent megélhetést, akik biztosítók és közigazgatási szervek számára végeznek professzionális színvonalú munkát. Az országos átlagot többszörösen meghaladó munkanélküliségi rátával küszködő, Nógrád megyei városban immár két éve működő BAK így amellett, hogy hozzájárul a térség problémáinak enyhítéséhez, olyan modellt valósít meg, amely országszerte segíthet a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásában, a digitális szakadék szűkítésében és a távmunkában rejlő lehetőségek kiaknázásában.

A FreeSoft meggyőződése, hogy az informatika minden más területnél alkalmasabb arra, hogy a hátrányos helyzetűek – a munkaerőpiacon versenyképes képzettséggel nem rendelkező, a foglalkoztatásból huzamosabb ideje kikerült vagy testi fogyatékossággal élő honfitársaink – kezébe olyan értelmes munkát adjon, amely iránt a piacon is kereslet mutatkozik.

A vállalat tudatosan kereste annak lehetőségét, hogy az esélyteremtésnek ezt a módját a gyakorlatban is bemutathassa. Ebbéli szándéka szerencsésen találkozott a bátonyterenyei Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat céljaival, valamint a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének törekvéseivel. A két szervezet a jogvédelem és az érdekképviselet mellett ugyanis fontos feladatának tekinti, hogy a képzés és a foglalkoztatás terén is újabb lehetőségeket kutasson fel.

Terveik akkor kerülhettek a megvalósítás szakaszába, amikor az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Foglalkoztatás-politikai és Munkaügyi Minisztérium közös pályázatot hirdetett távmunkahelyek létrehozására. Erre a felhívásra a vállalat sikeres pályázatot adott be, amelyben egy 15 fős adatrögzítő központ létrehozásán keresztül – a kormány kisebbségpolitikai stratégiájával összhangban – romák foglalkoztatását célozták meg.

A pályázati kiírás értelmében az adatközpont infrastruktúrájának kialakításához 7,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a FreeSoft, amit az alkalmazottak általános és távmunka-specifikus informatikai képzésére, valamint fél éven keresztül a bérek kifizetésére fordítandó további támogatás egészített ki. Mindezért cserébe vállalták, hogy az így megteremtett 15 munkahelyet legalább két éven át fenntartják.

Bátonyterenyei adatközpontban 2003. májusában kezdődhetett a munka. Alkalmazottaik először egy hónapos általános informatikai képzésen vettek részt, melynek során elsajátították az operációs rendszer, a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő és a böngésző használatát. Az oktatás tekintetében igen magasra helyezték a mércét, ennek ellenére a tanfolyam végén mind a 15 munkatárs sikeres vizsgát tett. Ezt a távmunkában végzett adatrögzítéshez kapcsolódó, két hónapos betanulás időszaka követte, miközben a központhoz beérkezett az első megrendelés is.

Az első feladatot az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól kapták. A nyugdíjbiztosítónál pár éve zajlott le az az óriási volumenű digitalizálási projekt, amelynek során a nyugdíj megállapításához szükséges adatokat tartalmazó, több mint 50 millió kartonlapot beszkennelték, és az így keletkezett képállományokat a hatékony kereshetőség érdekében indexelték. Sok munkáltató azonban késve szolgáltat adatokat, így előfordul, hogy a projekt által lefedett időszakra vonatkozó kartonok még ma is beérkeznek. A nyugdíjbiztosító ezeket utólag szkennelni, indexelésüket – a képformátumban tárolt fontosabb azonosítók, például TAJ-számok beírását – pedig külső beszállítóknak adja ki.

A Bátonyterenyei Adatrögzítő Központ máig közel félmillió karton nagy pontosságú, különleges indexelését, valamint 750.000 floppy tartalmának beolvasását végezte el az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság részére. Az ÁB-AEGON megbízásából eddig szintén 550.000 oldal szkennelését és indexelését vitelezték ki az életbiztosítási szerződések feldolgozásának részeként, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pedig 14.000 adatlap teljes körű rögzítésével bízta meg a központot.

Legalább ekkora siker, hogy az adatrögzítő központ kétéves működése során minimális volt a fluktuáció, ami alkalmazottaik helytállását tükrözi. Nagyon megbecsülik a lehetőséget, amit a munka és a rendszeres szakmai továbbképzést nyújt számukra, és a piacon mindenkire egyaránt érvényes, szigorú elvárásoknak maradéktalanul megfelelnek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom