Connect with us

Mégiscsak kell a Windows Vista?

Dotkom

Mégiscsak kell a Windows Vista?

„Windows Vista – még évekig nem lesz rá szükség” címmel tettük közzé másfél hete a Gartner piackutató vállalat álláspontját. A cég a minap helyesbítést adott ki.

A Gartner szerint üzleti környezetben nem sok változást hoz funkcionalitás terén a Windows Vista, illetve pont azok a lehetőségek, melyek az operációs rendszer fejlesztésének kezdeti stádiumában még benne voltak, és amiket az üzleti alkalmazások igényelnének, nem jelennek meg az első kiadás során. A Microsoft ugyanis több alapvető változást „beáldozott” annak érdekében, hogy az éveket csúszó Vista még 2006 végén megjelenhessen – például a megújuló(ban levő) file-rendszert. A Microsoft következő generációs operációs rendszerének alkalmazására ezért 2008-ig nem igazán lesz szükség, jósolja a Gartner.

A minap aztán újabb közleményt adott ki a vállalat, melyben a korábbi állásponttól eltérő nézőpontot képviselnek. Illetve, a hivatalos indoklás szerint nem, csak korábban „elferdítették” a piackutató véleményét; a Gartner szerint a média „félremagyarázta” a vállalat beszámolóját. Legfrissebb véleményük szerint a jelenleg Windows 2000-et használók számára is érdemes lesz váltani Vistára, rögtön akkor, amikor az újgenerációs operációs rendszer megjelenik.

Az átállás ugyanis vállalati szinten hosszú hónapokba telhet – Mike Silver, a Gartner egyik alelnöke szerint akár másfél évet is igényelhet a szervezeti migráció. A tesztelés, a független fejlesztők készítette programok futtatási stabilitásának biztosítása, a próbaüzemek mind-mind időt igényelnek. Azok a cégek, amelyek 2008-ig nem kezdik meg az átállást, nem is lesznek kész vele 2010 előtt, vélekedett Silver. Az alelnök kicsit magyarázta is a bizonyítványt, miszerint az új kutatás nem váltja le az eredetit, továbbra is kiállnak a Vista funkcióira vonatkozó elemzésük mellett.

Leginkább a Windows 2000 tulajdonosoknak lesz érdekükben a váltás, vélekedik a Gartner, melynek egyik legfőbb oka, hogy az operációs rendszer támogatottsága csökkenőben van a szoftverfejlesztők irányából. A másik fontos tényező, hogy a Microsoft 2010 közepén leállítja a már így is kiterjesztett terméktámogatását, azaz a Windows 2000 tulajdonosok már nem kaphatják meg a legújabb frissítéseket, biztonsági javításokat az OS-hez.

A Windows XP-t birtoklók számára azonban nem szükséges az azonnali csere, állítja a Gartner. A piackutató szerint a jelenleg legfrissebb asztali operációs rendszerrel rendelkezők „ráérnek” akkor váltani, amikor új hardvert vesznek, vagy lecserélik korábbi konfigurációjukat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom