Connect with us

technokrata

Másolásvédelem miatt visszahívott audió CD-k

Dotkom

Másolásvédelem miatt visszahívott audió CD-k

A Sony BMG kénytelen volt bejelenteni, hogy a rootkittel fertőzött lemezeket ingyen lecseréli olyan korongokra, melyek nem tartalmazzák a digitális kártevőt. Ironikus, hogy emellett a minden másolásvédelmi eljárást nélkülöző MP3 formátumban is letölthetők lettek a dalok – hivatalosan.

Eddig példa nélkül álló kampányt jelentett be a kiadóvállalat pár napja: a rootkittel fertőzött, dalokat tartalmazó CD-ket visszahívó kezdeményezést indított útjára. Az audió CD azért nem pontos meghatározás ezekre a lemezekre, mert a másolásvédelemmel ellátott korongok már nem elégítik ki a red bookban rögzített standardokat (a Philips ezért sem adja, adta áldását arra, hogy az ilyen adathordozókat audió CD-ként tüntessék fel a kiadók).

Visszatérve a Sony-ra: az akcióban mindazok, akik korábban az XPC rootkittel fertőzött 52 album valamelyikét megvették, részt vehetnek. Új lemezeket kaphatnak, valamint MP3-ban is hozzáférhetnek a dalokhoz. Ehhez levélben el (vissza) kell juttatni a CD-t a Sony számára, ezt követően válik elérhetővé a felhasználó számára az a link, ahonnan MP3 formátumban letöltheti a zeneszámokat. Ezenfelül a Sony minden érintett számára elküldi a korongokat, immár etikátlan másolásvédelem nélkül. A postai költségeket mindkét irányban a vállalat állja.

A visszahívás egyébként 4,7 millió korongot érint, ebből 2,1 millió került ki a zenerajongókhoz, a többit a boltok polcairól kell besöpörnie a cégnek. Habár a lépés minden bizonnyal nem olcsó „mulatság” a Sony számára (a pontos összeg nem ismert), a kiadóvállalat kénytelen volt ezt meglépni, hiszen a fogyasztói bizalom komolyan megrendült a multinacionális cégben. Amint arról már mi is beszámoltunk, mind Olaszországban, mind Kaliforniában beperelték a vállalatot, s nemrég Texas állam is csatlakozott a jogi lépéseket foganatosítók táborához.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák