Connect with us

technokrata

Biztonsági javítás az Operához

Dotkom

Biztonsági javítás az Operához

A norvég böngésző patch-e többek között a Macromedia Flash Playerében rejlő biztonsági réstől hivatott megvédeni a felhasználókat.

Utoljára szeptember végén írtunk a skandináv fejlesztésű böngészőről. Akkor arról számolhattunk be, hogy a browser véglegesen szabadon felhasználhatóvá (és reklámmentessé) vált, illetve a lépés következtében mért letöltési rekordokat is olvasóink elé tárhattuk. Habár Jon S. von Tetzchner, az Opera Software igazgatója nem árulta el pontosan, hányan töltötték le az első két nap alatt az alkalmazást, tudni lehet, hogy az új felhasználók száma milliós nagyságrendben mozgott. A cég akkori közlése szerint a szerverlogok elemzését követően megállapítható volt, hogy a letöltések többségét Internet Explorer felhasználók kezdeményezték.

Nos, most nem a növekvő népszerűség okán került a szoftver újból reflektorfénybe, hanem a nemrég kiadott új, 8.51-es változat miatt. Ennek kibocsátására azért volt szükség, hogy megszüntessék azokat a sebezhetőségeket, melyek lehetővé tették egy távoli támadó számára, hogy átvegye a felhasználó rendszere felett az ellenőrzést. Az egyik ilyen biztonsági rés a linuxos, FreeBSD-s és Solaris-os környezetben futtatott hetes és a nyolcas változatok esetén egyaránt jelentkezett, de a Flash Player okán felbukkant, az 5-8-as verziójú Operákat érintő hibát is kiküszöbölték.

A legújabb változat letölthető a Terminal gyors Download szerveréről (is).Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp