Connect with us

Az év legnagyobb víruskitörése?

Dotkom

Az év legnagyobb víruskitörése?

A Sober.Y féreg gyors és széleskörű terjedése miatt az F-Secure a legmagasabb szintű riadókészültséget rendelte el. Az elmúlt órákban több millió Sober.Y-nal fertőzött e-mailt detektáltak az internetszolgáltatók.

„A Sober.Y fertőzési számai egyszerűen hatalmasak. Ez az év legnagyobb víruskitörése – legalábbis eddig!” – kommentálta az eseményeket a vállalat weblogján Mikko Hyppönen, az F-Secure Corporation kutatási igazgatója. A Sober.Y e-mail féreg azért tud ennyire sikeresen terjedni, mert az FBI, a CIA vagy a German Bundeskriminalant (BKA) nevében kiküldött álfigyelmeztetésekhez csatoltan érkezik a felhasználók postafiókjaiba. Ezek az üzenetek hasonlóak a fent láthatóhoz.

Ezek az e-mailek tömörített csatolmányokkal érkeznek. Ha a felhasználó kicsomagolja és lefuttatja a férget, akkor először egy felugró ablak nyílik meg, amelyben egy ál-anti-vírus program arról tájékoztat, hogy a fájl sem vírust, sem kémprogramot nem tartalmaz. Mindeközben a Sober féreg a rendszerbe telepíti magát.

Az első Sober férget 2003 októberében, több mint két éve fedezték fel. Az F-Secure kutatói szerint, mind a 25 variánst ugyanaz a – valahol Németországban ténykedő – személy készítette. A Sober néhány változata neonáci üzeneteket küld, a legújabb kártevő azonban nem ezt teszi. Abban viszont mindegyik Sober variáns megegyezik, hogy a német e-mail címekre német nyelvű üzeneteket, más e-mail címekre angol nyelvű üzenteket küld. Napjaink elterjedt vírusaival szemben, a Sober.Y esetében nem egyértelmű az anyagi indíttatás.

A Sober gondoskodik róla, hogy működését a korábbi féregváltozatok ne akadályozhassák, ezért a fertőzött gépen néhány speciális nevű fájlt hoz létre a /Windows/system32/ könyvtárban. A féreg megvizsgálja a fertőzött gép meghajtóit, e-mail címek után kutatva, majd a talált címekre továbbküldi önmagát. Az összegyűjtött címekből a féreg figyelmen kívül hagyja azokat, amelyek IT-biztonsági cégek, különböző médiumok vagy a hatóságok címei lehetnek.

Az F-Secure Anti-Virus észleli és eltávolítja a Sober.Y-t.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő