Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minőségi képek a szívről az eddigi sugárdózis felével

Dotkom

Minőségi képek a szívről az eddigi sugárdózis felével

Siemens Somatom Definition: a világ első kétforrású komputer-tomográfja (DSCT).

Gyorsabban működik, mint ahogy a szív dobog: a most bemutatott DSCT (Dual Source CT) berendezés két röntgensugárral és két detektorral működik, ami az eddigi klinikai gyakorlatban ismeretlen felvételi sebességet tesz lehetővé. Általa a szaporán vagy szabálytalanul verő szívről is – betablokkoló alkalmazása, azaz a pulzus lelassítása nélkül – a legjobb minőségű és részlet-pontosságú képek készülhetnek, mégpedig az eddigi sugárdózis felével.

Sokoldalúan használható képalkotásra a szívgyógyászati akutellátásban, például akut mellkas- vagy hasi fájdalmak, illetve stroke gyanúja esetén. A szívkoszorúér-betegségek előhírnökének, a plakk-képződésnek a kimutatását és értékelését is jóval egyszerűbbé teszi. További előnye, hogy a két cső eltérő energia-szinttel készíthet két felvételt egyidejűleg, ami a különféle szövet-típusok differenciáltabb megjelenítését teszi lehetővé. A berendezés 0,33 mp körülfordulási idővel, EKG-val való szinkronizáció mellett dolgozik; a képalkotás 83 ms-os temporális felbontással történik. A gantry átmérője 78 cm, a szkennelés hossza 200 cm, azaz nagyobb testfelületek hamarabb szkennelhetők, ami a páciens és az orvos számára egyaránt könnyebben elviselhető teszi a vizsgálatot.

Az első berendezés az erlangeni egyetemen (a Siemens Med ágazatának központja közelében) működik október óta; a következő hónapokban továbbiakat telepítenek müncheni és USA–beli klinikákon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés