Connect with us

technokrata

Nincs igény a lebutított Windows-ra

Dotkom

Nincs igény a lebutított Windows-ra

Nem kelendőek a Microsoft funkciócsökkentésen átesett operációs rendszerei.

Hosszú időn keresztül zajlott a vizsgálat a Microsoft operációs rendszereivel szemben az Európai Unióban. A tárgyalásokon végül arra a megállapodásra jutottak, hogy a redmondi cégnek kötelessége olyan változatot piacra dobni, amely nem tartalmazza a „hagyományos” Windows XP részét képező Media Playert. Milyen lett a fogadtatása? Öt hónappal az első megjelenés után elég tiszta a kép.

Tömören: nem kell a kutyának sem. Ennél persze azért érdemes egy kicsit részletesebben is megvizsgálni, miért kudarc a júniusban debütált Windows XP N. Az Európai Bizottság által meghatározott feltételeknek megfelelő operációs rendszert – annak megjelenése előtt – csak egyetlen forgalmazó, a Fujitsu Siemens pártolta. Ez utóbbi is közölte, hogy csak akkor telepít ilyen OS-t az általa forgalmazott konfigurációkra, ha azt a vevő kéri. Garry Owen, a vállalat termékmenedzsmentjének feje pár napja azonban úgy nyilatkozott, hogy nincsen felhasználói igény erre a változatra. A Lenovo ezt alátámasztotta: a nemrég távol-keleti vezetésbe kerül cég – kicsit árnyaltabban fogalmazva – közölte, hogy a Windows XP N-nel szembeni igény változatlanul alacsony maradt. A Dell szintén ezen vélemények mellett tette le a voksát, habár azt nem árulták el a vállalatnál, hogy mit tapasztaltak az operációs rendszerrel szembeni vásárlói igények felmérésekor.

Egy, a Microsoft színeiben nyilatkozó szóvivő nemrég azt közölte, hogy a cégnek nincsenek pontos adatai arról, hányan használják az új változatot, hiszen ők maguk nem közvetlenül, hanem értékesítési csatornák révén árusítják a szoftvert. Az azonban nem hagyat kétséget afelől, hogy nem éppen fényesek eladási mutatók, hogy a szóvivő azt nem árulta el, hány darabot szállított már le ezeken a csatornákon keresztül a viszonteladóknak.

Mégis, mi lehet ennek az oka? Főként az, hogy az operációs rendszer ezen kiadása egy centtel sem kerül kevesebbe, mint a teljesebb „felhasználói élményt” ígérő, azaz a Windows Media Playert is tartalmazó változat. Józan ésszel gondolkodva egyéként már az ítélkezéskor sejteni lehetett, hogy valami ilyen fogadtatásban lesz része a Windows XP N-nek; azaz az EU-s antitröszt rendelkezéseknek sok értelme nem volt – mondhatnánk, Shakespeare után szabadon: sok hűhó semmiért. A szabályozás egyébként végül azért (is) puhulhatott fel, mert a peres eljárásban érdekelt cégek közül a legnagyobbal, a Realnetworks-szel Redmond peren kívül megegyezett, azaz a per nagyjából okafogyottá vált. Ez utóbbi vállalta, hogy 640 millió dollár értékben ellentételezi a Realnetworks abból származó „kárait”, hogy a Windows Media Player volt az alapértelmezett médialejátszó a Microsoft szoftverében, és a Realplayer a CD-ről feltelepíthető OS-ekben nem volt megtalálható.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák