Connect with us

Bűnözővé válhatnak a gyanútlan felhasználók

Dotkom

Bűnözővé válhatnak a gyanútlan felhasználók

A spamküldők ajánlataival a gyanútlan felhasználók tudtukon kívül akár pénzmosásba vagy más bűncselekményekbe is belekeveredhetnek.

A Clearswift megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint a levélszemét-küldők októberben gyors meggazdagodást ígértek a felhasználóknak. A spamküldők a hatalmas nyereséggel kecsegtető részvénytippek mellett, otthon végezhető munkákat is kínáltak, melyekkel a gyanútlan felhasználók tudtukon kívül akár pénzmosásba vagy más bűncselekményekbe is belekeveredhetnek.

A Clearswift Spam Index felmérése szerint októberben megkétszereződött a gyors meggazdagodást ígérő kéretlen reklámlevelek száma. A levélszemét-küldők könnyű, otthon végezhető munkát kínáltak a hiszékeny felhasználóknak: csomagokat kell továbbítaniuk egy megadott címre vagy kifizetéseket kell újra csoportosítaniuk. A munkaadók általában olyan vállalatok, amelyeket a hatóságok megtévesztésére hoztak létre a bűnözőcsoportok. A csomag továbbítás esetében olyan áruk átvétele és továbbítása a feladat egy lánc mentén, amikért lopott hitelkártyával fizettek, míg a második esetben a „dolgozó“ tudtán kívül pénzmosásban vesz részt.

A kéretlen levelekben érkező, nagy haszonnal kecsegtető részvénytippek a csalások egyik legrégebbi fajtája. Az Spam Index adatai szerint októberben megháromszorozódott a csalások száma, így az összes spam egyharmadát tették ki. A spamküldők alacsony névértékű, hatalmas nyereséggel kecsegtető részvényeket ajánlottak magánbefektetőknek. Ezekben a spamekben a levélszemét-küldők elhitetik a címzettekkel, hogy bennfentes információkhoz juthatnak. A spamküldők elgondolása szerint a részvényárfolyam a befektetők rohamával az egekbe szökik, a csalók pedig ekkor szabadulnak meg részvényeiktől.

„A részvényekkel és a törvénytelen foglalkoztatási ügyekkel kapcsolatos csalások elterjedése a hagyományos trükkök népszerűségének csökkenésével magyarázható” mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. „A csalásokkal, például az adathalászattal kapcsolatban egyre nagyobb éberség tapasztalható, ezért a spamküldők újabb és újabb trükköket találnak ki a pénzszerzésre. A pénz motiválja őket, és ha egy módszer már nem hoz eleget a konyhára, kipróbálnak valami mást. A csalók nem válogatnak az eszközök között, olyannyira, hogy még ártatlan embereket is felhasználnak bűncselekményeikhez.”

A Clearswift által október legfurcsább spamjének választott reklámlevele ingyen élelmiszert kínál az olvasóknak: „˝Ez a kérdés rengeteg dellát ér?˝ – Árulja el, melyik a kedvenc áruháza, és egy éven keresztül ingyen juthat élelmiszerhez!”

Az online szerencsejátékot hirdető kéretlen reklámlevelek szinte teljesen eltűntek. Az egészségügyi és pénzügyi témájú kéretlen levelek aránya növekedett, így ez a két csoport uralja a levélszemét 80,1 százalékát. A pornográf levelek aránya az elmúlt hónapok tendenciáinak megfelelően jelentős mértékben, 4,65 százalékra csökkent.

A felmérés eredményei a Clearswift által hetente megkapott kéretlen levelek milliói, a forrásul szolgáló e-mail fiókokba érkező levélszemét elemzésével készültek. Az e-maileket a Clearswift spamActive szolgáltatásával gyűjtötték össze és elemezték. A spamActive a MAILsweeper Business Suite II többszintű levélszemét-védelmének egyik fontos összetevője. A naponta nyolcszor frissített spamActive összegyűjti a kéretlen levelek jellemző kifejezéseit, tárgysorait, amelyek ezután automatikusan letölthetők az ügyfelek e-mail házirendjeinek frissítéséhez.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom