Connect with us

Creative – Sound Blaster X-Fi – mire képes az új család

Dotkom

Creative – Sound Blaster X-Fi – mire képes az új család

Mindenkinek, aki számítógépet használt valaha is, szerintem mindenképp ismerősen cseng a két név: Creative, és a Sound Blaster. Nem véletlen, hiszen a PC-k világába az előbbi cég hozta be a zene élvezetét az utóbbi elnevezésű hangkártyáival. Mikor az otthoni személyi számítógépek világában kezdtek megjelenni az Intel alapú processzorokat használó PC-k, többnyire még mindenki Commodore Amiga-t használt, illetve ennek a típusnak, valamelyik alfaját. Akkortájt 1990 körül, Az Amiga olyan lehetőségeket biztosított melyekkel aligha vehette fel a versenyt bármilyen konkurencia, viszont kezdtek megjelenni az első 286-os AT PC-k leváltva a régi XT-ket amiket igazából csak a munkahelyeken lehetett látni. Mikor az új gondolat megcsendült az emberek fülében miszerint milyen jó lenne egy otthoni IBM PC, mindenképpen előkerült a kérdés: na de mit képes hozni nekem az Amiga-val szemben. És a válasz gyorsan jött, semmit! Az akkori korszakban eleinte még csak CGA vezérlőkkel ellátott négyszínű képernyőket nézegethettünk, és olyan, mint hang, szinte nem is létezett (hacsak, a PC saját hangszóróján kiadott pityegést nem nevezzük zenének, persze a printerportra fabrikált saját D/A konvertereket (Covox) nem akarom idekeverni, viszont ezek is csak ekkoriban kezdtek elterjedni, és gyakorlatilag csak próbálták utánozni a konkurencia lehetőségeit), holott a Commodore gépein ezeken már jóval túlmutató képességeket használhattunk, és ezeket a nagyon előnyben lévő lehetőségeket, a közepes erősségűre fejlődött 486-os gépekig szinte meg is tartotta (igaz ilyenkor még játékok is alig voltak). A PC-ken hang még akkor is alig volt a sztereó minőségi konkurenciához képest, de már javában folyt a különböző Sound Blaster kártyák gyártása, és itt indult be a Creative hódító útja. Voltaképpen az egyetlen otthoni kommersziális célokat megcélzó hangkártyák voltak melyek sokáig szinte egyeduralmat szereztek gyártójának. Sajnos közben a Commodore üzletpolitikájának köszönhetően az Amiga gyártása szép lassan megszűnt, és utód nélkül a Commodore név is kihalt.
Tulajdonképpen ekkorra már tényleg (ilyen szintű) konkurencia nélkül maradt a Creative, és nagyon szépen fejlesztette, a körülbelül ez időben, már teljesen az Amiga-val versenyeztethető kártyacsaládját, ezzel egyedi utat törve az otthoni számítógépes hangkeltésben. Tulajdonképpen az első pár év nem volt igazán fejlődés, inkább egy járható út kitaposása volt a nulláról indulva, szépen lassan beérve a konkurens Commodore képességeit. Viszont annak halála után már csak a Sound Blaster (ez nem 100%-ig igaz de nem akarok még ennél is hosszabban írni a történelemről (GUS, Roland és társai…)) létezett és saját elgondolása alapján fejlődött tovább. Voltak, akik meghajoltak előtte, voltak kik utálták, de egy biztos: szinte csak ez volt, és mindenki ismerte! Ezek alapján nagyon nagy hírnevet szerzett és nagyon nagy piaci előnyre tett szert a cég.
Ezt a nagyon hosszúra sikerült bevezetőt mindenképp célszerűnek láttam leírni, hogy tudjuk miből is lett a Sound Blaster. Hosszú szinte egyeduralommal jellemezhető utat jártak be, és ez a cég volt az, aki tulajdonképpen hangot hozott a PC-k világába, a semmiből.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom