Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Massachusetts Institute of Technology és a Nokia közös laboratóriumot alapított

Dotkom

A Massachusetts Institute of Technology és a Nokia közös laboratóriumot alapított

A Nokia Research Center Cambridge kutatóközpontban az MIT és a Nokia szakemberei szorosan együttműködve dolgoznak majd, a mobil számítógépekkel kapcsolatos új elképzeléseken.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL, Informatikatudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma) és a Nokia Research Center a mobil számítógépes és kommunikációs csúcstechnológiák kifejlesztését célzó kutatási együttműködéséről számolt be.

A CSAIL és a Nokia új kutatóbázist hoz létre az MIT campus közelében. A Nokia Research Center Cambridge kutatóközpontban az MIT és a Nokia szakemberei szorosan együttműködve dolgoznak majd, a mobil számítógépekkel kapcsolatos új elképzeléseken.

“Az informatikai és kommunikációs technológiák magánéletünk és munkánk minden területén kulcsszerephez jutnak” – mondta az MIT elnöke, Susan Hockfield. “Az MIT és a Nokia ezen területeken végzett hosszú távú kutatásai többek között a kézi készülékek új típusú felhasználására is kiterjednek. Az eredmények világszerte új kommunikációs lehetőségeket és szolgáltatásokat nyitnak meg az emberek előtt.”

“A Nokiánál újszerű az egyetemekkel való ilyen jellegű együttműködés” – mondta Dr. Bob Iannucci, a Nokia Research Center igazgatója. “Az MIT és a Nokia mobil informatika és kommunikáció terén megszerzett együttes szakértelme azonban olyan eszközt ad a kezünkbe, amelynek segítségével hamarosan nagyszabású új elképzelésekkel és innovatív ötletekkel jelenhetünk meg a piacon.”

A Nokia Research Center Cambridge tevékenységének alapja egy olyan jövő-elképzelés, mely szerint a kisméretű kézi készülékek, például mobiltelefonok, az információ, a szolgáltatások, a perifériák, az érzékelők, és más berendezések “ökoszisztémájának” részévé válnak. A kutatások a más képességek mellett beszédet felismerő, új felhasználói felületeket vizsgálnak meg, áttekintik az új mobil számítógépes platformokat, többek között az alacsonyabb energiaigényű hardver platformokat és a vezeték nélküli kommunikációt, valamint új szoftverarchitektúrákat dolgoznak ki. A kutatók az információkezelés újfajta módszereivel is foglalkoznak: a szemantikus webtechnológiák – azaz a részben a CSAIL és a Nokia kutatóközpontjában kifejlesztett jelenlegi világháló kiterjesztései – révén a készülékek egyszerűbben és automatikusan felismerik az egymáshoz kapcsolódó fogalmakat, adatokat és szolgáltatásokat.

A közös projektekben a közös ügyvezető bizottság irányításával körülbelül húsz MIT és ugyanennyi Nokia kutató vesz részt. A Nokia Research Centerben dolgozó Dr. James Hicks-et nevezték ki a Nokia Research Center Cambridge igazgatójává. A programigazgató Prof. Arvind Johnson, az informatikai és mérnöki tudományok professzora lesz.

“Teljesen újfajta együttműködésről van szó mind az MIT, mind a Nokia számára” – mondta Prof. Rodney Brooks, a CSAIL igazgatója. “A legtöbb, egyetem és iparág közötti együttműködésben a kutatók gyakran a világ két ellentétes felén a saját ritmusukban dolgoznak. Ezzel szemben a Nokiával létrehozott közös laboratóriumban egymással fizikai közelségben dolgozó tudósok dinamikus csoportja tevékenykedik majd egy nyitott, kreatív, és dinamikus környezetben.”

Az új együttműködés azon a szoros kapcsolaton alapul, amely az MIT és a Nokia korábbi közös munkái során alakult ki. A Nokia legutóbb alapító tagként jelent meg az MIT Oxygen Alliance szervezetében. A 150 CSAIL kutató részvételével elindított kutatási projekt az emberek igényeire próbál választ adni, egy merőben új számítógépfajta kialakításával.

A Nokia Research Center Cambridge a Massachusetts államban található Cambridge-ben, a Kendall tér közelében, a CSAIL központjának közelében található majd. A kutatóközpont 2006. január elsején nyitja meg kapuit. Az első öt projekt tervei már elkészültek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés