Connect with us

technokrata

Dotkom

A Sony feladta

Múlt hét pénteken jelentette be a Sony BMG: leállítja egyes másolásvédett CD-inek előállítását.

Többször is beszámoltunk arról, hogy a multinacionális kiadóvállalat olyan kompaktlemezeket hozott forgalomba, melyek rootkitet tartalmaznak. Ez a fajta malware titokban települ a felhasználó számítógépére, a tulajdonos engedélye nélkül. Így tett a Sony (másolásvédelem címszóval alkalmazásba vett) rootkitje is, melynek létére – annak ellenére, hogy már tavasz óta forgalomban vannak „fertőzött” lemezek – csak nemrég derült fény.

A nyilvánosságra kerülést olyan méretű felháborodást követte (több országban is pert kezdeményeztek a vállalattal szemben), hogy a Sony a múlt hét pénteken kénytelen volt bedobni a törölközőt, és kijelentette, hogy pihenteti az ezen másolásvédelmi eljárással készült CD-inek gyártását. Ennek egyik legfőbb oka az volt, hogy kiderült: a vírusírók már ki is használják az XCP rootkit „védelmét”: a digitális kártevő mindent elrejtő leple segítségével tették láthatatlanná saját trójai programjaikat.

A hivatalos közlemény szerint ideiglenes felüggesztésről van szó, azaz nem ringatnak senkit abba a hitbe, hogy a vállalat végleg felhagyna a másolásvédelmi eljárások alkalmazásával. A beszámoló arra is kitér, hogy nem állították le az összes lemez készítését, hiszen például a SunnComm védelmi technológiát alkalmazó CD-ket tovább nyomják.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek