Connect with us

Szolgáltatók tiltják le a spammelő PC-ket

Dotkom

Szolgáltatók tiltják le a spammelő PC-ket

Az ausztrál kormányzat elunta a cybervilágot uraló cyberszemetet és cyberfenyegetést, ezért egy nagyon is valóságos intézkedésre kérte fel a szigetország Internet-szolgáltatóit.

Még a hét elején jelentette be a déli félteke egyik legnagyobb országának vezetése, hogy megállapodott öt ISP-vel, annak érdekében, hogy a vírusfertőzött, spameket és más malware-eket terjesztő, DoS-támadásokat kezdeményező számítógépeket maguk a szolgáltatók tiltsák le a Világhálóról. Ezeket az úgynevezett zombikat hackerek, vírusok vagy trójai programok kerítették hatalmukba – használóik tudta vagy akarata nélkül. Az ilyen komputerek hálózatba szervezésekor beszélünk botnetről, amiket kifejezetten szolgáltatásmegtagadásra irányuló támadáshoz szoktak létrehozni a rosszindulatú, ám az átlaghoz képest több tudással rendelkező internetezők kis csoportjának tagjai.

Ausztrália hírközlési és információtechnológiai minisztere, Helen Coonan szenátor jelentette be az AISI, (Australian Internet Security Initiative), azaz az Ausztrál Internetbiztonsági Kezdeményezést. Ez egyelőre három hónapos próbaidőt kapott – ennyi idő kell ugyanis a szakértők szerint, amíg létrehozzák, beüzemelik és a gyakorlatban is tesztelhetik azt a rendszert, amely képes lesz az országban található azon számítógépeket felfedezni és beazonosítani, amiket „tiltott célokra” használnak. Ez utóbbi kategóriába tartozik például a spammelés, melynek észlelését követően értesíthetik azt az Internet-szolgáltatót, amelyikhez a spammelő PC tartozik. Innentől kezdve pedig már az ISP feladata, hogy intézkedjen.

A megállapodás értelmében az öt szolgáltató rendszeresen meg fogja kapni azon IP-címek listáját, amelyeken zombiszerű viselkedést mutató számítógépeket azonosítottak be. Az Internet-kapcsolatot biztosító cégek a lista alapján felkereshetik ügyfeleiket, és segíthetnek nekik fertőzésmentesíteni PC-iket. Amennyiben erre a felhasználó nem képes (vagy nem hajlandó), akkor az ISP akár le is tilthatja az internetező hozzáférését, mindaddig, amíg a probléma meg nem oldódik.

Legtöbbször azonban nem az együttműködés hiánya jelenti a gondot, hanem az, hogy az internetezők nem is tudják: fertőzött a számítógépük, vélekedett az akcióban részt vevő egyik cég igazgatója. A kezdeményezéstől részben azt is várják, hogy a felhasználói tudatosság szintje emelkedni fog.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom