Connect with us

Szolgáltatók tiltják le a spammelő PC-ket

Dotkom

Szolgáltatók tiltják le a spammelő PC-ket

Az ausztrál kormányzat elunta a cybervilágot uraló cyberszemetet és cyberfenyegetést, ezért egy nagyon is valóságos intézkedésre kérte fel a szigetország Internet-szolgáltatóit.

Még a hét elején jelentette be a déli félteke egyik legnagyobb országának vezetése, hogy megállapodott öt ISP-vel, annak érdekében, hogy a vírusfertőzött, spameket és más malware-eket terjesztő, DoS-támadásokat kezdeményező számítógépeket maguk a szolgáltatók tiltsák le a Világhálóról. Ezeket az úgynevezett zombikat hackerek, vírusok vagy trójai programok kerítették hatalmukba – használóik tudta vagy akarata nélkül. Az ilyen komputerek hálózatba szervezésekor beszélünk botnetről, amiket kifejezetten szolgáltatásmegtagadásra irányuló támadáshoz szoktak létrehozni a rosszindulatú, ám az átlaghoz képest több tudással rendelkező internetezők kis csoportjának tagjai.

Ausztrália hírközlési és információtechnológiai minisztere, Helen Coonan szenátor jelentette be az AISI, (Australian Internet Security Initiative), azaz az Ausztrál Internetbiztonsági Kezdeményezést. Ez egyelőre három hónapos próbaidőt kapott – ennyi idő kell ugyanis a szakértők szerint, amíg létrehozzák, beüzemelik és a gyakorlatban is tesztelhetik azt a rendszert, amely képes lesz az országban található azon számítógépeket felfedezni és beazonosítani, amiket „tiltott célokra” használnak. Ez utóbbi kategóriába tartozik például a spammelés, melynek észlelését követően értesíthetik azt az Internet-szolgáltatót, amelyikhez a spammelő PC tartozik. Innentől kezdve pedig már az ISP feladata, hogy intézkedjen.

A megállapodás értelmében az öt szolgáltató rendszeresen meg fogja kapni azon IP-címek listáját, amelyeken zombiszerű viselkedést mutató számítógépeket azonosítottak be. Az Internet-kapcsolatot biztosító cégek a lista alapján felkereshetik ügyfeleiket, és segíthetnek nekik fertőzésmentesíteni PC-iket. Amennyiben erre a felhasználó nem képes (vagy nem hajlandó), akkor az ISP akár le is tilthatja az internetező hozzáférését, mindaddig, amíg a probléma meg nem oldódik.

Legtöbbször azonban nem az együttműködés hiánya jelenti a gondot, hanem az, hogy az internetezők nem is tudják: fertőzött a számítógépük, vélekedett az akcióban részt vevő egyik cég igazgatója. A kezdeményezéstől részben azt is várják, hogy a felhasználói tudatosság szintje emelkedni fog.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom