Connect with us

Hirdetés

technokrata

Világszerte terjed a grid computing

Dotkom

Világszerte terjed a grid computing

A piackutatók szerint a sikeres, növekvő vállalatokra jellemző az informatikai stratégia felső vezetői szintű formálása.

Az Oracle közzétette a számítóhálózatos technológia globális terjedését figyelemmel kísérő Oracle Grid Index legújabb értékeit. Nemzetközi szinten az Oracle Grid Index értéke 5,2 pontra nőtt a 2005. áprilisában mért 4,4 ponthoz képest. A Grid Index átfogó értéke mögött álló összes mutató – az alapvető felkészültség, az érdeklődés és konkrét ismeretek, illetve a bevezetési életciklus – minden földrajzi területen növekedést mutat, jelezve a korszerű, dinamikusan terhelhető informatikai infrastruktúrák egyre erőteljesebb terjedését a számítástechnika fővonalában.

A grid computing nemzetközi tendenciái
A Grid Index értékeinek alakulását vizsgálva az előző, 2005. áprilisi mutatókhoz képest több érdekes összefüggés látható:

  • Összességében a legnagyobb előrehaladás az USA-ban tapasztalható. Itt az Oracle Grid Index 4,6-ról 6,1-re ugrott, és ezzel az összes mutató tekintetében az USA-ban mutatkozik a legnagyobb fellendülés, amellyel az Egyesült Államok felzárkózott a legmagasabb mutatóértékekkel rendelkező skandináv országokhoz.
  • Észak-Amerika halad a leglendületesebben a tényleges bevezetés terén. Észak-Amerikában jelentősen nőtt a „bevezetési életciklus” mutató értéke, jelezve, hogy a térség szervezetei határozottabbak a konkrét lépések megtételében, mint Európában (ahol a mutató 2,7-ről 3,2-re nőtt), illetve Délkelet-Ázsia, a csendes-óceáni térség és Ausztrália esetében (1,7-ről 2,0-ra).
  • A dobogós helyezettek nem változtak. Az első három helyen továbbra is a skandináv térség, Délkelet-Ázsia és az USA áll 6,1-es, 5,9-es és 6,1-es értékekkel.
  • Dél-Európa és a hagyományos ázsiai piacok a leglassabbak. Míg Indiában a Grid Index jelentősen megugrott (2,9-ről 4,4-re), a 2005. áprilisában legalacsonyabb Grid Index értékeket felmutató többi sereghajtó alig lépett előre: Kínában 4,7-ről 4,9-re, Olaszországban 4,0-ról 4,2-re, Koreában 4,4-ről 4,7-re, Spanyolországban pedig 4,2-ről 4,5-re változott a mutató. A felmérésben most először szereplő Japán 4,4-es Grid Index értékkel debütál.

Az informatika üzleti haszna
A felmérés a szervezetek üzleti vezetésének az informatikához való viszonyulását is vizsgálta.

A szervezeteknek csak 30 százalékában vesz részt tevékenyen az üzleti vezetés az informatikai stratégia formálásában. A felső szintű üzleti vezetők jellemzően kampányszerűen foglalkoznak az informatikával, amikor egy-egy konkrét esemény vagy probléma szükségessé teszi az informatika bevonását, vagy ha például egy rendszermeghibásodás zökkenőt okoz az üzletmenetben. Úgy tűnik, a szervezetek többségénél az informatika inkább háttérszolgáltatás, nem pedig az üzleti tevékenység szerves része.

Az üzleti vezetés szorosabb bevonása az informatikai stratégia formálásába az informatikai beruházások hatékonyabb hasznosulását eredményezi. A közfelfogás szerint az informatikai részleg munkájának legnagyobb részét a karbantartás és üzemeltetés napi feladatai jelentik. Azonban azoknak a szervezeteknek több mint 60%-ánál, ahol az üzleti vezetés folyamatosan tevékeny részt vállal az informatikai stratégia alakításában, az informatikai ráfordítások több mint fele közvetlenül üzleti projektekhez kapcsolódik. A skála másik szélén viszont érvényesül a közfelfogás: ahol az üzleti vezetés nem foglalkozik az informatikai stratégiával, ott a szervezetek közel 90%-ánál az informatikai költségek kevesebb mint felét fordítják konkrét üzleti célú projektekre.

Az informatikai stratégiával közvetlenül foglalkozó üzleti vezetők tudják, mennyire fontos a jól felépített infrastruktúra. Azoknak a szervezeteknek a 31 százalékánál, ahol az informatikai részleg munkáját az üzleti vezetés közvetlenül támogatja az informatikai stratégia alakításával, az érintett vezetők több mint háromnegyede nagyon is tudja és értékeli, mennyire fontos a jól felépített és terhelhető informatikai infrastruktúra. A másik véglet: az informatikai stratégiával egyáltalán nem foglalkozó üzleti vezetők kevesebb mint 15%-a látja át világosan, mi a szerepe az informatikai infrastruktúrának.

Európa több mutató tekintetében is lassan halad
Míg a skandináv országok 6,1 pontos Grid Index értékükkel az USA-val egy szinten vannak, más mutatók alapján Európa több fontos területen is lassabban halad a világ más térségeihez képest: az üzleti felhasználók elégedettsége, a hatékonyság és a szabványosítás szintje terén.

  • Az európai szervezetek kevesebb mint 40 százalékában elégedett a felső vezetés azzal, ahogy az informatika általában véve az üzleti tevékenységet szolgálja. Észak-Amerikában ez az érték 45 százalék fölötti, Délkelet-Ázsia, a csendes-óceáni térség és Ausztrália esetében pedig meghaladja a 55 százalékot.
  • Az informatika hasznosításának várható hatékonysága Európában alacsony: a válaszadóknak csak 43,9%-a számít a jövőben egységesebb és rugalmasabban újrahasznosítható informatikai platformokra és alkalmazásokra. Észak-Amerikában ez az érték 45 százalék fölötti, Délkelet-Ázsia, a csendes-óceáni térség és Ausztrália esetében pedig meghaladja a 60 százalékot.
  • Európában a fő technológiai területeken alacsony a szabványosítás mértéke. Az alkalmazásszerverek, a vállalatirányítási alkalmazások, az elektronikus levelezés és az adatbázisos rendszerek terén elért szabványosítás Európában volt a legalacsonyabb a többi térséghez képest (Észak-Amerika, illetve Délkelet-Ázsia, a csendes-óceáni térség és Ausztrália).

„Az Oracle Grid Index felmérés több fontos üzenetet hordoz a különböző országok üzleti vezetői számára” – jelentette ki Sergio Giacoletto, az Oracle EMEA vezérigazgató-helyettese. „Határozott, szoros összefüggést mutat ki az egészséges üzleti növekedés és a felső vezetés tevékeny informatikai stratégiaformálása között, azt sugallva, hogy a vállalatvezetésnek az informatikát stratégiai befektetésnek kellene tekintenie, nem csupán egy költséghelynek a sok közül. Emellett meggyőződésem, hogy az európai szervezeteknek fel kell figyelniük arra a felmérés kimutatta veszélyre, hogy Európa még jobban lemaradhat a világ többi része mögött a korszerű technológia hasznosításában.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés