Connect with us

Zenehallgatás – csak fertőzött PC-n?

Dotkom

Zenehallgatás – csak fertőzött PC-n?

A napokban a Sony egy finoman fogalmazva is nem éppen etikusnak minősíthető húzására derült fény.

A rootkit – habár a média egyre többet foglalkozik a jelenséggel -, mint fogalom, a felhasználók számára többnyire még ismeretlen. A spyware-szerű jelenség hasonló módon igyekszik álcázni jelenlétét a számítógépen (mind a felhasználó, mind a behatolásvédelmi szoftverek elől rejtőzve), illetve eltávolítását teszi szinte lehetetlenné az átlagos internetező számára. Az IT-biztonsággal foglalkozó szakértők szerint éppen ezért a rootkiteket az úgynevezett malware kategóriába sorolják be, azaz kártékony programként tartják számon.

A CD-k másolásvédelmét újabb és újabb technológiákkal biztosítani igyekvő kiadók már számos piszkos lépést tettek vásárlóikkal szemben; két éve már mi is beszámoltunk arról, hogy egy, a meghajtóba helyezett korongról automatikusan másolásvédelmi szoftver települt a számítógépre. Nos, most egy ehhez hasonló, csak még etikátlanabb esetről van szó: némelyik, a boltban megvásárolt, eredeti Sony CD-ről egy rootkit installálódik a gyanútlan felhasználó PC-jére.

Ismereteink szerint ilyen lemezek egyelőre csak az Egyesült Államokban kerültek forgalomba, hazánkban még nem találkozhattunk – a boltok polcain – rootkittel fertőzött kompakt lemezzel. Az észak-amerikai országban azonban már március óta megvásárolhatók a First4Internet szoftvercég fejlesztette rendszerrel (XCP Technology) „támogatott” korongok. Ennek ellenére csak a héten bukkantak rá létezésére.

A tény, hogy a Sony rootkitet telepíttet a felhasználókkal, hogy meghallgathassák a legálisan birtokukba jutott zenéket, óriási felzúdulást váltott ki szerte a világon. Akkora méretű volt a megdöbbenés és a harag, hogy a multinacionális vállalat jobbnak tartotta gyorsan kiadni azt a patch-et, ami eltávolítja a felhasználó rendszeréből a nem kívánt digitális kártevőt.

Több antivírus technológiával foglalkozó vállalat is felkínálja annak a lehetőségét, hogy az internetező megvizsgálhassa a gépét: vajon fertőzött-e. Például az F-Secure Blacklight technológiája révén képes azonosítani a Sony DRM rootkit rendszerét – azoknak tehát érdemes átkutattatni a PC-jüket, akik az elmúlt durván fél évben külföldről Sony CD-t vettek. A malware házilag való eltávolítása azonban senkinek nem ajánlott, mert a rendszerhez agresszívan ragaszkodó rootkit okozhat bonyodalmakat egy nem tökéletes uninstall esetén. Amennyiben ráakadunk a betolakodóra, az alant látható linkről letölthető, a Sony által csak Service packnek nevezett csomaggal érdemes próbálkozni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom