Connect with us

technokrata

Új piaci lehetőségek a mobil adatátvitel területén

Dotkom

Új piaci lehetőségek a mobil adatátvitel területén

Távdiagnosztika.

A kutatási fejlesztés végső stádiumába került a Pannon Mobil EKG. A távdiagnosztikát az egészségügy és sport területén is forradalmasító berendezés a nagy terhelésnek kitett személyek – például sportolók –, illetve szívbetegek folyamatos felügyeletét biztosítja. A rugalmas és költséghatékony eszköz várhatóan a jövő év közepére a nagyközönség számára megvásárolható is lesz.

A projekt nem csupán a mobil adatátvitelen belül tár fel eddig feltérképezetlen alkalmazási területeket, de orvosi méréstechnikai szempontból is számos újdonságot hoz. A Pannon Mobil EKG ugyanis amellett, hogy a páciensek számos fiziológiai paraméterét méri, a környezeti változók (légnyomás, páratartalom, sebesség, gyorsulás és így tovább) tükrében értelmezi is azokat. Utóbbi funkcióra a berendezés GPS helymeghatározó modulja teremt lehetőséget, míg a nagy sebességű mobil adatátvitel gyakorlatilag tetszőleges időtartamú, folyamatos megfigyelést tesz lehetővé. A rendszer folyamatosan egy központba továbbítja az adatokat, ahol azokat feldolgozzák, s szükség esetén riasztással előre jelzi a kezelőorvosnak egy súlyosabb esemény kialakulásának kezdetét. Egy sportoló esetén az edző figyelemmel kísérheti azokat az adatokat, melynek segítségével az optimális teljesítményt hozhatja ki a versenyzőből, anélkül hogy az a sportoló egészségét veszélyeztetné.

A hagyományos hordozható EKG-készülékeknél bővebb funkcionalitású és rugalmasabban alkalmazható Pannon Mobil EKG a veszélyeztetett személyek felügyeletén kívül fontos prevenciós célokat is elláthat. A Bécs-Budapest szupermaratonon zavarmentes működést biztosított és kiválóan viselhetőnek bizonyult a berendezés.

A Flextronics tavaly kezdte meg speciális mobiltelefonjának gyártását, mely EKG készítése és azonnali továbbítása mellett szintén képes a beteg hollétének azonosítására. A vállalat az osztrák Vitaphone cég számára gyártja a háromtagú, a szokásos mobil funkciók mellett GPS azonosítóval is felszerelt készüléket, melynek elektronikai fejlesztését a Flextronics magyarországi kutató központjában, Zalaegerszegen végezték.

A Floridai Egyetemen ezen a nyáron olyan működő, prototípus készüléket fejlesztettek ki, mely képes az ember légzésének, és pulzusának automatikus figyelésére, majd azok valós idejű továbbítását mobiltelefonon vagy Interneten, mindenesetre vezeték nélküli hálózaton keresztül egy egészségügyi csapatnak továbbítani. A projekt célja az otthoni egészségügyi ellátás javítása és az effajta orvosi költségek ilyetén csökkentése.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp