Connect with us

technokrata

Igény van a fejlettebb félvezető technológiára

Dotkom

Igény van a fejlettebb félvezető technológiára

Az Intel nagy kapacitású, 65 nanométeres csúcstechnológiás eljárást alkalmazó gyárat nyit Arizónában, 300 mm átmérőjű szilícium-ostyák feldolgozására. Az innovatív átképzési program részeként a gyár átállása előnyöket biztosít több mint 800 munkavállaló számára.

Az Intel Corporation újra megnyitotta félvezető gyárát az arizonai Chandlerben, ahol 65 nm-es csíkszélességgel, 300 milliméter átmérőjű szilícium-ostyák (wafer) felhasználásával készülnek majd a lapkák. A Fab 12 az Intel második olyan, lapkák tömeges előállítására alkalmas gyára, amely 65 nm-es gyártástechnológiát alkalmaz az iparágban használt legnagyobb (300 milliméteres) szilícium-ostyák feldolgozásával. Így a Fab 12 a világ leghatékonyabban és a legalacsonyabb költségekkel működő lapkagyártó üzeme, valamint technológiai szempontból a világ legfejlettebb többmagos mikroprocesszorokat előállító félvezetőgyára.

„A Fab 12 újbóli megnyitása a biztosítéka az Intel elsőbbségének a félvezető iparágban” – mondta Bob Baker az Intel Technology and Manufacturing Group alalnöke és ügyvezető igazgatója. „A már meglévő gyár átalakítása, amely így élenjáró technológiákat alkalmaz (nagyobb ostyák, legfejlettebb félvezető technológia), tovább növeli az Intel gyártási potenciálját és erősíti képességünket a felhasználóink igényeinek minél jobb kielégítésére.”

A Fab 12 átalakítási projektje, amely 2004-ben vette kezdetét és csaknem 2 milliárd dollárba került, összesen körülbelül18 hónapot vett igénybe. A Fab 12 az Intel ötödik olyan gyára, ahol a gyártás 300 milliméteres ostyák feldolgozásával zajlik majd. Az iparágban az Intel rendelkezik a legszélesebb 300 mm-es szilíciumostyákat alkalmazó gyárak hálózatával. A cég hasonló üzemei az új-mexikói Fab 11X, az oregoni D1D és D1C és az Írországban található Fab 24.

A Fab 12 újranyitásáról szóló közlemény sorban a hatodik olyan bejelentés, amely a cég amerikai gyártóegységeibe történt beruházásról ad hírt. A 2005-ös bejelentések az Intel idei évben bejelentett, új amerikai gyártóüzemeit érintő, összesen több mint 4 milliárd dolláros befektetésről adnak számot, valamint magukban foglalnak további 2 milliárd dollárt a tavalyi évben bejelentett, ámde az idei évben lezárt beruházásokból is.

Ezek a beruházások több mint 2.000 munkahelyet teremtenek (ez a szám nem tartalmazza az építési munkálatokat).

A munkaerő áthelyezése és átképzése a kulcs az új gyár működésének gyors indulásához
A jelen projekt, amely fokozza az Intel arizonai jelenlétét, a régió magasan képzett munkaerejére támaszkodik. Az átalakítási munkálatok idejére az Intel a Fab 12 több mint 800 dolgozóját más Intel gyárakba, többek között Írországba, Oregonba és Új Mexikóba helyezte át, ahol a legjobb képzést kapták az élvonalbeli technológiák terén.

„800 dolgozónk és családtagjaik áthelyezése rendkívül összetett és költséges logisztikai feladat” – tette hozzá Steve Megli, a Fab 12 egyik vezetője. „Erőfeszítéseink azonban megtérülnek, hiszen világszínvonalú munkaerőnk és létesítményünk új és izgalmas Intel termékek sorát hozza létre.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp